Velika Srbija

СТРАНА 2.

»В Е Л И К А С Р Б И Ј А«

ских трупа. Руске ће армије убрзо предузети врло велику офанзизу на источном фрон-

ту и помоћи ће наше Савезнике. Наша победа и победе свију наших Савезника је извесна.“

Са ратних фронтова

Француски коминике Париз, 10. лшрта У области Сент-Кентеиа, сукоби патрола северно од Далона Изте1)у Сол 1 е и Оазе, Немци су покушавали у току јучерашњег дана нападе да потисну Французе са источне обале канзла Сент-Кантена. На фронту Кластр-Моитескур Французи су митраљеском ва.ром сломили учестане немачке нападе и причинили велике губитке. Завршене су живе борбе на штету Немаца у области западно од Ла-Фора. Јужио од Оазе француска је артиљерија тукла иимачке трупе унакрсном ватром и причинила им велике губитке. Немачки покушај напада на сектору Сент-Мишела није успео. Италијански коминике Рим, 10. марта Наше су трупе одбиле све непријатељске нападе на наше положаје нападинама брега Сисета и Кроче. У гоку јучерашњег дана рђаво је време успорнло активност артилерије. Активност наших патрола проузроковала је мале сукобе које су имале повољне резултате по нас. Руски коминике Петроград, 10. Л 1 арта У облжсги Лиде на реци Перснкси и у области Потажније непријатељ, после јаког бомбардовања, папаоје наше положаје и заузео. Наше су трупе извршиле против напад и потисле непријатеља из Потажније. Други део положаја остао је у еепрИјатељскил 1 рукама. Северо-западно од Броди-а непријатељ је нзвршио напад иа наше положаје у области Бвздури. После жилаве борбе иепријатељ је био одбијен. Према исказима једног заробљеног официра, Немци се надају да Ђе догађаји у Русији имаги јаког утицаја на опадање моралне снаге код руске војске. На кавкаском фронту у правЧу Цеван и Багдада, наше групе

частављају гоњење непријатеља. На другом фронту извиднице су у својил! операцијал!а имале доброг успеха. Енглески коминиче Лондон, 10. марта Отпор непријатеља се повећава дуж нашег фронта тачке источно од Сент-Кантена до јужно од Араса. Велики снег је повећао тешкоће нашег напредовања. Наше су трупе извршиле јуче један успео напад северо-источно од Араса и заробиле неколико војника. Непријатељ је покушао да се бори на отвореном пољу где је претрпео велике губитке. Један мали кепријатељски одред успео је јуче у јутру да продре у наше ровове северо-источно од Ипра. Нападо.м су истиснути у брзо са положаја. Наши су авијатичари оборили један немачкн аероплан. Немачко повлачење Париз, 10. марта »Најесте Минхнер На\рИхтен» чуди се што се Немци повлаче до Секг Кантена. Изгледа све зише и више да је спре* 1 љени план од Хиндекбурга гроузроковао у цело) царевини осећање незадовољства. Официри се труде да убеде своје људе да циљ повлачењу јесте, да се ослободИ знатан ефектив који ће напасти на Кале. Немачка пред поразом Лондон, 10. марта Дописник „Дејли Телеграфа“ на енглесзол! фронту телеграфише „Непријатељ верује да Енглези још нису прозрели његове наЛ1ере и да траже објашњење о последњим његовим војним покретима. На против, Енгелези и ФранцузД познају врло добро немачки план. Ми се налазимо — говори дописник — у очи ерло великих покрета које непријатељ не може да избегне без огромних жртава.

СРШМ РШНИЦИ -—Нови транспорти приспели у Швајцарску 8. фебруара око 4 часа изјутра приспео /е у Женеву тран• спорт Срба за размену заробље| ника. Број Срба у овом гранспорту уе био 406 лица. 11. ис\ тог месеца уе стигао н рруги ! транспорт са 388. Дсчек 0.1 стране Швајцараца | био уе величанствен и дирљив. \ Сви војницн су били послужени чауем, кафом и др. намирницама- Сем тога, дсбили су пакете са понудама, штапове за ход, па и новац. Војници су из рззних округа Србиуе. До сада их /е највише дошдо из пожаревачког и ужичког округа. Заробљеници су дошли и из Немачке и из АустриЈе. Свн се они жале на рђаво поступање власти, а нарочито \ на бедну храну. Добијади су по 2 00 грама рђава хлебг н мало куване репе. Сви они говоре, де се у Немачкој и Аустрији јавно говори о скором закључењу мнра, јер /е стање у централним државама несносно.

Борбе на Соми Коментари енглеске штампе Дсндон, 10. марта. ј Дописник „Тајмса“ пише: Гонење непријатеља се наставља. Немци напушгају сва места, која су сматрали да су незаузимљива. Дописник „Дејли телеграфа“ телеграфише: Непријатељ не желећи да се бори повукао се с друге стране равница источно од Бапома. Наше су коњичке патроле у контакту са немачком заштигиицом на линији Камбре-Сент—Кантен. Догжсник „Морнинг Поста“ јавља: Борбена линија иде на Исток у правцу Камбреа и Сент—Кантеноа. Енглеске трупе настављају притисак на непријатељске заштитнице и онемогућавају повлачење. На сектору Арас—Л—Кателе непријатељ је евакуисао положаје са целог сектора на фронту од 6 миља заладно од Камбре-а.

Ф Е Љ Т О Н Младен Ст. Ђуричић ЦАРУ—РАТАРУ ш. Ко кип мрачан на класичном иуту Кога бију снегови и кише, Своју руку студену и круту Још вечито држиш уздигнуту Да реч Орач у вечност упише!... Хуји време, ток се кола криви, Прска челик на железној глави, Цар хијенски урличе у страви, А у теби скамењеном живи: — Крај легенде што свет закрвази!... Страшни длето твоја рука стеже, Свемир дрхти и измиче лице, Мртав месец ликмртвог убице Мирно снима, без грча и вриска!!.. А длето се све грозније стреми, Сунца дршћу, људска прошлост неми!.,.. Март« 1917. год. Солун.

1- ДОВРОСАВ ЋОРИЋ — Пешад п. пуковник На гробу нев&љадаца ниче трње и коров. На гробу ј унака ниче захаалност сво/е ОтацбинеТело Је трошно, дела су зечита. ЧиЈе /е тело трошно? Свачи/е! Ми се клањамо овој светОЈ истинн, коју су вековн исписали на челу сваког онога који јс ишао на срсћу да се роди! И духну силни германски ветар, па завитла леденим да хом, покида идеаде Српства, поруши неколико престола, обори у прах трудну тековину нашу. Где је било кн гњасте Оа штице, ту /е сада пустош; где /е било сунца—ту је гамна поноћ; где ј е било срца — ту /е ледна сета!

Војни се критичари различито изражавају о нсвој линији немачког повлачења. Питање је да ли ће се непријатељ зауставити на линији КзмбреСент—Кантен - Ленс или ће се повлачити до белгијске границе. Влада мишлење да ако немачки генерал-штаб напусти ту линију, повлачење ка границм мора бити — форсирано. РАТУНОВОЈ ФАЗИ Напредовање на Соми Париз, 10 марта „Тан“ кол 1 ентарише са одушевљењем напредовање франко енгдеских трупа ка Лаоиу. Сада рат улази у нозу фазу. Борба од већег замашаја је свуда зал 1 енила рововску борбу Мора се ускоро очекивати на већи отпор од стране непријатеља. Немачки извештаји наговештавају сукобе коњпце са обадве стране. Ми смо сигурни да ће наш гекерал-штаб зкати претворити ово нагло повлачење непријатеља у слол 1 , да му се не дозволи да да озбиљаи отпор, и да отпочне са њим на отворенсм пољу одлучну борбу.

Западни фронт Коментари »Трибуне« Рил 1 , 10. мжрта Коментарншући 'последње опержције на западном фронту «Трибуна» пише. Ток операција наговештава немжчком генерал штабу почетак нове периоде у вођењу рата. Офанзива свију немачких акција и њених ратиих метода, почела је да се смањује. Са унутрашњим маневрима, са разнил 1 мобилизацијама, преносом трупа с једн®г фронта на други, Немачка је успела да парира непријатељски напад на Истоку н да задржи Французе и Енглезе на западном фронту. Данас Немци се повлаче на фракцускол 1 фрокту, Бугари су претрпели велике губитке у области Битоља, Турска је остављена да се сама брани и тако је изгубила Багдад и Скнају. Нем&чка нел 1 а дакле ии на једибм фронту иницијативу борбе.

Људи не умиру, они се убиуаЈу. Ти си храбри ппуковниче, извршио своје дедо; тн си сав припадао својо / Отаџбини, ти си умро од рана, којо си добио на пољу части. Умро си на Пољу Косову, томе вечном сведоку српске историје! Умро си када јс наш неприЈатедЈ прегазно нашу Отаџбину! Умро сн у најстрашни/ем добу наше историЈе, али 'где /е несреће, ту јс и среће. а срећа /е што си мадо био роб! Ти ниси умро иеоплакан, место твоЈе остарале мајкс и се/е, тебе су оллАкалс н ожалиле очи Косовских дево/ака. — На таомс одру био је стављен венац од зимских ружа, а кроз њих се је провдачила оперважена црнинсм српска тробојка, «а којо/ писаше; «Тужне се/е са Косова — своме ослободиоцу»!

Како се услед ратних 'прилика створио велики број инвалидж, који не могу сами себи ссигурати егзистенциЈу, Минкстарство Војно је у циљу прихвата, неге и чувања онеспособљеннх обвезкика образовалт инвалидске одреде. Оваквих одр е . да шча три и то у Тулону, Бц. зерти и Солуну, а сем тога образовано је и инвалидско 0 делење иа Крфу. У ОЕе одреде бкће упућивани сал 10 они који се не могу са.чи издржавати. Комаиде ових одељеља ће се трудити да се што већи број инвалида пошаље у стручне школе. Исто та.чо ћ; се кзаћи ка сусрет и инвалидима из Солунског одреда ц Крфског оделељв, да иду на занате у Француску илн у стр/нне школе, ако би онд изјавили жељу за то. Они пак анвалиди који су до сада већ иашли себи издржавање, неће се упућивати у ове одреде, ако докажу да се и џље могу сати издржжаатн. 0вакво ће само бити заведенн у спмскове инвалида. Солуискн одред |еподкомавдом Началника Санигета Мин. Војног, одред у Бизерти под кс.мандаитом резервних трупа, Тулоиски под делегатом М. Војног у Марсељу, а одељење н» Крфу под командантом тамошњих трупа.

ВАЖНЕ ВЕСТИ Атина. — Кнез Демндов ј( звани чно саопштио Ламброс у да /е се руска влада изјасним у корист принципа народносп и из/авила да ће поштовт права малих и великих народг Атина. — »Атинеи“ строп напада политнчке кругове кор верују да миннсгарска промет у Фраицуско/ значн покрст к; сепаратном миру. Овај лис прИмећуЈе, да се је г. Бри/ан пс вукао у след општег захтева :г< се предузме скора акцијз. Лондон. — Марински критичар «ТаЈмса„ коментаришућ/ напад од пре некол.ико дана не приЈатељских детроаЈера пише Изгдеда да Немачка жели ог почети поморску борбу, у цид) да загладн рђаву нмпресиЈу, вс ју је неуспех сумаренскс акциј произвео у Нем&чкоЈ. На твоме гробу закукала /< тужну жалопоЈку ма]ка срп ских соколова са К<коаа, о.ча п /е оплакала боље од твоје мзј ке, /ер свака ма/ка воле своп сина, а ова Косовска мЗЈка во ле све српске Јунаке. На твоме гробу одале су " 0 часну паљбу непрнЈа гелкке п/ шке, оне лоуе су те и дове.т до /роба! Ох! да чудне судбине Пешадн/ски г/пуковник Добросав Ђорнћ умро /е 16 децеморг 1915 год. у Косовској Митровици у 61-ој аустријскоЈ подској болници, од рана хојс ђ задобио у борби са а-угарским трупама код Ушћа .— Сз\ранл>’ уе код цркве «Св. Никола« 1 Мнтровицн Нека ти /е аечан спомен, вр > н Јуначе, међу Србима! Ти ниси умро — тн ћеш > с '