Velika Srbija

СТРАНА 2,

ВЕЛИКА СРБИЈА

БРОЈ 81.

Маћедонију. Шта ли им је то требало!? И нашта им та пОтписи, кад су у „сво јој» земл>и и кад се тамо сигурни осеКајуг Има т)' нечега другога. Биће да су видели народно распОложење, па им се није остављало за потписивН}ве доцније, јер се зна какав би резултат био. Но да се за часак вратимо пљачки. Црквене власти не желећи у ревностн изостати иза војних и цивилних такође су ударили у пљачку цркава и манастира. Ни једна богомоља није остављена, а да није поробљена. Но вац, храна и скупоцене манастирске и црквене утварп дпгнуте су и под фирмом да се приложе бугарском Цр веном Крсту — митрополитима преда те. Бугарскн архцјереји показали су се првма српском свештенству строжији и нвчовечиији од Чаулева и Матова. Сви нашн свештвници похапшени су и нитбрнирани у сгару Бугарску. Један од старих бораца за срп ску ствар, дебарски протојереј Миша Петровпћ на нзјскандалознијп начин лишен јо чина и обријан на сред чаршије дгбарске, у.з дивљо урликање бугарских војника и комита. Митрополит 11 су им правз денунцијанти. Они имају своју нарочпту шпијунску вој ску, која је састављеца махом од развратног женскиња и само јвдна обична достава њпхова, кошта главе оптуженог. Те дахије јавно са амвона проповеди држе и нападаЈу Србију и п.е-

не властн. Да. Имају а право. Треба- 1 • • . * ло ]е у своје време са овим шпиЈунима поступати но закону, кад су се у шпнјунажи на делу ухвагили, па би данас правилиоје њпхови наследници о нама мнслилч. Ето кроз какве папве наш народ у Маћедонији данас пролази. Па зар ти зликовци од тога иарОда кога су ошвачкали, на образ му ударили, побилн и са њиме хапсане напунили, траже, да нх воли? Ко воли разбојника и убицЈ? Онај који му јв равш, — а такав није маћелонски Србин. Ако. Свако зло има исвоје добро. Овакав рад бугарских власти изагвао је живе симпатије маћедонског становништва за Србију и њену власт, * ттв се сваког дана све више манифе| стује. Бугарн су и последњи сзој адут ! у маћедонскОм спору из руку испу) стили. Ми се с пуним оиравданим раз логом можемО радовати што су овако јпрошли. Једино нас братска туга обузимље кад втдимо муке кроз које наш народ тамо пролази. Нстина крај се тих мука примиче али су теш се инеге сносне. И ми иркзнајемо да је егзарх деда Јосиф био паметан Бугарин, кид је ону изјаву са пуно гшзнавање маћедонске душе у своје време пзнео. 1Бегове су се мисли сложиле са данашњим временом обистиниле. Ћ.

СА РАТНЧХ Са нашег Фронта Солун, 30. јуна Активност аатрола аешадијских ка обема стринама. Иктензивно бомбардовсње на центру. Талијански коминике Рим, 29. јуна У зони Тофана наши алпинцп су натерали ненрнјатеља у бегство заробивши 190 војаика, 8 официра и запленивши 3 митраљеза са великвм бројем пушака п много муниције. Сев. зап. од Горице одбијен ,је аустријски напад. Енглески коминике Лондон, 29. јуна. По нодне настављена је борба ради заузећа шуме Трон. У нашим ]'е рукама стадно шума Поромптор. Бвтка је насгављена 27- јуна. Носледље ноћи заузели смо нонова Конталмезон и одбала смо са успехом непрвЈ'атељеве пападе задавши му страшне губатке. Цедо седо сад је у нашим рукама. Напреловали смо осетпо у гауми Мамец п заузела вашо линија ровова: гако је највећп део шуме сад у нашим рукама. У тску последња 24 часа заробили смо 482 здрава војнака и 8 офпнвра, као и један топ тешког калибра и 3 пољска тона. Француски коминике Париз, 29. јуна. На обема обалама Соме ноћ је про шла на мару. Целокунан број заробљепвка задобизених однас псследља

фЕРОКТОВА два дана а ј'ј-жно од Соме нредази 1300 људи. На левој обала Мезс и(тензнвна акцт.ја артиљерије на секторима ЛI вокура и Шатанкура. На дссној обали веиријатељ је бомбардовао наше исложаје Флерва ист. од Шеноа у току ноћи. Цст. од шума Фамен и Шеноа непријатељ је уснео да продре у наше иетакнуте ровове, алн је бво одмах одбачен нашзм противнападом. У Лорепу посде снажне артиљерпјске припреме Немци су нападп нашу лпнију ист. од Рејона. Непројатељ јо успео да иродре у нашу прву линчју од ирпдике на фронту од 200 м. На Соми Париз, 30 јуна. Угао фраоцуски на Соми проширен је јуче цреко Биаша. Са мајура Ме зоиета Фракцузи вДфе све шта се дешава V Перони као и на линцјама ви сова Фејера, Белона и Мезоне-г—Варлеа. Фрапцузи бомбардују све околине свих ових варошц као п две жељ. пруге. Један по један заузимају се немачки полОжајц. Немцц гледају како се мостови на реци иред њиаа руше артиљерајом. На левој обалц Немци држе још брежуљак 49 исг. од Бар леа, коту 52 сев. ист. од Етерпањн, коту 99 сев. ист. од Овилера, све су то положајц без вредностп. ЊихОви главни положаји су у правцу плашше Сен-Кентен, Доена, Менила и Бриа, На западом фронту Париз, 29. јуна. У тску маљих оаерација јужно од : Соме усеелп су Фравцузи, да цот пуно очисто Од неиријатвља шуму сев.

од Мезонета и да заузму више нодожаја између Есгреа и Белоа у Сантеру. На дсспој' обади Мезе Немци су обковили јутрос иападе ка фронту станеце Флери. адума Во-Шапитр, Шеноа. Посло вшпе узалудних нанада стчшчаних са огромЕбм жртвама Немца су усиели да продру у батериЈ'у Дк.млу и у неке елемеате линијД шуме Фимен. Француски авијатвчнри бациди су птеко 220 бомби на разне жељ. станице, нарочвто ва Хам, Лалер и Шони. Ситуација на Соми Лоидои, 29. јуна. По заузећу ваеа Ме-зоавта Немца су иотиуно одбијеви из предела Соие. Оаи су у потпуној немог^ћаосги да уложе ма какав еаергичаи отпор. Барле Је угрожен са севера и ееверозапада. Прелазак преко Соме скопчан је са извесним тешкоћаиа, али ће Французи вероватно успати у томе. Лево француско крило загро8 ИЛ 0 .је Пероки са северозаиада. Изглвда, да над озо вароши неминовно предстоји. Руско напредовање Петроград, 29. ј.уиа. У ирвделу Стохода настављају се борбе са великом огорченошћу. Исто. времено немачки аероцдани изводе ле тове бацајући многобројие бомбе и отвара.јући ватр.у са својих митраљеза. На осталом фропт.у свтуација јо у главном непромењена. Број заробљеника Петрогрзд, 29. Јуна. Од почетка офанзиве армије генерала Брусчиова у Буковиаи п Галацвји а према првблпжном рачунању заробљено Ј'е 5620 офгцвра, 266.000 војпвка, запдељепо 312 тонова и 866 матрлљеза. Рат у Дзији Петроград, 28. јуна. Близу кавкаскцх обала у правцу Бајбурта заузеле су наше извиднице један вал;ан вис исекавши љегову посаду. Даље ва југу заузеди смо вкше одличнах турских положаја. Заробљено је 30 официра и 350 војника. У цравцу Ђао беђира одбијеаа је •гурска офанзива.

ВЕСТК НЗ СРБИЈЕ Фамилија тражи Иовака Будисављевића благ. пука. Марка К. Вељковића нешад. наред. п Светнслава К. Вељковпћа чин. наш. онштвне траже родитељи. Нлвја Трвфковвћ тражи свнове Павла, Душаиа бравара, Миханла и зета Драгољуба Мтрвћа. Марија Бајаловић из Београда ивта за еинове Драгољуба, Момчила и Миту, за зета Николу Аранђеловића мајора и дсцу МариЈ'оле Јове Вој’вно> вића из Коеовске Мвтровице, Миту ђака п Драгољуба ђака. Алексвје КсстаидиЕовић из Пара; ћпна пвта за синове: Драгог гаофвра и Војислана болничара пољске војне боднице.

СофиЈ'а Атанасијеваћ тражи новац од сина Драгомара. Ангелииа Бошковић нита за Мужа Ноколу банкара. Нана Нлије Лапчевпћа тражи новаЦ од мужа. Милина Николвћ тражи мужа Јову Николића иожиљера. Радојка Колшовићка тражи новац од Милоша командира. Ребека Пнјаде из Београда нита 'за мужа. Мица Генаћ из Београда гшта за мужа Васу ппуковника. Олга Вукчић Благојеваћ нита за мужз Ђорђа активног капетана и брата Воју. Десавка Косанић из Београда јавља др. Драгољубу Ђорђепићу да ноитље мајци новаца. Млти ццл;нљера Марка Марколеска пз Београ;а пита Марка за његовог зета Милетића, љеговог сестрвћа Вељу в за Ацу Катоввћа. Тоша Михаиловић пата за Ђоку Ј. Наумовића ЈПандоровића банк. чин. и Николу Наумовића медецинарз. Јовапка Нетровић иита за мужа Маригка учвтеља из Сконља. Дара М. Ћаћаћ пз Крушевца пвта за мужа Милету и његовог ортака Ђорђа Вуксановића. Сви су здраво. Катарина Туцаковвћ удс ва из Београда иита за брата Воју Савића ар». капет. и сана Брану Тунаковића Ђака. Рашела Аврамоваћ пзта за мужа Могпу војника 3 иозвва. Брана ВдагојевЕћ из Крушевца пита за брата Душана Лаззревића медецвнрра из Вцвоља. Малана Јоцића ревизора царинског тражи породица (да јава адресу уредништву). Душана Ј. Матковића трг. тражи отац Ј.свф трг. из Београда. Саву Митровића-Учукала књиговођу из Третенвка тражи жена. Ссфија В. ЈеЕремоввћ из Смедерева ппта за синове Живка Гаврвловвћа из Веограда, тражи мужа Чеду чин. железн. дирекције. Боса Деепоговићева ез Београда пита за оца Антонгја и брата Жнку. Зорка Ристићка из Београда пита за ппоручнака Цветка Анђедковића из Београда. Бранка Тамазивића доцента Унив. тражи мајка. Драгвша Најдановић пита за брата Марослава НаЈ - дановића пешад. пор. и у]’аке Живојана Мвјушковићауправ. војне шиваре.

Данд чезнука — песме ван ОтаџбинеXII Тешко ли се чежња сноси, С дана у дан живот коси Па не могу да одолим; Склоппо сам руке ло.мне, Испуни ми жеље скромне О, молим те, Боже, молим! Одведн ме, Боже, кући Од бола ће срце лући: Да још једном видим своје Ма и жввот да изгубим, Да још једном све ижљубим... Па тад, Боже, чвни твоје! * * *