Velika Srbija

СТРАНА 2.

В Е Л И К А С Р В И ! а

ВРОЈ Ш

годину дгна како су управни кругови удаљили Грчку од н.еног националног пута. Не говорим о гажењу Ј'става: то ке питање решити полвтичари. Мн смо војници п гледаке«о д. чисто војни.м мерама отклонимо опасности које опкоЈБавају дрмсаву и нарол. ]'рчка ннје немља у којој се могу гајити и развијати туђипски угицаји. Једгнствени презор куповине савестн мора се прегааити, и бнће прегажен. Дрво које је. посадпо Шенк биће ишчупано из корена. Ми задајемо првн ударац, и пе сумн.амо да Ке се иа нас угледати сви Грци, јер није могуће да равнодушпо гледају како зе.м.ка срл,а у иропаст. Засад нас је можда мало; сутра Ке нас бити више, а прекосутра Кемо бројатп више хиљада Ако буде потребно ирићи Немо рекрутацијн п мобилизацији, пазећи при томе да не угимамо л>у;че који су оптерећени великим породичнпм обавезама. Надамо се да ће нам мраћи п остала војска, и да Ке се ситуација упутити јединим правилним путем. Не буде лн тако, тада Кемо ми узети на себе и улогу суција, п крпвци

Ке имати да одговарају за своје држан>е и своја дела. Немамо нааеру да укидамо постојеће власти. Наш је покрет иаперен протмв спољашн>ег непрпјатсља п про|Тиву оних која тлсдају како Нугари [ упадају у нашу зе.м.љу, како убијају ' и пљачкају а 0141 пљескају. Према , томе, ако нам власгн не буду правптс сметње, оке Ке ос 1 ати на своме месту. Ако ли наиђемо на Отгшр, ми Кемо их укинути, као што Кемо протгв сваке силе иставити силу. • ј — Кажу, да је ваш покрет управI љеи и противу краља? ј — Молим вас да ме не мешате у политичКа пнтан.т. Полптвчка пнтан.а, 'као што је ово, решиће полититари. 1 Али ме ово моје гледиште це спречава 'да кажем да су се крал.у шпром отвојрила била врата слгве и да му се јгбиља дала прилика да Грчку ствфно |учинп страшном за пепријател.а п по штованом од иријатеља. Он није хтео да пође овим путем, из разлога које нећу да нспитујем. II онда, лнм горе.... Пол Луј.

СА РАТНЧХ <9>?ОНТОВА Званичнн коми Са нашвг Фронта Фраицуски коминикв Солун, 19. августа. Париз, 19. гвгуста-

У току јучерашшег гана није нт целом фронту Оило нпчега важнијег. По свему нзгледа, бугарска активност је престала. На извеснвм секторима наша је арти.љерија дејствовала доста живо. Бугари св повлаче Атииа, 19. августа. - <Е.мброс« јавља да се Бугари по влаче из целе западне Македогшје. Срби нападају

На фровту Соме, била је јака артиљеријска борба у току јуч'рашв/г д-на. На ссв?ру, један вем&чки навад на наозе по ложаје ксд шуме Морепа био је одбијен. Јужно од Соде Французи су успели да напредују јужно од села Естре а и југозападно од шуме Ссјекура. Пиави су у тој борби доста зарсб.Ђеника. На осталом фронту обичаа ктнонадз.

Атина. 19. авгусга. Јављају из Кожанс да српске тру пе кападају Бугаре на целом планинском фронту у тој области. Бугари се евакуишу Јављају из Кожане, да је бугарска војска евакуисага Соровнћ н Чарцилар и утврђују се код Екпшсула. Исто тако Бугари увелико евакуишу Битољ. Генерал Макевззн Лондон, 19. августа. „Дејљи Мел>« јав.ља да ће генерал Макензен узети ко^анду аустро-пемачких труна на румунској граници. Румунске операдије Атина, 19. августа. П]>ема вестима из Букурешта велики је део румунске војске ушао у Транснлванију. Појачања су иослата прсдходним јединицама. Друге вссти јгвља ју да је ватра отпочела на целом фронту. Аустрпјаици се на више ме сга повлаче испред јаких румуиских снага. Румунска се застава већ Ј.епр *а иа :.узетој територији. Румуни напргД)ју Букурешт, 19. августа. Ру.мунске су тру.те ушле у маџар ску на три места. ?>аузеле су ердел>ске варогћи: Брашов и Артманстан, које су важни тргсвачки центри у Трансилванији. Енглееки коминике Лондон, 19. августа. У току борбе ј}жао од Мар тснтуиша зарсбили смо 2 сфа цира и 120 војника једног бзварсксг нука предали су се. На до:та ширском фронту блтзу А раса пустили смо отрозне гасове ксја су имали дсбрс резултате. Непријатељ је претпрошле ноћи бомбардовао Бетим. Стањв на западном фронту Париз, 19 августв. Оаерације у току недеље на Сони донеле су нам важно реззлтате, нарочито вапад од 11. анг., када је наша негаадвја заузела више вемачквх подожај«, као и сгверии део села Морепа. Изнад седа помакге су наше трупе своје л*није 200 мет. источно и гаузело суседне ровове на фронту од 2 км , и то од предела северно од Морепа до коте 121 јјг . есг . 5С0 заробљвника и око 10 митраљега сстало је у наким рукама. 12 авг одбијена су неирвјателе ви протввпапади са 8натним губвт цвма но овога. Са још 2 гаплењева топа вма сад свега 8 отетих топова у шуми јјжно оц Гвјмона. Напредовали смо и имали знробљепика јужно од Соме и то југ. ист |од Естреја и ?аа. од Сојекура.

У сбласти ссв. сд В'ртснг вапредовала смо 9. авг. знатво взшђу Ти омона и Фле] ич з^лобввши ЗСО гаробцтнака, од којих су 8 офиаври. 11, 12, 13 и 14 асг. сломл. 1 ни оу сви не. орифТ'л ски напори да вас потвсне вз. 1 С. а Фдерна. 14 авг. иаставили смо успешно акиију у Лорену, код Ортонкура и у е&тмн Апрмоп. На Сом«, као в на Всрдену ма смо у с (равзпви и асцрпљујемо 1 еиријатељн. Пема нв је.дне тачке на целсм фронту борбе, где невријатељ нвје сведен на дефанзиву. Италијани на Балкану Атмна, 19. августа Италпјанске трупе заузете су у северно.м Еаиру сета: Дуке и Салвре. Јав.т.ају из Јаплше «Патрису> да су Италијанч гаузели Тепелевн, пошто су пспоглали одатле грчке власти. к'о месар полиције, која се одупро, ухапше .1 је. Италијани су поставали своје власти- Пзгледа да ће Италијани заузетп цео горњи Егшр. <Иса Елас» јавља да су Пталијани укииули у Лимарн гртке власти и по ставилиза председника једчог Арнаутмна. Становншптво је добпло рок од 5 дана да положп оружје. Хинденбург швф генералштаба Амстердам, 19. августа Јавл.ају из Берлпиа да је кајзгр наименов'о генерала Хиндепбурга за ш((ра гесералштаба га.мељујућп генерала Фаткенхајма који је дао оставку.

У подјармљеној Србији Два дана у Скопљу А:ен Цдаков шпипао је у бугарзкои лдсту “Нар.>ду“сзо је ЈТКСК5 из Скопља. Између осгалога он кажз: Снеобдчном радошћу уђ ; х у грац Нлје чуцо, ово је цребтовицх Мгкедо иије, највећи и најлепши њен грац. Лко хоћете да т&чнајв кажем: лен је према нрилика ма, ну он је у тстиви био лвп и обећавао олет дабјДв једаога дава. ‘Сада пак занемарен, Пј н пргшине с чаршијсм пре пуном људи али без живота, изгледа ми пзнурен и погрнуо. Озде има електрично осветлвн>е, ну ово не ради, град јв у помрчини. Упитам кмета Китинчева зашто им рамљв (лектрика, он слвжв ремвнима и иремрмље: Шта да чинимо, да нам јв сгмо та бољка? Шглвда ми у опште да се свз овдв креће без срца. про тиввољвсвојо (»Народ« 17, VI.) Озомо ориггналном нзвештају не треба никисвог коменгара. [ер док су сви бугарски листови доносили лажне извоштаје којим с/ доказивдли да је сав аарг.д орвћан од бугарек« слободе, дотлв ова) Цднков лспо кажв да Је свег изнурен, посрнуо, да св кпеће без срца и прогвву своје воље.. . Риболов у Србији Сс фајски »Народни Права« доНОСИ: „Ндчелнкк риболовског бироа у мин. земљорацње, сгигао јв у Охрид, гдв Је заиочсо нроу чазвње услова за риболов у Охридском језеру. Паств овога проучавања он ће обићи Дојран и друге центре за риболов.“ Сада јс зато нвјзгоднрј; врвмр, н«ка похига у Дојр^н да истовр:мено проучи и дејство савезнЕчкв артилерије као и путеве којим ће бежати бугарски разбојници који су пљ&чкали тЦе области Ремећењз јавног мира Аустрпскн лист „1ће Бгаи« доноси ову белешку: Неки Пвтар Пвтровић ишао јв улвцама доњега града и викао из гласа да је он Србин и нападао Аустро Угарску. Оз је наваливао еа једнога ковачког шегрта дотлв, док и он није рекао да је Србин. Због тога је Петровић ухапшеа и биће првдат суду! Као што се види аустриске власти стрвпе и од оваквих по' јава, а шта ли ћв ј адвтл тек онда, Када св појаве сраски освегнзци и силви налсти руских козака?

ИЗБЕШТАЈ ИЗ ОРБИЈЕ

Взрагић Војислав Опанчар из Ваље ва, јавља му жена Јелена Варагић да су сзи код куће Здрави и да радња ради и моли да се он јави њојВарјачић Микан шеф ставице кека се јави Софији Гојкозић учат. из Наша. В(лг»ћ Коста, фОтОграф да се јави својој жсна Надежди, Ражањ. В јиновић Миливој, чинов. рез. пеш. поручник пнта за њега Анђелаја Војиновић, Далматвнска 1 Бесградитражи да јој пошље новац. Вужовић Стојана, трг. нз Смедерева, мола за извештај о својој деца: Драгутину ђаку нареднику, Радомиру и Јгздимиру гимназистима, јесу ли живи и здрави и где се налазе? Ако су Ј оскудици материјалној пОмотни им, а ја ћу Т0 накнадиги. Кум Фмлип. Гавриловића Драгпшу, чинов. жел. дврекцаје и Душан мат)ранта, тражи жена односно маТн Даранка Гавриловић, Ковђанинова бр. 10 Београд. Гавриловића Богдана и Момчила тражи мати Косара, Чачак, Макензијева бр. 16. Гавриловић Светозар, наредник и Мисован телсграфиста, нек се јаЕе својима преко Мих. Рисгића, трг. Чачак. Светозарева и Миланови су код куће сви здрави. Гаириловића Дра"., понтоњсра, тражи Мпга Атанацковић. Гавриловић Жавко, син му Стојиша нек се јаве М*лки ГафглОвић, МилОшевац срез поцерски окр. подрински. Гавриловићу Димитрију, штамиару. Жезева, јављају Јула и Јоле да су ззрави. Пнтзју шта је са новцем за старог: оп је једва жвв од патње и оскудице. Ђока Рашгћ књигов'зац моли за извешће о сину Јсви вој. телеграфасти. Гавратозвћ П. Драгутина потпуков1 ника тражи прота Срета из Чачка.