Velika Srbija

СТРАНЛ 2.

ВЕЛИКА СРБПјА

БРОЈ 3».

ЈГазар Мијушковић и његов колзул Ј’ ирошлу среду ми емо се но овој !| — који је сада у стварп аустријски сгвари обратплп на уредника «Сонв> коизул — иису снремоли ту изјаву и од њега смо добилн ово извешће: да оиовргну оне гадне клевеге иред Иако њему још није иудпо ник^кву америчким јавним мнељем, већ су хте- исправку ло овој стварп. Уз то: он лп том лажном изЈввом да нрогерају јамчи углсдом урелннка једног веаимадо политике са српским п хрзат ког и цоштеног амерччког листа. да ским светом у Амерпцп. Пред тимјје свака реч у оном (»азговору .Тазарп светом ови су хтелп да се направе!:Мијушковића тачна п истинпта. *У свецпмп, да би тај сзст љима и дал>е јп а р ПЗ у »Сон* вм а ј- дпог н-узтанпг веровао, да би им н даље давао нри Јстарог допнсиика. па кога су \- сгаљу лога. да пуне своју торбу Ј К0 ЈЈ потпуно да с С У стрпани милијуни за иродани Лов жи чихав низ Г0Д1ЈН;( „оштс-ио и са ћен н за иродано 30 до 40 хиљадај; поштених Црногорских војника! (свршиКе *•«•)

вама. Шта остаје сада Грцама? Со лун и Кавала, узећемо нх исго тако». Пугарн су дос .ели јуче изјутра на 300 метара растојаља од станице Де мпр-Хисвра. којп је скоро сасвпм свакуцсан од сгране становништва. Ме ђу бугаргжнм труиама има много комсга, алн нема ни једног немачко-г ни аусг| нјеког војника. До сад се видело само нет немачких официра, од којих је један пуковник.

Опште огорчење У Серезу је огорчеље достцгло врхунаи. Према извесним вестима јуче је одржан нротестнп митпнг у Серезу. на коме јв становнпштво *ге варошч снергично протествовало про тив. држања владе у пвом питаљу. У Кавади влада такође огромна узрујапост. Снрема се и тамо пропеетнн митанг. г.ојпм ће се од владе тражпти да се Вугари иовуку еа грчког земљишта. (» 1 пс 1 ерС 1 ;с 1 ап 1 «)

ДЕЕБЕЕ БЕСТИ

СА РАТНЦХ фРОНТОВА

Солун, 18 маја. ска 0 "Т/са исцриљује и сувичШ Прети-рогиле ио&и француски су Немце и с оозијјом иа концеи авијитичари бацнли неколико бом - трације нових иотребних снага би на Ђевђелију. Иначе је јуче укида немачки фропт ни Пилкану.

дан ирогиао на миру . Акција од 18. алрила до 2. глаја. (Званично) У току ових 15 дана ситуација гшје имала знатнс промене на обалама Вардара н западно од Дојранског језера. Нпје бнло озбиљвих цешачких борби. Иеирпјатељи су утврђивали положаје један нрема другом. Наша је артиљерија бомбардовала у више маха, ненријатељске иоложаје и гру не војнпка који су били ангаЖовани за рад. Актввност артиљерије с једне н друге стране била је пнтензив на нарочпто 19., 20., 21., 25. п 1. маја. Северо-источно от Дојранеког је зера наше су труне заузеле тврђаву Дова-Тене. Други одреди војске ио слати су у иравцу Битоља. За време ових 15 дана авијатика нпје била тако активеа као ранпје. 1. маја наши су авијатичара бомбардовали Ксанти. Цепвлин I85 којн је 22. анрила дошао из Темпшвара а лвтео над Солуном, обОрен је и уништен гађањем са флоте. Пао је на ушћу Вардмра. Посада је заробљена. То је био исти цепвлин који је два пута летео над утврђеним франц. полОжајима око Солуна. Код Пороа, Грци су ухватшш више Бугара којп су били у немачкој униформн. Париз, 18. маја, На лееој обали Мезе врло снаж но бимбардовање аред< ла Мртав Човек — Кимијер. Осредња артиљеријска акција на десној обали и у Вевру. На осталом фронту ништи зна чајније . Париз, 18. маја. У току аоследња 24 часа Немг^и су извршилч више бесних на ипдч на М/>твог Човека и коту 304 Неарнј тељ је свуда одбнјен Са огромним губиц^ма. Вечерњи комнинке сиоаштова, крвави иораз немички на коти 304. Пуновник Рцсе држи } да &е се Немцч. окренцти сада на сектор зап дно од Мезе. Цнтензивно бомб рдовање утврђења Дуомона и Боа наговешта ва нове немччке нападе . И/ковник Фајлер у п Женевском Жу"налу и конститује , да верден -

ЈСТАЊЕ У ИСТ. МАЋЕДОНИЈИ 1 Вести које стижу из источне Макетснпу* жалосни * у. Беде, која је I у овој областп бпла и раније велика придружује се сада страх од Бугара. Гдае о стунаљу Вугара на грчко зсмљиште изазвао је код ставовника о впх крајева. који еу вгћ бцли јако настрадали у другсм носледњем рату, огромно узбуђе ње. Обузела пх је паника Већ од пре једне педеље, иу* теви кој и во.те од гранпце ка Демир Хисару, од Демгр Хгеара ка Серезу, I од Сереза ка Пшрпттг пуни су каравана бедних породииа, које беже од Вугара. Жеие. деца, девојке, старци, животињс — све то оставља гранвцу гољено глађу п страхом. У Детио-Хисару и Серезу. Варош Демлр Хисар ностала је иопова позориица страшних сцена. Као и 1913. стаповпипн овога места обузети панлком уелед надираља бугарске војеке беже ка Серезу. - Ирема аутептичивм обавештељима 1 азбеглице пз села Куле, Ченгели, Сехова н Вптрине ствгле су прекју че изјутра у Демпр Хисар а тражиле су од префекта, да нх пошље у уну трашњоет Маћедоенје. Ова села око Демир Хисара заузета су о т БугароI Немаца у суботу. У недељу изјутра |Све становништво Демир Хисара ева!куисало Ј*е варош и ггобсгло у Серез. Према исказима путпшса из Сереза тамо пема брашна, ни намирнпца и становништво врло много пати. У недељу изјутра гомила нзбеглнца зау I зеда је на јуриш све хлсбарнице и : иокунила сав хдеб, који је нашла. Сер< ски префект с.ирема се да дође ,у Солун, да се на неки пачип поста |ра за исхрану свога округа. Бугарско дивљаштво Јављају, да су Бугари иотпомогнути њима склонпм елементима за гра!нице заузели а онљачкали све куће нануштене од грчког становништва, које је побегло у унутрашњост. Избеглице присиеде у Серез саоп гатавају говоре бугарских официра, који одају дивље ноданике цара Фердипанда. Тако је један официр ириметивши групу породица па путу из Демир-Хпсира, рекао им: »Журите се. Мп ћемо доћи и у Серез. Ми ћемо за

Српски клуб у Паризу. У ГЈаризу је нод иатронством г-ђе. Всснић оспован један срнскн клуб са, станом па булевару Моннариас 14-1 б. Цпљ овоме кл\бу јс да иалазн лак шег носда српским избеглицамн као 1 женлма, болеснима ц оса каћ ен пм а . уонште онима који ииеу за теже радоне.

Српски лист на Француском језику. У Женевп 7. ов. мес. пзашао јо 1 првн број лоста „Ла Серби а , коме 1јје главни уредпик наш уваженм Ср бпн др Лазар Марковић, професор ј I: Београдског Упиверзитета на иравном факултету. Лиег излази једанпут пејјдељно и нггампа се пекључиво на I фри н цу с ко м језику.

Наша СИ; очад у Атини.

Г-ђа Н. Ђорђевић, дирСктора фили јале Београдске Задруге примила је да поведе нз Солуна за Атину српску децу, која одлазе у дом за српску си“

рочад гђе Д«ре Грујић у Фалеру код Атине.

Која деце желе да путу.ју, нека се

јаве срп кОнзулату. Шпакија за С бе. Шпански послашж у Бечу тражпо је да се помилују 16 Срба, који су о суђени на смрт, по бањзлучкој афсри. Слава железничких службеника. Железнички служ.беници при же* 'лезнпчком батаљону прославиће сво.ју јславу „Дара Константина и царицеЈе|лене к у суботу 21. ов. м. на свечан |начнн.

'„Писма Грцима. 41 11од горњим насловОмизашл^ је ових дана у Александрији у Египту брошу ра нз пвра Марсела Салине, адвоката. Писац доказује, да данашње неодлучно држање Грчке може да буде од катастрофалних последнца по земљу.

Чист ариход од књше ђ која је изашла на француском језику ђ намењен је Орбима.

»Велика Бугарска«. Путници приспели из Софије донели су собом егземиларе једне карте будуће «Велике Бугарске«, која је у хиљадам а п римерака раздељепа бу гарским војиицима н иетакаута у свима бугарским књижарама. На овој карги границе „Ведике Ву гарске и простиру се од Валоце до Дрног Мора и од Дунава до Егејског Мора обухватајући сву Македонију и српску н грчку — са Солуном, Се || резом, Кавалом, Драмом, цедом румуи !

с»*ом Добруџом п једним делом ист. Србије. ПГпт , што ће и.м овај ленн саи бити замењен ускоро страишом јавом! Без дијурне Сви гпми: зијски профегорп и нл ставшЈцн, као н учитељп це осповних и кола унотребљени на рад ио Фј аниускнм школама са нашом депом шммју никакве дијурне. Исто тако немају никакве дпјурне ни онп црофесори и иросвегш: радници, који су унотребљени на рад у Просветном Одслељу .носланства у Паризу. Је .ино имкју дгпурну г. г. Драг. Обрадо вић ип-исктор мин. нросвете, који у Марсел^у врши размештај ђака по француским лтколама, и Лазар Кпежевић секретар мгн. просвете, који јо с-а једном већом груиом нераспо ређенох ђака. Свама шефовпма група српских ученпка у Француској саоп* штено јс решење г. иннистра нросвете да им се не мозке дати лпјурпа јср нема кредвта за то. а аи могућностп да се тај кредит добнјс. Сви опп наставницо, воји су са ђашша по школама, имају већ неку дијурну п ако у натури: они имају ио гаколама стан и храну, или само стан, или само храну. Они нак, којп раде у Просветном Оделељу гемају никакве дојурне. Нсто таго неће имати инкакве дијурн^ нн онч профе* сори, који ће се употребити з»л паставнике на матурантеком курсу» к: д се сутра прекосутра отвори. Енглески коиитет за поздоК Црногорцићпа у Шчајцарској Пре неколпко дапа су Оилп у Же неви сер Девин в 1Б. Е. сињо]> Го манели. Они су послатп у мисији да конституишу у ШвајиарскоЈ* одбор за помагање црногорских студевата и породица. Одбор је већ конституисан и биће овах дана објављен у свпма швајцарским листовима, коме сс тре* ба обраћатн за издаваљо номоћи. Црногорским студентима поред номоћи у 200 франака месечно, коју суму нздаје влада, одбор ће издаватп још једну од 100 фр. за школари* ну и разпе нотребе. Матурантски курс у Француској. Водећи строга рачуна о васиитању школске омладине н знајући потребу Србије за што већим бројем школо* ванпх сипова мицистар просвете г. Љуба Давидовић је прошдога лета образовно у Србији матурантске кур* севе, на којима су се ђацн средљпх школа спремали ио пеколико месеци за испит зрелостц. Иекс групе су та*