Velika Srbija

БРОЈ 147.

ВЕЛИКА СРБИЈА

СТРАНА 3.

ИЗВЕШТАЈ ИЗ СРБИЈЕ Тодор Тодоровић бравар из Чачка извештава своје да је здрав и да је прочитао иззештај о њима. Јосифовгћ Цана нека се јави Павлу Пејићу трг. Лешница. Јаћовнћа Наталија извештава свог мужа да је с децом здраво и да за н>у не брине. У радши се ради. Будимира Јеличића Женева моли Љубица да нзвести Бору да је Наста с децом код ње. Да Ратко нзвести нду ли деца у школу. Сава нека јави за Спасу. Јулка с Митом у Београду. Јелннића Николу, Женева пнта Сава Милосављевић из Крушевца шта зна о њеном Жикп. Јеличнћ Светислав рез- капетан иека се јавн жени која је здрава с децом и у Нпшу, Вождова ул. 28. Јефтановаћ Димптријз .трг- војник нека се јави својој жг ни Саветн преко новина или картом на адресу Босанска ул 0. Београд. Очекује извештај о њему. Јелесијевић Роси Краљево здрави су: Алекса Јелеспјеваћ, Ншсола Божпно вић, Добрнвоје Петровић, Мнша Радосављевпћ, Радован Мнлосављевић, Богдан Бојовић, Борко Калајџић, Мшлан Толкћ и Милздин Рафаиловић. __ Д Н Е В Н Е Лојд Џојјџ на Сзгаи. Јављају из Лондона да је министар зојни и министар правде Лојд Џорџ посетио фронт на Соми н обишао све ково заузете нсмачке положаје у нрвој фази борбе. Паника у $1а1јарзкој. Паника у Мађарској узима све већег маха. Штамна оштро напада графа Тису, сматрајући га виновником несреће. Аустро Мађари евакуишу уСлед румунског напредозања многе вароши, каз Клаузенбург и Темишвар. Мађари нреклињу за помоћ Немце и Турке. Принц од Хеса убијен. Према приватним информацијама прмнц од Хеса, командант немачких трупа на Б.лкану, убијен је од експлозије једне бомбе коју је један савезнички аероплан бацио. Оббшзн сел>ан. Сарајевски „Хрватски Днсвнн:<“ од 10. августа доноси: »УБеограду је 29. јула објешен се.љак Љубисав Лазић из Жупањца. Војни суд га је осудио на смрт ради тога, што је сакрио двије ггушке манлихерице и доста оштрих метака, да то употреби против ц. и к. ратне силе». Још мало, па ће виновници одговарати прсд судом освешика ради смрти ових невиннх жртава! Бугари пљачкају Кавалу. Бугари су у Кавали узели 12 милиона ока жпта, и заузели су такођс близу Драме један депо са бензином, који је припадао грчкоЈ војсци који Кошта 400.000 драхми. Још једка жртва. «Ди Драу» од 11. августа доиоси ову белешку: »У ерцегновом обешен је 29. пр. мес. Србин Ђуро Зеновпћ

Јагричић Драгутин и Драга редсв да се јави Илаји Ђукнићу из Крагујевца. Јевђенијевић Јелнца и Терзић Зорка моле Зафира Станковпћа Женева да јави Милораду Терзићу мајору да су прамиле 300 кр. да пошље још да ступи у везу са Жнком Јевђенпјевић да их Живко н Милорад обавесте о Перп Мирковићу и Драгутину Шићанском, Милану Пајевпћу п Сретену Божићу. Јоцић Миливоја ппуковпика нзвештава сестра Живка Балтнћ да је са децом здрава иовац послат у три маха ј пртшла је; пита за мужа и сина гди су. ! Јокић Зорка јавља Бајлону да је са јдецом у Лесковну. Дана,дете н сстзли ј здравп су. Пита где ј Нпкола Данин. | Јелачићу Николи трг. Женева по ; могућству известите ме о моме мужу Вукосаву Г. Миловановнћу каиетану је ли жпв и где је. Персгда В. Миловановић Крушевац. Јеличићу Николп Женева, примила вашу карту. Јавпге моме мужу Жарку да сам са децом и сестром здрава. Анка Ж. Чајкановић Јапшчнћ Будимир Јерецнја и Жнвојии обвезннцп да се јаве своме оцу Арсенију пз села Драча. >| Јоковнћа Мице синови из Књажевца Издравп су. ВЕСТИ због велеиздзје. Зеновић је био председник општине у Будви кад су онамо ушли Црногорци«. Ми ћемо, изгледа, кад дођемо у своје земље, наћи врло много вешала, што. су их подигли аустријски џелати, којима неће требати ускратити задовољство да и сами оСете забаву ових нових и њЕ.ма толико милих «играчка.» ;«Рб!«зЈ 1 бЊа мкра». | «Ди Драу» од 11. августа доноси: «Бан је 15. јула оЕе год. нздго паређење, према коме се има избацити из ,свих школских библиотека у краљевинама Хрватској и Славонији изашли у 1912. год. у наклади књижарс Ј. Стјепушин у Спску «Албум српских народнпх песама“, који је конфисковао државни тужилац у Пегрињн, јер текст неких песама садржи злочнн ремсћења јавног мира по § 65. крпв. з“Кроз мало, па ћс, верОватно, забранити и појаву сопствене секп, да им не би реметила мир њихове покварене савести.

ГШМ 18

за настављају напредсвање. Енглеске трупз напредују у правцу Морвала. Цаљ је овом покрету потпуно опкољавање Комбла, веЈг достигнутог са југоистока од стране Француза- (Радио). Погинуо принц Берп, 4. септембра. јављају да је принц Фридрих Хесенски погинуо на фронту Добруџе (РадиЈЈ).

Нвмачки пораз Амстердам, 4. септембра Јављају да је преко белгијске границе отишло у Немачку 13 дугих возова с рањеницима, као и два врло дуга воза са осгацнма тешке артиљерије. (Радио). Португалија за Француску Лисабон, 4. септембра | Јављају за скори одлазак 1о хиљада ј португалских радннка у Француску. I (Радио).

Сјајна српока офанзива — Српски зван. извештај Солун, 4. септембра. 3. веатембра иродужена је са успехЈ.н наша офанзива на целом фронту. Бушрсни иоложаји Малка, Ниџа и Мала Река који су 1. сеатембра аали у наше руке били су ееома солидчо и брижљиво утвр/^ени од Бугаро-Немаца. На њима је било неколико реди ровова , велики број амаласмана за тоаове , врло много мрежа од жица и знатан број блиндираних заклона за израду којих су употребљаване железничке шине. То очигледчо иоказује да су нагии кеари/атељи аридавали велики значаг изгубљеним аоложајима.

П 0 ШТА Саопштења | Радмидо Сп. Јотић, учатељ вз Ца ! ааре, ср. бвтољског, да се одмах јави Вдадиним Комесаргма. За Србију — Капетан Живко, Ћорђе и Будкиир Благојевић и наредн*к-ђат Војисдав Вукшић, иавештавају све своје породице да су здраво и добро. Јавити ее на адресу преко Ђбрђа бр. поште 999. — Божпдар С. Ценгћ -— Кованџвћ из Власотавце, извештапа свога оца Стојана ЦекићаКовавцића у ВдасотиЕце да је жив и гдрав и моли за игвештај о фамилвја на пошту бр. 999. — Мклош Јаџзћ, напшзиета фабрике дувапа, рез. па.ручвик моли учитељ* Ђорђа Којића, Београд Молерова 79, да ме извести преко »Београд. Новпка« о мојој жени Данзцв и деци, која је остада у Крагујевцу, Краљевска 76 идн Старн Сењак бр. 1, Ваши синови здравп су.

КО УМЕ ДА ОПРАВИ ппсаћу машвпу окстема »Смит — Премиер« да се одмах јави Владинвм Кокесарама.

Оператор општннске болнице хируршке. Лечење болести швеколошких и венеричних. — Примена лека 606. . Прпма сваког дана од 4 — 6 по под- не у кабинету француске апоте ге улица Франк бр. 35 . у згради француске болвнце- 5—9 Најгаодернији и кајуреЈјенији зззод за чипгћење и прање одела п рубља офкцирског, војничког и грађанског Леонвде Каропотаћнса ул. Франк бр. 37. (до франц. болнкце) Ц^не умереае. — Уверити се у самој радњи 5 60

Српсио Трговачно Друштво А. Д. — С 0 Л У н Миспр Чарша бр. 3. (Спроћу Централае Поште у зградп Хотед „Слобо|е“—„Ш>ег1е‘) Обавља еве банкарске, трговачке и транспортне нослове. Врши обичне и телеграфске повчане Есплате зл Србију, Швајцарску и све Савезничке државе. Драаа иовац на штедњу и чуваље. Обаветтеља бесплатно. 5-ЕО УПРАВА.

Старци у борби Женева, 4. септембра. *Винер ЦЏтунг« јавља, да се| позивају свн људи од 50 година, рзди чувзња жељ. пруга. Међу- : тим по исказима заробљеника у првим аустријским редовима I боре се људи од 50 годана за- ј једно са младићима. (Ргдио). | Успеси на Соми Париз, 4. септембра. Ј Према последњим вестима са фронта на Соми, Англо Францу-

Паш добра н накада непрежаљени син, брат и муж ф БоЈЕСлав М. Тиирић бив писар II. кл. начедства округа кум.чаовоког иснусти своју племениту душу 20-ог авгЈСта ове године, у н»ј бољем добу своје младости, у 26. години, на прагу своје отаџбине и сахрањен у Вертекопу (Воден). Солун, Септембра 1916. год, За навек ожадошћени: Мајка Једпсавета, отац Манојло, редов 3. позиоа; браћв: Светисдав рез. артид. потпоручпик, Бориолав, редов; жепа Једисавета и оотада рсдбина.

I I