Velika Srbija

БРОЈ 52

ВЕЛИКА С Р Б И ј А

СТРАНА 3

ДНЕБНЕ ВЕСТИ

Парасгос лорду Киченеру. Јуче је целокупна Брптанска Лрми.ја, па према томе и Бриганска Армија на нашем фронту- давала упокојени парастос евоме великом војсковођи, лорду Киченеру. Парастос .је у Солуну био у Главном Британском Генералштабу, а почео је у 9 часова пре подне. Присуствовали су гвнерал Мнлн, командант арми је и његов штаб, бригаднн генерал Кларк, као и многи офпцирн нз Главног Штаба, заступник генерала Сараја и његов Главнн Штаб, генерал БојовиК и генерал Москопулос са својим главннм штабовпма, Генерални консул Британије н разни представницн консуларног тела у Солуну. Ратни савет у Лондону. На ратном савету у Лондону који је држат ових дана држи се, , оа су донете врло важнг одлуке што се тиче оаште офанзиве Савезника. Дипломатска акција. Јуче су се у Атини приметили зрло чести састанцн између дипломатских и званичних лица из! Споразума. После подне су се пуномоћни министри састали у енглеском посланству. Дебатаје трајала врло дуго а предмет јој је био данашња ситуација. Овоме се састанку придаје велика зажност и гхо томе што су на њему присуствовали и војшј аташеји. Мисли се да су на овом састанку министри утврдили текст ноте коју ће редиговати према последњим инструкцијама својих владаПо другим пак информацијама изгледа да министри неће чинити више никакав корак код владе него ће објавити један манифест грчком народу у коме ће на дугачко изложити разлоге којн су приморали Савезнике да предузму принудне мере противу Грчке. Румунско-бугарска граница. Из Букурешта јављају да су Вугари затворили границу према Румунији одакле не пуштају ни путнике ни робу. Лађа која је одржавала свакодневну везу између Ђурђева и Рушчука такође је укинута. Држи се да је све ово учињено да се спречи улазак вести. о руским победама у Буковини, Галицији И Волинији. И иначе утучени Бугари, којима се не ратује, треба да чују још и о великим победама руским у којнма они праве заробљенике на буљуке, па да им оде срце у пету и да се разбегну на све стране. Демобилизација грчке војске. Послв 8аузећа Рупела од страие Бугара, демобиливација грчке војске, која проистичв као љегова последица, постала је

најакутније пнтање. »Месаже д'Атен« јавља као да је грчка влада решила да нареди општу демобилизацију. Ова би се одлука доставила преставнпцима Споразума, међутим из Споразумних кругова нзјављују да су свп овн гласови без основа. Вестп пак коЈе су стпгле из Лондона и Париза казују да ће њпховп представници у Атинн чпнитп кораке код владе да нареди ошцту демобплизацију како би они могли да.дигну блокаду. Молепствија за мир. Митроаолити и владике у Не ј мачкој наредили су своме аодручном свештенству да се свуда држе молепствија за гито скорије занљу чење мира. Житв за Грчку Савезнпцн су пустилн више грчкнх лађа ко;е су натоварене житом п ко.је су они задржали. Неколпко је од ових лађа већ стнгло у Пиреј. Де/\е-Агач н Порто-Лагос. Савезничке сц ескадре жестоко бомбардовпле Деде-Агач и ПортоЛатбс. Проузроковане су велике штете. Света легија Грчка. Грци у Паризу одлучили су да образују једну свету легију коју \Ке иослати на наш фронт да се \ бори аротиву германо.бугара. Деди Кроникл о ОФанзиви на Балкану. ,Дели Кронцкл“ полЈЗванични ор ган енглесве вдаде нише да је сада најзгоднији моменат да се предузме офанзива на балканском фронту. Он вели да треба један део од Iтрупа у Мисиру пренеги на Балкан; на овом фронту земљпште је врло згодно за летње ратовзње и налазп да је ирилика за офанзивујед^нствена у политичком погледу пошто цеп тралне силе нису у могућности да пошаљу Бугарима и Турцима поја чања. Резултат ове офанзиве имао би одлучујуће последице на ток це лога рата. Социјалиста Либкнехт. Немачки социјалиста Либкнехт изгледа да ће бити осуђен на десет година робије. Черновиц се евакуише По телеграму из Букурешта Аустријанци евакуишу Черновиц. Руси страховито бомбардују варош. '

— 11 час пре подвв Акција у Мисиру Лондон, 1. јуна. Врховни командант мисирске војске саопштава да оу неиријатељски ае*

ронлани бацилн 29. маја бомбе на Ел Кантару н Романи. Једна сскадрила снглеских аероплана начсрала је одмах у бегсвво нанадаче. Било је само неколико мртвих у Ел Кантари. У Романи пак бомбе нису нншта учиниде. На обали западно од округа Гатије било је малих сукоба повољвих но нас. Талијанеки успееи Рим, 31. маја. Талијави нанрезују на целом фрон ту. Кише утврђеннх тачака еепријатељских заузето је.

ПОШТ А Саопштења Милан Гајић, ученик \'1 раз. гимн., син Гајића проф. пОж. гимн-извештава све своје рођаке и прнјатеље, да се налази у Алжиру као ђак VI српске секције у Ссгифу (Сетиф, Департман Константин Алжир) и моли их да му се јаве. Нстовремсно моли своје рођаке, да му пошљу мало новаца. Молим госпОду официре и војнике ко би шта знао о мојој браћи СветО лику Костнћу поднареднику и Драгиши Костићу редову да ме известе преко истог лисга или догшснои картОм на чему ћу бити благодаран. Јеремија В. Костић служб. железн. команде. Миомир М.Ђорђевић ђак—редов ноздрав.ља Властпмира Матвћа суплента II Жив. Девечереког и моли да му јаве своје адресе преко >В. Србије“. Велимпр Павловић, ђак из КратОва тражи се да се првко редакцмје овога листа јави своме брату Петру. Моле се и сви његови познаници да то учине, ако што знају о Велимиру. Станимир М. Пешић окружни мо нополски надзорник резервни капетан I класе оставио је своју породицу у Косовској Митровици, о којој до данас незна, да ли су живи и здрави. Стога, а с погледом на очинске о сећаје, моли сваког пријатеља и иознаиике, који би знао о његовој породици, да су живи и здрави као и где се сада налазе да га пзволе известити преко уредништва «Ведпке Србије« у Солуну, за коју ће услугу дотичном унапред битп захвалан. Пепшћ пзвештава сво.ју породицу даје жив и здрав са својим сином Живојином који се налазн у Вастијском лицеју, Корзика.

IСПИСАК Војних обвезника бегунаца који се до саданигу јавили војним вдастима, или су се удалили пз команде: Благоје Божиновић, трговац из Куманова, Петар 'Борђевић, земљодедац из Моравца срез Кукошки, Димитрије Мацић, учител. из Ковача окр. Тетовски, Аврам Аврамовић, банкар. чиновник из Београда, Живота Вујић, из Губеревца окр. Крагујевачки, Глигор Јовановић из Ђевђелије пугакар, Евгенје Геловић, млекаџија из Галичпика, Доксим Јовановиц некар из из Галичника, Иван Зарић комита из Прилепа, Андреја Ф. Краснић чиновник Стандарт Л. Комцаније из Призрена, Никола Димигријевић, надничар из Ниша, Никола Стојковић земљоделац из Бабино окр. Витољског, Никода Антоноввћ учитељ из Водена, Мидош Миљковић земљодедац из Че тирца окр. Кумановски, Риста Антић прекупац нз Цариграда. Тодор|Рајко вић зидар из Стебљева окр. Охрвд ски, Тагако Џераковић пракгикант из

Охрида, Аритон Таснћ трговац из Куманова, Димитријо Антоновић служитељ из Кочава, Петар Антоновић бшалин из Дојрана, Ефгимпје Атапаспјеввћ трговац из Крушева, Антбније Или/> јзцдар из Дебра, Наун Фики радник пз Битоља, Стојан Рпстић моноподски иодназорник нз Гиљана, Димитрвје Граш« впћ исељезнички радник из Дојрана, Абдул Умер зсмљоделац из Чајлера окр. Охридскп, Дехар Хатем земљоделац вз Чајлера окр. Охридеки, 'Борђе Димитријевић радник из Гуменџе, Илија Најденовић зидар нз Багоља војник I комбиновагног пука, Павде Лернајић радевик из Лике-Ауетрија војник I комбинованог] пука, Мијајло Јовановић земљоделац из Дебра I комбннованог пука, Никола Крстић сунлент гимназије из Лабуна окр. Охрпдски, Павле Јордановић пекар. радник из Дебра Ахил Антоновић монополски контролор из Вогданца окр. Тиквеш. Атанасије Антоновић општ. чиновник из Бптол>а, Ђорђе Ристић земљ. из Ђевђелије, Ђорђе Лазаревнћ радник из Гуменџе, Евстатије Богојевић трговац из Тетова, Никода Марковић механџија вз Крушева, Јеремија Ћибровп^ радник пз Галичнпка, Мидан Јовановић из Ј^адмал окр. Пиротски, Радомир Јоји^ тргован из Веограда. (Наставиће се)

АРИСКА АПОТЕК Сојун - улица Ниеи 41 - на кеју Справља све лекове најсавесније тачно по рецептима . Сви су препарати и лекови оригинални Хемијска лабораторија за све врсте анализа. Говори се српски НАГРАДУ 100 ДРАХМИ добиће онај који прснађе изгубљеног пса Фокстеријера и доведе га или понзаље у хотел „Коломбо“ вишем интенданту г. Бркићу. Пас се зове Фоки, бео је са осеченим реном и великом пола црном пола жутом флеком око левог ока. Стар 1 и по годину. Доведен је из Србије а нестало га је 16 (29) маја ове год. нред хотелом „Олимпос« у Солуну.

„Бар Мон Плезнр 1 ’ • Увек ново!

Дирекција Бара „Мон Плезира“, има част да извести своје српске пооетиоце да је ангажовала специјадно за њих једног СРПСКОГ ТАМБУРАША и једног доброг ВИ0Л1ШИСТУ. Посе^иоци ће пробавити нријатне моменте. Служе српске нелнерице. Матине почиње у 5 а траје до 8 чаеова у вече, а од 9 часова у вече исти програм, ИСКЉУЧИВО за официре. Погрошња артикала првих марака. Цене умерене.

Наша мила 1 ' Наталија — Наца умрла је у Београду, о чему извештавамо сроднике и познанике. Ожалошћени: Божа Стевановић благ.

Извозне Банке, са седморо депе.