Velika Srbija

СТРАНА 2.

В Е Ј1 II К А С Р Б И Ј А

БРОЈ 21.

громом пораженн билн, кад су чули на шта Бугари смерају. Старн лисац и ујак Пфран бегои Хакиф иаша, шхшати пријател. нринца Вида умео је извућн свога сестрића и обезбедити му узету суму од Бутара. Он је подесним путем ову ствар до

гара из Елбасана било туче између бугарских н аустриских војника, која се је после пренела на официре. Па ипак и после оваквог стагва Бугари нису клонули, они су и даље водили агитацију међу Арнаутима, који су подаље од њих били. Прфан беј л Хамди беј, били ставио Вид\ г , којн је то исто свосу нм се поново ставили на ра-Цнм покровитељима ставио на знасположегве. Обојица су позвати; н.е. Од тада се пзмеђу Аустриу Битољ, а пре тога нм је све- јанаца и Бугара повела једна чан дочек приређен у Охриду, \ потмула, али врло жучна борба. одатле су ло Битоља свечано и- Арнаути су под.мићивани и упоспраћени. Пзмеђу ова два аген- требљавани противу Бугара и ота и бугарског ђенерала Боја- братно. Војници бугарски напаџијева утврђен је био споразум: дани су на друмовима, а комора да они развиј\' сву своју делат- им је два пута цела дигнута иност и да не жалећи новца про- змеђу Бабије и Хаци Бећнровог дру са кандидацнјом прннца Ки- моста. Вугарп прибегоше своме рпла за владаоца Албаније. Бу- старом методу - мучким убигари су обећавали целокупност ствима аустриских агената, као Албаније, само под условом да п хапшеил' свију оних на које Кирил б\ - де владаоц н.ихов. На- с\- ма и најман.е сумн.у имали. равно да ова два префригана Ар- Отуда је и потекло хаишење Минаутина, који су дотле одани а- тад бега V Битол.у, којн је погенти Аустрије били, оберучке; знат као некадаи.п бугарскн прнприхвате идеју бугарску, а на- јатељ, а истакнути националиста рочнто Н.ИХОВО з.лато, које за ову албански. Његово хапшен.е доствар није ште1)ено. По своме води се у везу са некн.м говором повратку оии су ствар поверили, противу Бугара и н.ихових инсвојим пријатељима, којн су као трнга у Албаннјм. Ћ.-

ИЗ СРБИЈЕ и СРПСКИХ КРАЈЕВА

цџло-лми ироговоримђ у ■ оном оби||.ш/, у коме она то заслужује. ОбеГмвојуки читаоцима да Немо за време траја>ш изложбе ироговорити нешто више о ремек-делима на овој излож.бн , за сада се огра -'' ;ј ничарамо на констатацији, да су \јучеран>ч многобуојни иооетиои;и : I тајали иод утиском пријатно/ изнени/јиоа, ;ер нико пије мо/ао да !' арстаостави да се у савезничким Р рововима у Македонији чалазе ' иризнати иирнски уметннцп. Та I/е околност драгицена културна \\ тековина за Балканско Полуострво ; чије су дрижи овекосечене овим || дел-има — иошто су уметтш,и веI Иино.и узи.нали мотиве из Солуиа и са Вардара. Изложбу су отворили: гснерал Сариј , у ирнтии свог ордоианса каиетпна Бироа и адмирал Моро, \ а арцсуствовали су /. г. генерал Москоаулос са / осиођом, Атено,'инос ирефект Солунски , Сеон | фрапцуски конзул , / уски генерал' ни консу.г /Гал са госао/јом , /. !; Винтрови/1, и великиброј виших грч| ких чиновника и официра и вој- \ Iника савезничке војске. Преиоручујемо и овом ирилиј| ком сви.иа Србнма да посете ову изложбу у улици Бугароктон бр. 53. (иза кафане Централа ), која бе трајати 15. дана.

Обавештење из Србије »Српске Новпне« доносе: Сриско Друштво ЦрвенОг Крста, које радн у Женевп на то.че послу да наше породнце у Србцјп добију иавРштај 0 пача' и ми о н.пча, добнло је до сада око 800 писача нз Србнје, и у ти.м пнсмнма пнта се за ова лица: Мнханло Јовановпћ, пуковннк; Мнлан Антула, пз Београда; Драгослав Јевречовнћ нз Смедерева; Прока Бајпћ,! из БеОграда; Анта Папић, пнжин.ер; Душан Драгнћевић, поднаредпнк из Крагујеаца; Александар Драгићевнћ, капетан из Краљева; Милан Драгнћевић, пз Краљева 30 год.; Владимпр Крстнћ, тумач франц. мнсцје; Добро сав Јојпћ, телеграф. из >'ба; Живојии Крстић, коњич. капетаи; Жнван Крстнћ апотекар; Јован Грнчаревић, благај мунпц. колоне; Александар Сарпћ, редов, стар 24 г.: Милан Р. Петровпћ, пеш. пор\'ч. Александар ЈагшкОвнћ, | окр. пнсар из Београда; Жнвојнн Ни-! колпћ, шофер из Београда; ДрагОмир УрОшевпћ, пнсар штаба к. дивнз., Жвг ј во.јпн Жпвковић, гимназ. # из Крушев-!

ца; Душаи Накић, из Београда; Пе.^р Јоваиовић, 43 г. стар: Стојап Педељ |ковићЈ војннк: Јаков Моша Левн; Мнлепко Пауновић, проф музнкепз Јагојдине; Михаило Бадемлпћ, судија из Велеса; Момчило Живковнћ, фогограф ; из Београда: Светозар Лепосавнћ, учнтељ пз Чачка; Јован Ристнћ, пареднмк стар 47 г., Бранко Мплошевић, гшшазист; Пегар Антпћ, гн.м. пз КруБиевца; Александар Аћнмовнћ, ђак пз ј Крушевца; Војпслав Станнсавл.евнћ, гимназпст; Мика Плнћ, пшназист; Селимнр Костуднћ, ћак пз Вран.е; Димнтрнје Па.УнОвић,. учнтел.; Светпслав СолдатОвнћ, поручнпк; Алеипије Смнјљанић, кагшар артпљ.; Живојин Тујфегџић; др. Драг. Т)'фегџпћ, аудитор; ; Милорад СнмОновиН, капетан; Ђорђе Максимовић, пОдпоручник из Шапца. ПзвРштај греба слати Пнспекцијн Војне поште и телеграфа Врховне Команде на Крфу, било лнчно било преко својих команди. Сва пменована лица ју овом списку треба у што краћем року да се јаве, како би њихови укућани добили што пре пзвештај.

ДНЕБНЕ БЕСТИ

Заузеђе Дова-Тепе. Команда Псточне војске пашла је за потребно да из војннчкнх разлога заузме Дова-тепе на македонском положају на коме је дотле бнла грчка посада. Саобразно својој досадан.ој ираксп грчка влада спрема протестну ноту. За наквне људе. Простодушнп Радославов цзјавно је кореспоцденту »Удр\ г жене Пресе« нз РБујорка: да је прнсуствО англо-францускнх трупа једна опасност за Бугарску н да због гога он намерава чим оспгура неутралнОст Румуннје, да предузме офанзнву противу њнх дОкле се не буду консОлндовалц. Као да РадославОв не зна да су савезннчке трупе на македонском фронту не само одавно консолидоване, већ н потпуно спремне да потраже рачуне од њега. Француски алпинци у Солуну. 2000 фраицускпх Алнпнаца којц су били до сада на Крфу долазе у састав иеточне војске. Њих ће заменптн Зуави.

Наша влада на КрФу. Атински лист „ Патрис" јаеља да Ке сраска влада остати још дуго на Крфу и да су Савезници ради обезбеђегоа Крфа поставнли треку линију мина око оспрва. и наредили. да и у будубе аристаниште буде затворено ао заласку сунца. Српско-Француско братство. Вадовољан радом и војничким држањем једне. јединице сраске војсне која се налази одавна на Македонском фронту, генерал Сарај је одлучио да у идуби уторак ариреди једну кинематотрафску аредставу вфницима те јединице.

Г. Балугџиђ на Кр®у Јуче је отиутовао на Крф г !! Балугџиб, наш аосланик у Атини } \у иратни једног секретара аосланI ства. Јучерање отварање изложбе. Јуче у 2 часа ао иодне отворе■ на ]е свечано нзложба уметни\>чтх радова француских војника са македонског фронта. Са умет.ничке тачке гледишта то је дога\ђај какав Солун нг/је доживео од ј свог аостанка; ме/ј солунским зпј довима нчје се до јуче могла да \види оеако богата збирка умет| ничких радова. Скучен иростор на\ шега листа не доаугита нан да о

Пегави тиФус у Атини. У хотелу »Викторнја» у Атшш разболео се од пегавог тифуса један Брк, јкоји се тнх дана вратио из Румуније. Предуоете су најенергачније мере да се даље шпрсње заразе спречи., Воз Солун — Атина. Српскп сувоземцп који путују између старс и нове Грчке очекују са највећим нестрпљељем отварање ируге Солун — Атинн. Службено је јављено да ће воз нрорадити 1. јуна и већ је мпвистарски савет одобрво ред вожње и подвозне цене. Воз ће по лазити у 6 часова изјутра из Содуна, а стизати у 6 - 30 ч. увече у Агину. Из Атине ће полазити у 7 ч. у јутру I а стизати у 7-30 у вече у Содун.

Карта Солун — Атииа кошта б(г15 драхме I кл., 42 II, 33 33 драхмн ПР Пуг је дакле н краћи п јефтивији во бродом; премда је врло веровагно да ће бродови сиуститп нолвозну цену испод ове и ако је сада много већн. Грчки конзулат у Скопљу. .Неа Алитија" јавља да је Грчки консудат у Скопљу претворен у Касипу. Међу тим кад је грчкп коисул г. Мплтпјадис Франгвска, који се сада налази као иод-шеф нресбироа у Солуну папуштао Скопље на захгев бугарских власги, он је занечатио зграду конзулата, добввши свечано обећан.е од представнпка бугарске владе да ће консулаг остати нод њезнним надзором. Хиљаде се. Јуче је доведено нових 25 бугарских дезертера у Солун. Ако овако потрије на фроту македонском неће остати ни пук ненријатељских војнпка Грчки унутрашњи зајат. Уговор између владе и Народне Банке о зајму од сто мшшјона биће вероватно потписан данас, и акодопрек;јуче није био постнгнут споразум у свима тачкама. Влада жели да емисионп курс не буде испод 88 а ннтерес пе буде већи од 5. Пекарски штрајк у Атини. Иоред осталих невоља у исхраии атинског становншптва нојавио се још и пгтрајк пекара, тако да је влада одлучила да употребн војску, а да све некарнице реквирира. Страховите подвозне цене „Тајмс“ вели да један трговачки брод који одвезе из Енглеске у Америку 420 вагона угља и донесе оз Лаплате у Француску 460 вагона жита, заради 1,375.000 данара на име подвозне цене, односно једанпут више, но што је коштао један такав :брод ире неколико годана. Из грчке војске. Грчки минисгар војни одлучпо је да позове регруте из 1915, а у накнаду зато да пустн на неодређено осуетво пет најстаријпх класа. Пегави тиФус у Лариси. Атинскн листовм јављају да се тифус све више шири и ако су лекарн предузелп све мере, да се ова зараза угуши. Енглеска војна музика. Данас у 4 - 30 ч. по подне прпређује енглеска војна музика уобичајенп концерату башти код Беле Куле, Јавна благодарност. Г. Благоје Костпћ п.пОручпнк пО[ходио је логор српскнх избеглица и дечије забашшгге уСолуну и том приликОм прнложио је комесару избег* личког логора 20 дин. у злату са же|љОм, да се за ову суму набаве н разјделе иоклонп децп српскнх нзбеглпца која иохађају школу у логору. Исто тако походили су забавнште и г. Секулић наредник нз Београда са своја два друга подофицнра, и ириложнЛн су ко.месару 6 драхмн н 10 дин српског повца за исту циљ. Владкни комесари у нме учецика