Velika Srbija

БРОЈ 138

ВЕЛИКА СРБИЈА

СТРАНА 3.

дои генерала Ревеса стацнонирају на рулунској гранини а један део Дужином Дунава. Има већ неколико дана како су јаке снаге испослате на Карпате да затворе Русима пролаз. Руске победе ироизвеле су велику депресију у Угарској. Све вође опозиционнх странака, отпутовали су за Беч ради саветовања са владом. Ова Цартија захтева погпуну независност Мацарске и да се сви маџарски војниди врате патраг са бојних пол>а. Граф Кароли отпутовао је са својом женом, која је ћерка графа Јулија Андраши за Беч. Он је бно примл.ен у аудијендију код Франца Јосифа, иосле ' које; је морао отпутовати за Берлин на захтев кајзера.

Ово показује да се владајући кругоВи боје сепаратистнчког покрета. Једна велика манифестација била је, приређена пре неколнко дана пред станом графа Тисе. Неки од манифестаната аплаудиралн су Русији. Они су подпомогнути од нове независне странке која аустриски пораз сматра као потпуно ослобођење и независност Маџареке Граф Тнса је изашао на балкон да умири разјчрену масу, која му прети, говорећи да је Маџарска преживела страшну кризу али да су сада све опаснссги отклољене. Манифестантп су нзвнкали Тису, и отишли да демонстрирају испред редакција многих лнстова, пребацујућн им да штампа крије од пубилгке праву исгвну.

ДНЕВНЕ ВЕСТН

-—-

Негаци бежа. Префект из Лерина тражно је од своје владе дозволу да се вресели у неко смгурно место. Јављају званично влади да су војни гувернер Лерина и шеф полкције, обојица Не.чци, известили префекта да ће напустити Лервп у року од 48 сати, јео ће админисграција биги поверена и осигурана од Бугара. Заузећз телеграФа. Јављају из Сире да је један француски контра-торпнљер приспео у пристаниште јуче. Један се одред маримаца искрцао и заузео одмах радио-телеграфску стангчду и све апарате и по. кументе. После једног сата коптратораиљер је Стпутовао из Свре. Ириза у Бугарсиој. Бугарски лист »Мир» с болом констатује акутност економске крвзе у Бугарској. «Гаса и дувана готово на* како'нема. Становнии гво узалуд тражи да купи те артикле. Од иеког времена сељаци једу хлеб без соли*. Хапшење Какулидеса. Шеф кнжин>(рског бгрс-а у миниетарству мирине, к&петан Какулидес, упутио је јеано нисмо г. Запмису, у коме је взвео евоје мвшљсње о кри зи у Грчкој Усдод тога је грчга нолиаија одмах ухапецла Какулидеса. Стањв у Бугарској и Турској. Сгзизје се из Бувурешта да јо па циф стичра етранка у Турокој и Бугарској ностала вр„о Јкка. 0>за бл усгс ла и у једнсј и у другој земљи да Немца се држе чврсто војску у својим рукзма, Вс-лвко шзазовољство код бугарског иарода. Манифестапи је су врло чссте. Немиг;и ка Серифону. Н грчком острву Серкфону дошло је до немира. Једпо одељен.е савезничких црпара искрцачо се ради успас!авлап,а ред-:. Напад на грчку лађу. Грчка лађа «Јелада» која је приспела из Напуља у Патрас. срела је уз пу г на 20 миља од Аргостолона, један лемач*и сумарен који је избанио 1о срапата да се заустави. Капетан сумареиа, пошто је лрегледао лађу ц администрацију лађе пигао је посаду

да ли је Грчка објавила рат Немачкој и да ли су немачки подакици прнморани да иду из Грчке. Протиз шпијуна. Грчка влада дала је рок од 24 часа немачким агентима и шпијуннха у Атини и Патрасу да напусте грчко земљиште. У противном случају, они ће их сллом протерати. Повраћање форова. Јавл,ају из Атине: Савезничка фпота бомбардовала је живо форове Кавале и принудила Бугаре да се вз њих повуку. Грчке трупе су их одмах поселе' Рад »Народне рдбрано«. Одбор «Г1ародне Одбране* забранио је скупљаше ирилога у његово име. Забрањен је одлазак свима Грцвма у Стару Грчку или иностранство изузев Јеврејима, који не припадају класама 20 и 21. Јуче је н.а лађи «Хиос» стигло из Атвне с’ко 200 добровољаца. Читуља. 14. ов. м. у борбама са Татарима издајиицима Словенства, а на прагу своје отаџбвне и домаку загрљаја свог јединчета, храбро је пао и Ђорђе Јанковић трг. из Паланке а брат г. Ристе Јанковкћа судиЈ'е. Пок. Ђорђу нека је слава а породици свака утеха. Андра Петровић—Црногорац, капетан умро јо 23. ов. мес. у болнкцп бр. 5, лоеле дугог и тетког боловања. Бог да иу'душу проств.

Са нашег фронта — Српски званвчав извештај Солун, 26. августа 25. августа није било важнијих доIађаја. Па пргпцу Лерпна пашп п]Јед њи делови отели су у току нођи 25. н 26. аггусга јгдан вис од Бугара и на њему се утврдили. Румунски успех Цирих, 26. звгуста. Стрдтегијско повлачење Аустриј?нзца признато самим н>и* ховим коминикеама у току првв

неде.ље рата са Румунима допу стило је овима да заузму преко 7000 кв км. мађарске територвје. Аустријанци су евакуисали тре ћину Ердел.а. Тамо нема више нвмачких трупа, а врло мало је турских. (Радио). Паника у Шђарској Милано, 26. августа„Секоло“ опесује панику ство рену у Будим Пешги напредовањем Румуна. Становништво је поражено. Сваходневно стижу возови из Ердеља са хиљадама избеглица, који оста.ју без скло ништа и без хлеба, јер су властн немоћне да им помогну. Будим-Пешта, 26. августа. Напредовање Румуиа чина те жак утвсак на становчиштво. Доктор Шерцел. пред. оаштинб у Кронштату (Брашово) стигао је овс.мо и даје појвдиности, како су Румуни организовали варош. Благајне банака из Кронштата и Херманштата пренете су у Будим Пешту. (Радио). Признање пораза Амстердам, 26. августа. Јзвљају да је фон Дај.млинг смењен. Његово смењиване објашњава се немачким поразом пред Верденом. Позната је његова варварска изјава за време Савернске афере: ‘Додијало нам је да пуцамо у ветар.» (,,Радио“).

Саопштењб

— Финане.чЈ'ски делегат у Солуну позвва свештенике ез вонцх коај'ева који примају одређеву ии ш моћ од српеке владе, да се Ј'аве 28 ов мео. од 9—12 час. пре нодне ради нријема псмођи азгусг Из ккнцеларрје финан. Дедогата, 26 аогуста 1916. год. Солун — Мнлорад Пузећ нар. посланик и Завиша Радовић. упр. поштанске станице у ГостОвару, да се јаве Владкннм Коиесарвма. — Резер. пешад. потпоручнвк Рддоња Ј. Ћаловвћ, Да се јави Ђорђу Митроввћу иесару штаба број поште 603, ради врло важног сзопштења. За Србмју — МилввоЈ'е И. Марковвћ поштар гз Београда, јавља својој жени На талвји која је у Јагодинв и сестри Драги, која је у Веограду, да се на» лазим сада у Солуну жив и гдрав и моли за игзештај о њиховом адрављу и деце. — Милорад Јовановић интендант, »звештава тетка Кату, у Марковцу (код Лапопа), да је ееја са Зором и Радом у Ф. авп.уској а Дапвло, Драгиша и зетопи су у војоци. Сви су здраво в добро. Јавите како сте на дому и треба ли вам новаца.

Вг. Гјштшж бс лнички ленар за венеричне болести. У својој клвцицв, Птоломеон 29, преко пута општиве, лечи искључнко сифилие, трипер и болести коже од 1 до 6 ч»<\ по. подне по нравиЈ,ама п&рвскнх боаншца Брока. Сендуј'*, Ларибоазиера. 3—10

Гоепоћвца Една Паркер,која је држала рестаурант „Бристол« на Крфу, отворвла Ј'е нову радњу у Солуну ПоД имевом: 0КСВ0РД Рвдња је снабдевена свима сигвицама, свима врстама цигарета и дувана,а писаћим нрибором ■ т. д. Радња се пагази у Егнатијевој улици бр. 165, близу Венизелоеове улице, где трамваји саобраћају. Поруџбвне сг тачно извршују. 2—2 N0 129.

Купујемо српске поштанске марке. Радња поштанских карата итд. Д СОНИДЕС ул. ЕгнктиЈа 129 (Тахта5—5 Кале). Чает нам је известити срнско становништво у Солуну, да кемо 31, августа ове год. послати Господину Министру Нар. Привреде н а Крфу ради одобрења Пројект ПЈавила новог Српског Акпиоварског Друштва, које оснивамо под фирмом; „Краљ. Српока Трговачка Банка“ *а неговање трговсне између Србије и Савезника. Ко желн исти ПроЈ'ект Правила потписате к а о Оснивач може то учиниги до 30. августа вакључно у канцедарија Брдће М. АлкалаЈ - а, која се налази у Солуну иза Грчко Народне Банке. Ов а установа бавиђе сесвкма банкароквм пословима, а поред тога главни цвљ је ввбавка свију потребних артикала за Србвју као: Колонијал, Мануфактуру, Гвожђарије, Пољ 0 привредне потребе итд. у којвма јако оскудева цела наша окупврана Отаџбина. Позив за Ј пис акцвја и за претходни збор акцвонара објавиће се истим путем, пошто Правила буду одобрвна од стране нзддежне српске власти. Солун, 20. апг. 1916. 3—3 Оенивачи.

О АЖЊА КОД ТИРИНГА, ул Венизелос бр. 5. КАКИ одело за гг. оФицире у свим , бојама. — Одедо од платна, блува, чакшира, кошуља, крагеа, мг.шни. марама и т. д.

Кад се реитито што да иосетите прво

купите

ТИРИНГ

удицн Венпзелос бро,1 5, Највеће стовариште разнид артикала нарочито за војно потребе. Огромап избор одела од !!дат- (Ј на панама,— униформе »какн«, ј ципела, камашна кожннх в ву- ј непих, пољских кровета, јасту- (ј ка ппеуматичних. Л Мрежа противу комараца ■ (Ј мува. Потпуна опрема: торбе за секцнје, денковв, цутничке торбе и куфери. јј Кожаих кајишсва, корбача.ту- Јј ристичких штапова. Јј АПАРАТА за БРШАЊЕ | и сво принадлежне делове. |Ј Све врств парФИмеријв. (I и т, д. 19—90 И ј

Ч 14 септембра отвара се ВАРИЕТЕ ,,ГЕТЕ.“