Velika Srbija

В1ЛИКА СРБИЈА

СТРАВА 3.

БРОЈ 220

саобраћаја као игвредеће харта-1 је, које се могу изнети из земље. Пстовремено је наређепо свима властима у земљи на строго мо тре на извршеље ове наредбе препоручујући мм се да предају реченим судовима сва лица, за која се докаже да примзју српски новацОва наредба је потекла једвно из тота разлога. што су бугарски владајући кругови решени да што пре погупе српски новац, како би и на тај пачин што више упљачкали српску снротињу и напунилн своје незајажљнве џеповеАли се првближује цан неумитне празде, који ће у своЈе време изрећи достојну казну и овим мародерима. Атерика за Белгијанце Пз ГБујорка телеграфишу, да је јучерашњи »НЈујорк Ворлд« жосветио целу прву сграну напа дима на Немачку због одвођен,а Белгијанаца. У чланку се апелу је на Амернканце и на председника Вилсона, да се предузму неке мере и спречв ово насиље. Чланак се завршује речима: „То што се ради, не ради Немачка, ни Пруска. То је дело Хохенцолерна. То је наказна свирепост једне опзле шпелигеиције, која врши ова безумља ка очиглед ци вилвзације. Пред оваквпм злочинича, дугпа целог једног народа апелује на председннка и тражи од њега спречавање ових звер става.‘ ; Намачка за мир. „Тајмс*, коментаришу ћи пропаганду у корист мира у Сједиње ним Државама, вели: „Напори, развијени у Румуннји немају за циљ војнички успех. Немачки војнвци знају, да радезадруги циљДок се они боре на фронту Румуније, њихове колеге, нсвшшри и други врше у Америци пугем штампе кампању, која допуњује н,ихове нападе. Румунска кампа ња и кзм .ања штампе вмају исти циљ: да потпомогпу напорс Вилхелмштрзсе, да би се доетло до мп ра, јербава све јаснаје да је без то га мира влада милигаризма осућена на смрт. Али ће овај двострукн немачка напор проиаств, благо дарећи ватреној жељи Савезнич чких народа, да се за увек ослободе пруског милктаризмз. Захзал-(ост. Првдсжали су Владанам Комесарваа: Г. Мидан Јов Радовавоаић комаедапт твмоч. пука са г, г.

напред а пао ти мрак на очв; кад се сосле враг иш ти се а сам чудаш шта си све урадао. Све те прође па ге још жао. Сад ми криво до Бога што сам теубао. Ти имаш фа.чилају, жену, децу као и ја. На тебл није лако. ... Он слушаше и ћуташе све док га превијеног не спустисмо на земжу. „Мој отац је професор, окрете се менз. Маги ма је Рускиња из Кијева. Јатакође говорим од двчно руски и фр.-нцускп. Молим вас запишиге моју фамилију. Ја сам резервии поручнвк ЈМане Гоцев командир чв 1 е у 1’> пуку... крв га ноново поче да гуши и он с муком испљува крупно грумен.е. Ох умирају! З г мирају! госпо дии капитен! Молнм ках<вте ми бар ваше име, јд немам речи којим бих мо^ао да захвалимРекох му. Он га ионгвљаше

офицврима, подсфицврдма г вој ницима исгог птка, упозвати са тешкоћвма које треба савлађивати, да би се иомогло нашим сиротнкм срцсквм азбегдицама у избегличком догору, првкуии ли су међу собом и предааи 850 60 лрахми и 20 динарз у сребр;.; о тим, да се са овом сумом номогнз издржавање школе у кзбегличком догору и олакша снабдевгње потреба сиротае Деце. Г. Драгољуб Ј. Симић адвок. вз Крушевца 80 драхми да се цодела ва две шесто-годишње д<војчеце у избеглвчком логору место годишњог номева његовом једанчету, мвдој му ћерчици Ружици ВладЕни Комесари и оовм путем и^јавлују у име спроших српсквх ђака ц свротнвх девојчаца у срп. избеглнчком логору своју благодарност дарсдавцкмк. Из канцеларзје Владвних Ко месара 15 новембра 1916 год. бр. 2146 и 2175 — Содун.

Извештај нз Србије Алексацдра Петроваћз, над зорпвка колар. тражв жена Зор> ка, еа Децом је здраво, да по шље новац. Благоја Петроввћа, Ацаћа Соаеоја, Радосављевиће Свето тозара и Велимкра, Мкдогаа Ми лошеввћк, Радована Моравчвћа Јг.нка Патурићв, Исколу Дами трвјеввћа, Милоша Васиљевића Влагоја ЂурђеввНе, све из Заклоцаче, траже фамилије преко Стеве ПетровОћа е« Заклоиаче. Богољуб Петровић вз Бивоз-а, да се јави својпма. Они су здраво. Ворислав Петровић вз Чит дука, сфтцир да се јави свсјима, оии су здраво. Добривоје Мидошовгћ у Чезкој, Христифор да пошље м а јпп новаца. Борисав Петроввћ. продсеци в к Трнав. и Драгзћ из Г. Зле гиње да се јаве. Сви су злраво, откц Јеврем. Васвлија Петровића машлнозођу тражи жена Милка. Са децом је код оца ј Рачи злраво. Влали Петрсвићу, свегатенику Перса са Бојком у Врчину и са Даром и Мнтром. Сви су здраво. Јоксем је интерниран ЈБубомир ое жена Мвром ОбраДО вом. Сва су здраво у Врчину и у Зрелу. Да взвести о њвховој браћи. Примила је г27 и 295 кртуна. Нема потребе да ови због ње оскудевају.

као за себе. Озлојеђени Бугари видећи пропаст свога напада бијаше шрапнелима по ноћашњем разбојиш ту. Куглице зафајукаше око нас, а кошулгаце и упаљачи почеше ломцти гране по дрвећу. Војвик чучаше још поред поручника н објашњазаше му : ,,Ово твојц туку и ако погинеш знајда су те твоја убили." Он резвгнирано ћуташе затворених очију. Наредих својим војницвма да дснесу нссила и да га пренесу до 1 грсв:-јазпшта. Оа отвори очи чувшн моје речи. ,,Хвала! Очен благодарју. Ако 'будем жив, никад нећу заборавита вашу доброту. Очен благо дарју. Опроствх се и пођох, али пра-

Данппа Петровкћ, Катанићева 21, јввља да ја добила огдао о Миленн Скултор. Да јави за Милоја Катанића. Добраша Петроанћ и Богдан Крстаћ, да се јаве. Ми смо сви здравз Живојан н Полекевја Јорм< новац. Драгољуба А. Петровића, уч. тражп Мцлипа Ј'чвтељвца Крагујевац. Драгомвру Петроввћу суд. кацетану, Драгиња М<џаревић, Змаја од Ноћаја 12, сви су здрави, да одмах пошвље жена у Провупље новац Пита за Стеву Ивковвћа факторз Идију Петровића тражн же на Стојва, Милониј^аа 67. Свв су ?драво. Косту Петровића, проф. н РаДа сестре Ана, Дара и Вида 166 в' 126 кр. ирвмвле су. Сви оу злраво. Луку Петровића, среског на чедника, тражи Косара из Сје нице, Љубисав Петровић из Бовава да се јави својима. Његови су здраво.

Са нашег фронта — Српски званичан нзвештај Солун. 16. нов 15. новтмбра артиљ^ри.ј ска бороа и лодалне акније дуж целог фронта. У ирг-деду Грунншга отели смо неколико нбпријатељских ровова, који су б/л л аунн ле. шевз. Доста артиљера|ск? мунације и нешго заробљенкка пало је у н#ше руке. Наша авајатичари бо.м бардовали су војне об.екте у 11рилепу. Рутунеке операције Букурешт, 16. новРумунске операције на с-тављају да се развијају. Румунв избегавзју да ан ажују вглике снаге, сзакако по руском налогу. Нзгдеда, да ће се одлучна битка водати на сбал&ма Аргеса у пределу гсрњ г г Олта. Потврђује се прлсуство знат ног броја руских трупа. Фалкенхајн у једном иатервјуу датомједном америчком дописнику не признвје кораст свентуалног заузећа Букурешта и др*и, да је

немогуће ззати, колико ће трајати румунска кампања. (Радио). Нереди у Аустро-Угарској Рим, 16. нов. „Пдеа Националс« добила је извештзј из Аустрије, да су изЕрш^на многа хапшења у Ческчј, Босни и Херцеговини услед нереда, ксји су избили по смрти Фрањб Јоскфа. (Радис). Борбе на румунскот фронту Лондон, 16. нов. ЈављаЈу из Букурешта да с/ све вести о онеспособљавању румунске војске потпу но ла«не. Званични коминакеи р\С' ки и немачки јављају да су се воциле огорчене борбе на фронту у Вцашкој. Једна нова група фран цуских аероплана приспеда је у Букурешт. Војна еитуација у Немачкој Париз, 15. нов. Познати војни крвтггчар. оуковвик Фејлер, пише у •Журнал де Женев“: Данас се не може оспоравати политички и морал ни значај победе код Бито љз. 1Д-нтралне силе имају да рачунају још на њихове скрсмле непрајате.ље, П ако оне врше сичне нааоре- оае се мало по мало повлаче св!'да. > 191(3. години изгубили су мање ваше све азијске операцвје. Карло VIII и Берхтолд Берн, 16. новембра Преиа вествма вз Беча, граф Берхтолд. бпз микистар спо.љ. послова постао је свемоћап у Аустрвји, пошто је он најповерљија личпост нсвога цара. (Радно). Грађанска мобилкзацкја Берн, 16, новембра „Берлинер Тагеблат» пише: „ГГројект грађанске мобилизације взазвао је јгднодушно негодоваље пошто прекида делатност многих индустрија. Присталице овог за* кона само су консервативни а грарци и више нацвоналних либерала- (Радио).

Саонштеља — Ко шта зна о Ђорђу П. "Бокићу. деловођа опшг. малчан сге (нвшки), Матеји Ристићу,

Милораду Миловановвћу, релову да јави поручнику Ивану Вучићу, пошта 84-4 3. — Плија Вејновнћ — Босанац да се јави Јов Ст. Максимовићу каплару, пошта 64. Леса Милосав.љевић каплар извештага капетана I. кл- г. Весу Чајкаковића, да се налази у енглеској болници бр. 41, П. 2, о. 11, рањен. Г. Ц. кавац внжвњер. нноруч. кека одмах ј в« своју алресу Владинвм Комесарума ОбавеЂХНЈНО ОДвлење — ради достаЕе иззсштаја од његових сестарв. — Вдадимира Дзнитријевића кааетава тража Рнј;<о Костић, рвзер. болц^на 6, Водец, Гг. Јован Коотић, књажар нз Приштвае, бив. ађгтант косов. заробљенкчког одреда и Гавра "Букић вз Срвмн, бив. комееар естог одреда, позивају се да одмах дођу код Вдндиних Комесара, »Обавешгајио одедење< или евевтуално, да одмах јаве своје адреое. — У Обавештајном оделењу Влздаиих Комесара пижеимековава дица да дођу и цриме пзсма; Драгутин Владиоавље&нћ (аотпвс Христвна); Диматрвје Пај»ћ (иотпие свстра Даницч); Душан Бркановић; Драго.љуб Шунцервћ бив. наставнак П беогр. глм назиј*; Милорад Лазовић пвсгр начелства овр. ужичког; Врана Божваоваћ писар срески; Алек еапдар Југовић позвц. писар.

ПОШТА За Србију — Драгомнр Глишић свешт. јавља својој мајци Анђа Глишићки у Ужици, ду Ј'е жвв и здраж с 1 Светом и Луком- Одговор истим путем. — Владимир Ј. Сурдановић јав.ља свОме оцу Јовану Сурдановићу каф. у Зајечару да је жив и здрав — Владимир Ј. Сурданов/.К ја вл,а својој ' жени Косара у Дудоввци - Лазаревац, да је жив и здрав. Коста Степановић трг. из Зајечара, јавља Кангићу Радосаву и мајци, браћи Радоја Павловића, Ворђа Цековнћа, Мв.ленка Јоцића, Димитрије Трановвћ, Лаза Брајковић, Гаврило СтоЈ - ановић., Стеваи Ђорђевић, Јован Ђурић из Зајечара сви су здраво.

сетившп се напада и дреке ,Форверц' 1 вратих се да га питам зна ли и немачки, сумњајући да он тиме нпјекуражио своје војнике. А не! Ннсам ја. Ми смо са две чете напали. У оној другој има ј'едан поручник који је знао не мачки. Ебо та и онту ниже мене, мртав је, поред још једног офи цира. Погинули су иремене. Јг два изговараше ово па ме чисто би жао шго сам гао пктао. А колико вас Вма свега питаше га онај војник непрестано чуче ћи в намештајујш му ранац испод главе. Четври дивизије... једва изго вори уморан поручник и склопи ог.ег очи. Стигоше носила те га натова ре. Грчећа лице од бола окрете се још једном мени и затрзжи

да му наг.ишем пие своје иа га неби заборавио јер осећа да Ке му свесг помрчати. Дадох му карту, к°Ј'у он стеже . " I својом Голом крвавом руком и замоли да га покријем шињелом јер му је хладн.о. З’чинисд 10 му све по во.љи , 0 чен благодарју! Очен благодарју. Луди, луди наши! Луди луди наши! II он понав.љаше кепрестано ове речи тихо, док се носила угиба ху на раменвма војннка којм одмицаху низа сфму страну ка превијалишту. из зтш плш Окупоћа ципела у Сарзјзву Како сарајевс .а ,-,Боснпше Пост“ јав.ља, тамо је велвка скупоКа ципела. ,,Ако мали чинов-

ник или радник — вели она мора удзрити пенуета на ц.-пеле, то значи за њега катастрсфа. јер су времена, кад се нпје ксплаКивало уаарати пенчета на ципеле, □рошла, пошто за пар ципела сад треба издатп пола месечне плате. Па се страхује и пред сваком новом оправком, јер човека при свакој очекује ново из 1кевађење. Цене иду у такву бес' коначност, да човек никад не зна са чим може да рачуна. Ауетриске пљзчка оагребачки сузбепи сто одредио је заплену имања ПетраПетошеввКа из Кзрлозааз, јер према првложеним доказнма, нсстојји основана сучња да је 1914 гојдине, за време прогале Срба у :Срем, прикл.учво се добровољно :са својим коњима српској војсци 'и с њоме пребегао у Србцју, да'ље је примао помоћ од уредништва Балкана (.Народне Новине од , 14, X)'ов. г. __________________