Velika Srbija

1А. |

Г и 1 п

Кад поче „Тготто1Геиег“ није прошао ни један тренутак а да се под нашми ровопима није видело бар једно туце непрчјагељских аероплана. На другу страну линије прешле су врло јаке ескадриле да извиђају кретање наших трупа, а по потреби да изврше и бомбардовање. Њихове су бомбе биле нарочито управљене на борбенезаклоне наших батаљонских и пуковских штабова. Све ово, по теорији, није ново, али напори, које су овога лута наши не пријатељи уч-. нили, гигантски су. Сем

тога има и нових ствари. Пешачкој борби претходи делимично уништење противничке артиљерије. Овај је задатак додељен ваздушном оружју. На тај се начин има више могуКности да се аргиљерија ефикосно туче. Аргиљерија која нема високо подигнуте посчатраче не може данас када се искључиво упнтребљава посредно пуца ње да изврши свој задатак. Вредно је донети закључак опаса: Овакав начин вођење рата претпоставља ли још и најмањи траг^здравог разума и интелигенције ?

СА РАТНИХ «}»1рОНЈОВА Звакични комкникви

Енглези у борби Један ннглески поднаредник рањен у шуми Мемец описујв овако своје утиске: «То је био ставан налет наших војника Пошго су с« два снажна напада одбила о нвмачким отпор, решено је да изврши дефннитиваи јуриин 7 пуних часова бомбардовзна је шума Пролрли смо у шуму после знатних губитака и потом нагло напрецоваш. Газили сцо преко немачких лешева. који су свуда у гомилама лежа .и. Они, који бејаху остали живи гледали сЈ само аа се шго пре предаду. Немци су дизаги руке и падали на колена молеки за милост.« Један енглески каплар, који је уче етвовао у нападу на Фрикур описује једин немачки ров: «Ров је имао око 6 стопа дубине. Био је снв порушен нашим граннтамаНишта није било остало од њега. Бсо је готово пун немачких лешева, кад смо га заузе.ш.« Један други енглееки војник говори са аре»рењем о Немаима: „Идглета, да еу овв нешто, кад су далеко од нас с» свсјам топовима и својам ввгушљивим га овима, али чг.м се сукобите с њлма видитв, да не вреде вишга. Ако приметите Нвмцч негде у углу каквог рова он одмах подиже руке и моли за милост. То наазива нрезирање у новцу. Талгфнски коминике Рим, 20. јула 18. јуда ноћу у долвни Адиђа не орвјатељ је нанао на наше положаје код Костиј«на и 3/нге али је брзо био одбијен. Неарвјатед, је гађао артиљергј м цео фронт од Адвђе до Мон Нксубаја. У доличи Аотико наше ее надирање жа Мон Симоне продужвва.

су бомбе на сганице Ззмили и Менаол ви. Код Стохода, нагае су трупе нн предоваде. У долиит јсдае рете авробили смо измсђу осталих вој ита и 31 хснведскз пук и његовог началнвка шта5а. Пл немачком фронгу код Стохода з робили емо 32 официра. 914 војника и 4 мгтраљеза. У пр».вцу Коаеља, огорчвне борбе још трзју. У области Броди наше трупе гоне н пријатеља и приспеае еу већ до река: Габијерка н Серета, Петроград, 2о јула Код реке Стохода у области села Себсц, Верец и Вуати нагае су тоупе напредовале У области Коеељ Луцк, олбили смо све ненриј 1 тељске про тивнанаде У току босбе у области Монастер — Ч хонов — Дубечка на ши хрнбри пуксви прегазали су реку Короп-:ц. Ненријатељ је бко порушио све мостове. Оји с , се утврдилл на западвој обали реке. Заробили су више од 1000 људа, Енглески успех Лондон, 20. јула Потпуковник Смут јавља да је један део трупа под командом генерала Вандер Вгнтера заузео варош Додеју која се налази на ценгралној железничкој немачкој линцји у источној А фрици. Арапске поб?дз Александрвја, 20. јулаЛист »Капро« ш:ше да су арапске трупе код Стеџа заузеле варош и тврђаау Жчмбо која се налази на 200 километара западно од Медине.

Француски коминике Париз, 20. јула. Јтжно од Соме Францтзи оу у току Једне борбе увели од Немаца јсдан ров иамс ђу Еопреа и Бедоа. Заробадв су 60 всјаака. На де ној обали Мезе посде јаке артвљеријске ватре, Немца су напали иа н«ше положзје јужно и‘ западно од Тгјом на или су одб- ј-ши га ве ликии губитцима Истоврсмево Н‘ мцв су вапдди и на фронту Во-Ш^питр Шеноа али без успеха Руски КОМИНИК8 Петроград, 10. јула. У области сев. зап и југо ист. од Барановв1,а, била је јака артиљ( рвјсва борба. Неирнјатсљсви аероплави бацали

Не)уци о Енглез^ма Париз, 20. јука Макс Оборп пишс из Камбраја »Фосовим Новинама“: «Срео сам ог.де не колико енгдеск х зар< бљеиика, Кад би ви оворили Са тим људима, лако бис е разумели огромие тешхоКе које наше трупеимају на фроиту код Со. 1 -е гпречавзјсћи жестоке нападе, које су Е <глеги предсзели са великим бројсм људи. Еаглески је војник јав, хра бар и спо ;обд« да ее олупере нснријатељу јнчем од њега». Немци и балкански фронт Атина, 20. јула. Ј1ист ♦Драпо" извештен је из сигур ног 1 ‘звора да се последња немачка дивззија 101 која је била на Балкану налази на руско и фронту.

Синоћна бакљада Саноћ у 9 часова праређена је вечичанствена бакљада од стране француеких зојнака. Бакља:а је крвнута са странв савезначких сонзулата у празцу „Беде Куле“. Најпре се манифесгозадо пред стано< Просготонасдедника Атександра. Фрзнцуска војна музикаЈ свирала |е ориекг хамну, коју су певале мао* ге стотиаа војника. Маса цриоутног озега акдамовала је Првстолонаслвднакч бурним пљеокањем. Огромна маса света у којој су Цреовлађивали савезнички војници ис 1 унила је Још од 8 п оо часова цео кеј; и че<ала је нестрпељиво да наиђе бакљада, испод «Беле Куле.» Прозори и балкони били су препуни радозналих солунских породица. Охо 9 и но часова засијале су стостине буктиња наже »Беле Куле« и ј интгресантнч поворка је настунала 1 дуж кеја у правцу трга „Слободе.“ Ншрег је ишао на коњима један францусхи одред, а за њима војна м.узика, која је свирала патриотске маршвве. ј Овој је следовало више сготиаа ј француских војника под опремОм и са | букти вама, и потом огромна ааса све та, као и српских, француских и ен- ! гдееких војника.Манифестанти су сву- ј ! да поздрављаиа бурним пљескањем.! Пзтриотске француске песме прола; мале су ваздух. ; На тргу „Слободе“ манифестација је достипа врхунац. Бакљада је заусгављена од огромне масв света, који је тражио да се свира „Марсвљеза “ Дивни акорди химне слободе изазвали су неонисано одушевљење. Осули су се гро.ики узвици: „Жгвели Савезници,'* „Жавела Русија“, „Живела Србија“ итд. Потом је одсзврааа божанствена руска химна „Боже Царја Хрвнн“ и бакљада је настнвила пут В< низелосовом и Егнатијевом улицом крчећи себи једва пут кроз масу света. Мзнифестанти су се разишли тек после 11 часоза.

ВЕСТИ МЗ СРБИЈЕ Катарина Костантиновик из Ч-,чка моли ва извегаткј о своие мужу Малошу обућвру из Чачка, к *ме јавља да је са децом »драва и д св јави. Породица Лпаара и Драгомира Мвлић» и Војислава Јдн^ћа јављају да су злраво и моде за одговор. Ма- ојдо Пешовић из Озрсња окр. р^дзвчког пига за својв сановс: Димитрија и М лоша и јавља им да су код к}ће сви злрнво. Ленка Дтмњановић из Веограда Небојшинз 3 моди за извешткј о своме мужу Мпјату коме јавља да ја са дец м добро. Видосава Станојдовић из Београла Сар јевска 46 н: та за мужн Сретена факаноијоког етрижара, јавља да је зцраво и тражи новац. Никола В' личковпћ из Бео< рада моди за извештај о сину Дггаану појн. Лазнр Л}кнћ из Ваљева моли аа иввештај о свиу Лазару војнику.

Ленка Милећевић из Крагујнвца моли ва изввштај о мужу Алекеи воја. Анка Ђорђевић из Сееајв окр. београдоког моли за извештај о мужу Сгевану. Драга и Мнлосав Радовановвћ из Крагујевца моле за извешгај о своме сану Малораду М. Рацовановаћу акт. коњич. официру. Милнца Д Весића свештеника ие Крушевца извештава Милана Ржаничаниеа свепггеника о пргјему 145 40 круна које ће поелати сестри и ј’лВљ» да новац-више не шале и да су његови сви здрави и од марта меоеца у Ражњу. Радмида Пнвловић из Крушевца извештава свога мужа Војзслава Ф. Навдопвћа роз, норуч. да је здраво и моли аа новац. Мил_;нко Б јоаић из Орељаае моди за извештај о брату Маленку Бојовићу пеш. м».јору и синовима Милу. Бранку в Воја. Јелена В -љковић из Београда Охридсна 9. пига за Мддоша и Бранислава Ввљковића. Михаило Гавриловић вз В. Крчм^ра да се Ј'ави Танасију Миловановићу из Кра^ујевца. Стеван Мпрвовић Мелезвја касаиак из Крушевца моди за извешгај о еану Бажидару а јааља да су зтраво. Квтарана Стааатоааћ и Мллева Купчевин моде за извешгај о Радивоју Стамчтозићу и Мах. Куачевићу. Мараја Рвсимаћ Моекоаска бр. 5. ноди за извештај о мужу Алекснкааегану. Драга Петровић вз Београда Кочина 63 мола за извпптај о Стојадину Пегроввћу к: иетаиу. Днгелина Сганојеаић еада у Смедереву код г-ђе ЈБубиие Љ>таћ моли за и»вешгај о мудгу Светиславу Станојевићу и сину Савз. Стана Калине М^лошевића из Брестовачке Бање мола за извештај о сину Владимир?, Манојдо Лазаревић учитељ кз Прнзрена моди за Езвештај о сиау Николи Љ козцу студенту. Милан Маланозкћ из Сенг.је окр. београдска мод« за извешп,ј о Радој'вци Милаа^вићу кзморџ ја. Ружица Шзабић из Аранђеловца (Врб&ца) моли за извешгај о оину Тимотају Швабвћу в јавља да оу сви здраво Јован Бешлиђ трг. са Уба да се Ј'ав« својој оеотри Миц« у Аранђеловцу Всселин Адексић, Ракикац (ношта Паланк« Смедер-вска) моли за взвештаЈ' о окновема Светозару и Алек сг«ндру Алексићу. Стојав Пантић и* Рачинпа молн за взвеш<ај о олву Чечомиру. Биња Деи»јо трг. из Крагујевца моли за ззвешлаЈ’ о Бориаоју Демајоровићу трг. и Авраму Дсмајоровићу регруту.

„Велина Србија^ прима огласе по умереној цени.