Velika Srbija

БРОЈ 21.

В Е Л И К А С Р Б II Ј А

СТРАНА 3.

наших сиротних избеглица изјављују овим путем тол.ту захвалност дарОдавцима. Из канцеларије Бладиних Комесара 29. априла 1916. год. бр. 223. Лемачко дивљаштво. Један немачки аероплан тина Авијатик додазећи са Мало Азиеке обале вз Булрума, бомбардовао је пре лва дана острво Род. Бачене су гри бом6е од којих једна није експлодирала. Погинула су два Т.урчина и рањене две Јеврејке. Сутра дан су трн савезничка аероплапа бомбардовала Будрум. Овако брз одговор на пемачко дпв.ваштво произвео је на становнииггво Родоса најбољи утисак. Приспела писма. Кра.в. Срп. Конзулату приспе.ла писма на дан 28. м. и то:

Веровали смо и вера нас није преварила. Јер ваша војека већ долази, и јунацн еа Куманова, Маркова Прилена и осветнпци Косова виђају се у Солуну. Даће Бог, те ће се скоро видети и у Софији. Слушалп смо, да се је држава добро нобринула и о многобројним избеглицама, и да им се даје иомоћ н у новцу, и у оделу, п у натури, А шта то значи'? Значи да је наша држава и иовчано богата. А то је добар знак. Па п ми, избеглице из среза ђевђелијскога, који осгадосмо овамо, на граници, да смо ближе својој Отаџоини , нисмозаборављени. Раније смо добили рубље и одело, а нре неки ј дан добисмо брашна и пнринџа, колико смо ретко кад нмади и док смо били код својих кућа. Хвала држави.

Г. г. Тихомнру Мијатовићу; А. Илићу, Нпколн АнтонОвнћу, Ммлутину Ммлосављевнћу, Драго.љубу Јовановићу, Марч Руси.мировић, Милаиу Николићу, СтојадинуСтевовнћу, Михаилу Поповцћу, Драги Танасмјевића, Тодору Јовановићу, Михаилу Рашовнћу, МилануДихитријевићу, нач. среза велешког, Сими Грујнћу, Коси Милана Михајловића, Марку Петровнћу нз Тетова, Ђерману Руспћу, Велу и Великн Анчевнћ, Ми.лввп Стаменковић, Јоснфу Ристићу, МилОшу Мпсирлићу, Костн Стојановнћу, Ристи Димитријевићу, Димнтрију Антпћу, Алији Османовнћу пз Кума нова. 29. ов. м. Александру Петровгг ћу (2) Јовану Ђорђевпћу, Јеротију Милиновнћу и Добросаву Димнтрнјевићу. Да се јаве Консулату. Катарпна Јовановић, ради прпјема упутнаце (да се обрати г. Лазаре вићу) Атанасије Добрнновић, учител., г-ђа Славка Грујићка, ради при јема новца. Да предстану срп. кОнзулату ради прнјема упутгшце: Божидар Савордић, Душан Ст. Ристић, Живојин Красојевић, Радомир Накић, Никола Димитријевић и ДрагОљуб Ружић, управ. пОрес. оделеља из Крагујевца. Нека се јави. Живорад Василић, општински благајник из Каменице подгорске, б. обвезнпк ђевђелијске комбпноване чете, а сада солунског комбинованог пука, нека се јави инжињерском пноручнику Васплију Г. Марковићу инжињерскоалатна колопа III армпје или свом брату Тихомиру Василићу обвезнику П одел. хаубиц. муниц. колоне шумад. дпвизије. Хвала српској држави Писмо једног избеглице из Гуменџе I II ако смо простп људп, ми смо, ма да смо сада ван Отаџбине, били уверени, а такви ћемо и остати, да је Србпја силна и моћна, и да ће у сворој будућности бити јога већа и силнија. Веровали смо да постоји храбра и славна српска војека, у којој доста има и наших из Македоније, који нама, што немадосмо среће да се боримо са оружјем у руци протпв дивдег непријатеља, — осветлагае образ.

Гуменџа. Иабоглица Јован.

Солун, 30. аирнла. На нашем фронту у току јучерашн.ег дана уобичајена каЈЈ нонада. Како су услед прекјучерашње олује многе телеграфске жице 1 између Солуна и фронта покидане и веза ионово васпоставље1 на јуче ујутру, то су јуче добијени извештаји о стању на фронту претпрошле ноКи. Те су ноћи!! Немци бацили 20 граната из тешких топова на села у Маја- Ј дагу. Резултат бомбардовања: 14 мирних грчких становника — же- | на, деце и стараца убијено и о- Ј сморо тешко рањено. Сад тек разумемо вест германских листова по којој Аустро-Бу!гари спремају офанзиву на маке-[ 1донском фронту. Није се дакле мислило на офанзиву противу саве-' зничке војске, већ протнв мнрног становништва. Ако је надлежнима нраво, право је и нама. Петроград, 29. априла. 11осле једног јуриша на бајонет наше су трупе заузеле турски ноложај »Платана« на о.бали Црног Мора више над Трапезундом. ЛовдОн, 29. априла. На енглеском фронту кОд Фрикура, Сушеа п Илпха, Гиншија у току дана није било промене. Узајамна артил.ернска акција у околини Морикура, Пикаитина, СенеОла. Наша артиљерија бомбардовала је непријатељске положаје код Боасела н јужно од Масина. Копенхаген, 30. апрнла. Путници којн долазе из Хамбурга Ј причају да се је тамо јуче појавио огроман пожар у пристаништу и згра- | дама два велика сместишта. Триброда укотвољена на кеју кајзера Виљема уништена су. Париз, 29. анрила. „Бхо де Пари“ тврди да је коман- Ј дант сумарена који је торпиљирао »Сисекс“, Ото Штајмбрик, у место ј да буде кажњен на захтев Америке,

добио унапређење. Немачка влада нзвестила је Америку да нуди накI наду за погинуле п рањене Американце. Берн, 29. априла. На аустрнског посланика у Перси' ји нзвршен је атента г од стране јед| нОг Турчнна. Атина, 29. анрила. Енглезн еу нотопили један немачки сумарен у Суецком каналу. Г1оеада је заробљена. Лондон, 29. априла. Има нрилично времена како су Нем{ци па руском фронту прешлн у дејфанзпву; пешадија ие излази ннкако из ровова н једипо што артиљерпја ј још дејствује. Очекује се сналша оI фанзива реорганпзоване руске војске. Женева, 29. анрида. Има небројено много појава из којих ее даје закључитп: да је Немачка јдигла руке од наде на победу и да 1је вољна да закључује мир. Међу тим појавама ове нарочито надају у очи: нретварање Верденске борбеу једнуј нросту људску касапнииу без нка.квих војннх резултата за три меееца; разочарење са Нрском буном; норазп Турака у Јерменској, и све јаче стезање блокаде од страпе Енглееке. Парпз, 30. априла На левој обали Мезе било је деди-1 мичних борби у току дана у којима су Франнузи осетно нроширпли фронт југоисточно од Окура. Доста живо бомбардовање у пределу Мртвог Човека — Кимијер. На| десној обали јако бомбардоваље пр вих и других француских лпнија између га 5 г ме Одромона п Воа. Један немачки напад унрав.љен противу француских ровова југопсточно од фора Дуомона гјотп\'но је одбијен. На оеталом делу фронта нарочито > л;ива артиљер. ватра у Шампаљи П у Вогезима.

РАЗНЕ ВЕСТИ — Телеграфишу из Ротердама да су Немцп позвали под заставу све младиће,који су у априлу месецу напунили 17 година, да би нопунПли огромне празнпне у ландштурму. Ово је само један од многобројних знакова, да су Немни дотерали до краја са својом резервом у људству. — Знатан део аустро-угарских трукојн је био сконцентрисан на Дунаву у Маџарској носдат је у Рутчук. — У допуну наше јучерање вести|ј да су се аустрадијске и ново-селандске труне искрцале V Француској, јављају накнадно: да су те трупе до-ј! шле из Египта. пошто напредовање Руса и Енглеза у Мееопотамији п Малој Азији и наступајуће летње врућине искључују сваку непријатељску акцију противу Егинта и Суеца.ј ЈБима командује енглески генерал Џермен Бердуд, који је, као што је изложено у »Службеној Иеторији е- { вакуације Галипоља« командовао вој ском на Галипољу и извршио евакуацију на потпуно задоволство енглеске владе. Ти су Аустрадијанци и||

Ново-Селанђанп учествовали у најкрвавпјим биткама на Галипољу где су ноказали ретко херојство и претрпели знатне губитке. Трупе су реорганизоване, празнпне попуњене и ј већ учесгвују у борбама на Вердену. — Председник Француске Републи}ке лобио је телеграфску честитку од енглеског Доњег Дома и носланика Руске Думе, који се налазе у Енгле, ској, на храбро држање француске војске, и послао је тако исто топал одговор. — Манчеетерска трговачка комора донела је ову резолуцију: „Иосле рата Енглеска не може дати непријатељу оне исте услове које буде дала Савезницв.иа и пеутралнпм држава.ма. Пи у ком елучају се не може допустити да се врати стаЈње пре ав 1 'уста 1914. године“. — Још један знак да Немачка жели мир: Америкапски пуковник Харије, који је пре четири месеца са читавом једном миеијом погаао у Европу, да пропагира за мир и кога су топло дочекали Немци, поново путује у Европу. — У Турској није све у реду: изгледа да је поново извршсн атентат на Лимана фон Сандерса и да је у ЈХаману п Сири ји прокламована ауто! номија. — Одгајивачп свилене бубе у Водену у Македопији молиди су министра војног у Атини да нареди евакуацију пз кућа реквирираних за војне нотребе, које служе за гајење свилених буба. — Италнја ночиЈке да кнда односе са Немачком. Ономад је отказала Немачкој конвенцију о међуеобној заштитп књижевних и уметначких дела.

П 0 Ш Т А — Г. Вдада ПопОвић, моли проту Стеву Димитријевића, ректора Богословије из Призрена, да преко нашег лнста јавн своју адресу. — Г. Јоца Јовановић, из Крагујевца нека дође у нашу редакцију да прими писмо. — Сава Бе.љански, редов железнич. чете нека се јави своме брат.у: Ђорђу БељанскОм; бр. 3519 Вгоаг1\хау, 81. Бошз Мо М. 8. А.

Никола Николић син Милана Ннколпћа из Водице, ср. јасенички округ смедеревскн, нека се јавн своме брату Мплутину Николићу редову хаубичког пука дринске дивизије. 2—10 Милан Николић трг. из Крагујевца позива га фирма код које је раније поручио робу и дао капару. Роба је приснела овде. 2—3

Похитајте у

„Бар Мон Плезир“ Ако ж.елите ировести неколико иријатних часова у друштву јвдне одабране и шик иублике састављене од сриске аристократије дођите у Впр Мон Плезир где служе госиођице Срикиње, свира до бра музика , шра се и забавља. Само једна иосета довољна је да човек заволи и навикне се на наги Бар.