Velika Srbija

БРОЈ 48.

ВЕЛИКА СРБИЈА

СТРАНА 3.

ку инжињеру желез. дирекције, Ката- штнј о Цлинки Шутић о Јела и Дарина ЈоковеЉ из Београда Иван-бего- ни Атанацковић чинов. банке из Беоза 7 моли сваког ко би шта знао за ! града, Дара Лаз. Поповића из Ниша Јанчета Јоковића коњичког пнаредни-| моли за извештај о своме мужу Ла ка жандармерије при 7. вук. скр. ко зару Поповићу пешад. мајору у 3. манди, Двета Карајанковић из Бео-1 пуку и јавља да је еа својвма здра града Синђедићева 31 моли за пзве- во у Нишу.

ДНЕБНЕ ВЕСТН

Пут г. Андре Нико/жЋа. Из Атине јављају да ће иредседник наше Скупштине г. Андра НиколиЈг који се та.мо бави отпутовати на Халкис ради сасганка са Краљем Петром, а по ■ том ће доћи у Солун.

објавио је те.кст нове одредбе, по јјкојој војне власти у Босни имају I'права да мобплишу за радове на у тврђељима и у позадини све људе од 50 до Е5 година. То су иоследњи остатци мушког света у Босни. У Турској

Атинска берза затворена. П о аријему вести о блокади\ ■рчкух обала од стране Савезника \ у атинској берни настала је ианиЛ ка. Све су финанснјске оаерацнје\ одмах арекинуте. Поводом овот уарива берзе је\ одлучила на једно) својој седнкци да се ова устаиова аривремено за-\, твори док се иолитичка ситцација | шшчнсти. Стигли у Атину. Пуковник Трупакис и мајор Нидриотис стигли су из Екатарине у Атину. Блокада је општа. један грчки министар изјавио је једном новкнару, да је блокада грчких обала општа. Француски парламенат. На предлог председника владе ј г. Бриана, одржаће француски : парламенат 3. јуна тајну седницу, на којој ће влада помоћу докумената објаснити целу своју политику у току рата. Нова руска жељезница.

Перма вестима из Дариграда, тамошњи гарнизон броја 75.000, од ко јих су 15.000 Дустријанпи. у Турској ј има свега три немачка нука. Турске војне власти позвале су | под заставу еве младиКе од 16 и 17 година. РАЗНЕ ВЕСТЧ — Таллјанска комора отпочела је поново рад. На првој седници било је неколико безначајних инцидената. — Врховни комвндант британских снага у Мисиру позвао је под заставу све енглеске поданике од 18. до 41. год. — Захваљујући интервенцији Вилсоновој америчком поданику Јеремијп Ленчу. који је био због ирске побуне осуђен на смрт, замењена је казва са 10 година робије. — У Петрограду је објављен текст споразума између Русије, Кине и‘ крајље Моп голске аутономне односно телеграфске линије у овој последњој држави. — За привременог наследоика председника рецублике Кпне. Јуанши Каја, који је умро од уремпје, напменован је досадашњп впце-председник Јуан Хунг.

Жељезничка комисија уПетро-| граду проучава грађење нове же- ј љезничке пруге, која би спајала средњу Ази1у са центром царезине- Велика трансперсијска пруга била би главни стуб ове линије. Смрт Шукри паша У Цариграду је пре неколикојј дана умро ТИукри паша, познати бранилац Једрена, кога су били Срби заробили. Признање нетачког канцелара. Пз Амстердама јављају: »Го* зорећи пред рајхстагом немачки канцелар Бетман Холвег изјавио је, да је немачка влада 9. децембра прошле године нудила Савезницима мир. О поморској битци рекао је, да Енглеска није побеђена«. Реквизнција звона. У целој МађарскоЈ извршена )е реквизиција звона, која ће се употребити за ливење тоаова. Становништво, а нарочито свештенство јако су огорчени због тога. Купе се и. старци Сарајевеки ласт »Босипше Пост»

— 11 час пре подкв Париз, 27. маја. Јуче је преминуо Емал Фаге, чувенц лвтерарвп и драмски крвтпчар, члан француске академије наука. , Париз, 27. маја Г- Поенкаре и талијански краљ упутили су енглеском краљу изјаве саучешћа поводом смрти лорда Кичене- Ј ра. Рок, војпи минпетар изјаиио је такође саучешће Аскиту. У Паризу ће се Кпченеру олржатп помен у ! петав. , . Лолдон 27. адаја »Тајмс* држн да су нут Кичене ров Немцимадоставпли гапијуни. «Деј ли Мељ« тражп да се одмах питер- ј нирају снм пепријатељскп нодапици. '!„Т;|јмс“ пуб.ипа је једиу пптерееан-Ц гпу денету нз Перлвпа, по којој док ; Је бритаиоко иослаиство у 5 чг.сова објавило с.ург Кцченерову добивен ј:Ј.е телеграм о томе из Верлина у 3 ч. Петг.оград, 27. мај-х ,1 Дужипа борб( п (ђронта изноеи| 250 миља, Нонри. . ољске снаго до

стижу 40 дввизија иешадије од којих су 2 немачке, 10 дивизија коњице, свсга 625.000 људи. Рим, 27. маја Звапичан коминике саопшгава, да су у недељу иоћу одбиди посред буре •и снега један јак аустријскц напад. Талпјани повраКнју пзгубљени терен ју Монтековђо. Коненхпген, 27. маја. Иароброд „Ванда“ ерела је нрошле суботе у Сев. Мору оетатке велике рагне лађе као п велике једрилице. Дански брод пловио је кроз многобројце лешеве мрнара обвијеиих нрвим кајиптима за спасавање. Хаг, 27. маја Око 100 угдедних Ходанђана објавили су манпфест, којим предлаиЈу заједничку интервенцију неутралних земаља за добијање белгијске независаостп. У њему је следећа фраза: 1 >Неутралне државе треба да прекину везу са државом, која новређује неутралпосг мање државе«, Амстердам, 27 - маја ♦ Фатерланд« пише: „Један немачкиј торниљер стигао је у Вилхелмсхафен са 45 мрнара, који су се јсдини спасли од 900 људи носаде једае оклопњаче. Петроград, 27. маја Турци су предузеди офанзиву ца фронту Ерзинђана али су одбијеннј са великим губитцима. Руске трупе налазе се данае на 100 километра ол Багдада. ПОШТА Саопштења Иетар Зарић редов моли за извештај о .своме брату Милошу Зарићу, б. жандарму у новоослобођеним крајевима. Јавити преко уредништва. Михаило Големовић, монополски надзорник извештава да се палази као војник у чети. Јанко Милановић. обвезннк моли за из вештај о своме брату Војиславу Милавовићу војнику. Божидара Манојловића—Милановића пеш. капетана тражи Жарко Лазаревић. п.поруч пик при команди места у Солуну. Моли се ако ко зна што н.сму да јави на горњу адресу. Г. Методија Миловаповића, архимандрита нзвештава Милан Д. Миловановић. наредник да су његови синовци Мика и Божа живи и здрави п моле га за извештај о њиховом оцу Данилу и о(сталима. ОГЛАС

Нпже именовани рекрутп ђаци по[зивају се да со одмах јаве нашем конзулату у.Солупу и оставе тачно своје алресе, да се могу у свако доба на&Ј, и имају упек бити спремни, да ио наређењу Господ- Министра Војиог ФЂО Бр. 236 оц 11 маја тск. год. могу ео одмах кренути у Иариз: Божпдар Братул,евић из Селевца, Борпоав Димић пз Ораховца, Гојко | Лтинаспр вић пз Брање, Двмотрије Беличковић из Еузоградн, ЈБубомир Трајковић из Параћипа и Љубомир Магазвпонић пз Ужица. Ђапи пак: (Јикода Шагић из Приз I пена, Драгиша Живковић из М^аде |

новца, Драгугпн Трајковић из Врање, Драгољуб Јовановић пз Ппрота, Добривоје Мојовић из Ужица, Зарија Јанковић из Београда, Јован Поповић из Когаарна, Милош Мпсирлпћ из Пирота, Милан Трафуновић из Крушевца, Жарко Мнлићевић из Свалајнца, Петар Фалиповић из Ниша, Чедомар Пегровић из Ниша, Радивоје Нановић из Дојрана, Тодор Ђорђевић из Диковца, Чедомир Пешић из Рековца и Милутин Миленковић из Лесковца, могу ићи на страну ради школовања на основу горњег регаења Госнод. Министра Војног. Ђаци: Александар Минх из Параћина, Крста Бојовић из Берана, Константин Јанковић из Лесковца, а Милан Марковић из Берова, да такође осгаве своје адресе у конзулату и буду сиремни за путовање у Еизерт кад се добије лађа. Из канцеларије Српског Генералног Конзулата бр. 410 26 маја у Солуну.

АРИСКА АПОТЕК Оолун - улица Ники 41 - на кеју Справља све лекове најсавесније тачно по рецептима. Сви су препарати и лекови оригинални Хемијска лабораторија за све врсте анализа. Говори С? српски —

„Бар Мое Плезир“ Увек ново! Дирекција Бара „Мон Плезира“, има част да извести своје српске посетиоце да је ангажовала специјално за њих једног СРПСКОГ ТАМБУРАША и једног доброг ВИОЛГ1НИСТУ. Посетиоци ће пробавити пријатне моменте, Служе српске келнерице. Матине ночиње у 5 а траје до 8 чаеова у вече, а од 9 часова у вече исти програм, ИСКЉУЧИВО за официре. Потрошња артикала првих марака. Цене умерене.

Тражи се један Србин за помоћника у једној кантини у логору српске војске. Плата врло добра. Обратнти се администрацији »Вел. Србвје“ 3-3 Драгутин Костпћ, монополски благајник чија је породица остала у Косовској Митровици молн познанике и прмјатсље који знају јесу ли његови живи и здрави и где се сада налазе да га извОле известити преко уредништва »Велцке «Србије« уСолунуза коју ће услугу дотичном бити веома захвалап. Костић извештава своју породицу да је жив и здрав са синовцем и зетом. 3-—3 Сапа Анленковић поштар на раду у срп. консудату тражи брата Ђорђа Миленкочића регрута из Пожаревца, шураке: Мплорада М. Стојановића рез. пнаредника и Јована М. Стојановића бодничара Карла Јосниовића нисара 13. окр. командо и Раду Радосављевића ногатара, рез. каиетава ]1. кл. 2—3 Сазцајенш, да извесни продавци продају »Велику Србију« по 15 лепта. Обра1јато пажњу читалачиој публици.да наш лист стаје саиц 10 лепта.