Velika Srbija

СТРАНА 2.

»ВЕЛИКА СРБИЈА«

БРОЈ 580 .

ман.а ових лица: Александра Ђукића из Г'ор. Клакара, среза дерпетског; Јована Поповића из Обудовца, среза брчког: Милана и Драгослава Пелендије из Чајнича; Мустафе ГолубониКа из Ћуприје, среза столачког; Алексе Попови•ћа из Милошевца, среза градачачког; Радослава БачиГа из Санског Моста; Јована Ковачевића из Колешког, среза невесињског; Бошка Јонлије из Крекова; Луке Мастиловића пок. Илије; Максима Дубљевића пок. Луке; Симе Мастиловића пок. Перише и ВцдДка Атељевића (сви ови из Изгора, среза гацког); Лазара Капетинића пок. Луке из Јасеника; Алексе Буве пок. Трифка из Колешка; Љубцше Супића из Врбе и Максима Јефтића из Божића, срсла сребрничког. Свима овима имање је заплењено у корист државнс касе »з&ог. издајничких дела за време рата«. Али оВо нису јединезаплене. Ове доносимо, колико да своје читаоце подсетимо, да. оне нису прсстале.

САСТАНАК ВЛАДАВА Споразум Скандинавских Држава Христијаннја, 20. новембра Краљеви Шведеке и Данске који су посетили краља Норвешке у Христијанији, били су одушевљено примљени од стране становништва. Норвешки краљ Хакон изјавио је шведском краљу да јако жали прекид уније измећу двс краљевиМе. То је једна рана која мора да сс излечи. »Ја сам дошао', рекао је краљ, да изложим Вашем Величан ству, у име норвешког парода, потребу о новом споразуму који ће биги зас нован на заједничким осећањима ради одржавања строге неутралности који су трн краљевннс прокламовале у току рата. Ја перује.м да ће краљ Данске, који се налази у нашој средини, прећи новој унијв ради среће н напредка наших народа.

СА РАТНИХ ФРШОВА

догаши у русији Петроград, 20. — Сви су чиновници железничке дирекциЈе одбили да помажу Лењинов покрет. Изгледа да су се сви пуковски одбори на фронту изјаснили противу Лсњинове владе. Париз, 20. —,Из Петрограда јав.љају: Са свију страна Русије стално придолази помоћ генералу Каледину. Скоро сви генерали пришли су па његову страну. Није се потврдила вест да сс кнез Николај НиколајевиФ налази са Каледином у Каркову. Петроград, 20. — Максималисти се не могу сложити са осталим странкама. Избио је сукоб нарочито између максималиста и умсрених социјалиста. Немо^ук је такође споразум иЗмефу максималиста и револуционарних социЈалиста. Комесар Максималиста Мснжински, у друштву команданта петроградског гарнизона, насилно је захтевао од Државне Банке да му изда 10 милиона рубаља у року од 10 мунута, говорећи да ће свакн онај који сс успротиви томе биги проглашсн за издајника државе. Директор и сви чиновници банке као и делегати општинског Савета и »Јединства сс.љака« једнодушно су се успротивили захтеву. Менженски је морао да одустане од насилног одузимања новца, јер није имао одобрење за рекиизицшу од Савета максималистичких комесара. ИГгокхолм, 20. — Из Петрограда јављају: Комесари министарстса унутрашњихдела,трговине.привредеиснабдевањадалисуоставке, изјављујући да је састав јсдног концентрационогсоцијалистичког кабинета неизбежан.Други комесари и три члана главног одбора максималиста у Петрограду усвојили су туодлуку. Штокхолм, 20. — Нов извршни одбор Соије' 1 'а ради на смењивању представника Русије на страни и решио је да се стцорр једна дипломатска реиолуциоиарна комисија коју Фе образовати Троцки.

Франц. кошинике Париз. 20. иов. Јужн.о од Сен. Кантена и северочЈсточно од Ремса Французи су извршили успешан препад и заробилн војнике. Артиљериска активност на десној обали Мезе; пешачки борби није било. Доцније. — Артиљ. борба у пределу Шавиљбна, у шуми Атрмон и у Горњем Алзаеу, ФранцуЈи су одбили разнс покушаје немачких напада на предстраже. Пишта значајнијс на осталом фронту. Италиј. коминике Рим, 20. нове.мбра ()д Ампитиало ди Азиаго до доњсг тока Пиаве . настављена је јака артил,. акција. Непријатељске трупе у маршу на путу од брда Ћимоне ка Вал ди Нос растеране су нашим батеријама. Знатна непријатсљека одељења, која су покушала да се приближе нашим положајима Мелсте нагнана су у бсгство. У пределу брда Псртике један наш одред извршио је препад на коту 154*1, али је није могао заузети, и зл о ж б н концентрованој страховитој ватри. Румун. коминике Јаш, 20. иовсмбра Није било акције. Местимично артиљ." дејство без важности и ретка пушкарања. Енглески коминнке Лопдон, 20. нон. Према извештајима са разних сектора. борбеног фронта код Камбреја. као и према немачким наредбама и плаиовима, намера непријатеља, у јучерашн,ој борби која још траје. била је да предузме маневар опкољавања са великим бројем дивизија н да одбаци наше трупе са важних положаја, које смо освојилв 8. новембра. Благодарећи јединственој одбрани и чврстом отпору наших трупа непријатељева намера је осујећена. Од Вандевила до на два километра западно од Мевра, непријатсљ јс напредовао у масама, пркушавајући 'да пробије наше линије бројем војника. Непријатељ је претрпео огромне губитке код Масниера п е успевши да поврати ни стопу земље. Јужно од Кевкера, непријатељ је успео да пробије

наше линије заробивши известан број војника и местимице допро јс до батеријских положаја. Иаше трупе из резерве повратиле су већи део заузетог герсна и оевојиле истог дана Гонелие и брег код СенКаитена јужно од тога села. У току ових операција зароби.т емо више стотина војника и запленили митраљезе. У току новембра заробили смо 11.551 војника од којих су 215 официри и запленчли 138 топова од којих су '50 тешки, 303 митраљеза, 65 рововска тона као и велики рптни материјал. Доцније. У близини Маниера Немци су, јуче, извршили дсвет напада који су одбијени. Наше су гр.упе заузеле јако. утврћсне положаје северно од Пашанделе и заробилс известан број војника. На бојном пољу код Камбреја наш#су се трупе повукле са ис.такнутог иоложаја код села Масниера. Одбијено је 10 немачких напада у току од 24 часа. Наша јс артиљерија успешно тукла на непријатељске коицентрације трупа у бдиаинн Мевра. Палестина. — Непријатељ је повратио истакнуте ровове иа обали реке Ханранже у близини Бинкетелжамуеа. Аустралиске су трупе прошлог Пстка опколиле одред и заробиле 148 војника. Истог дана у Бетуролфоки заробљено је 300 војника.

8АЖНЕ ВЕСТИ Парна. — »Ехо де Пари« сазнаје из Рима да су вести са италијанскогфронта успокојавајуће. Сви су немачки напади одбијени. НапријатељскО је напредовање дефинитивио заустављено. Лондон. Једна висока војна енглеска личност изјавила је да борба код Камбреја сачињава пробу новог метода борбе. Милано. — За команта францускИх трупа у Итатији наиценован је генерал Фејол, који је у последње време командовао групом армија центра на зап. фронту. Лондон. — Садашња влада Лењинова зове се званично Савет народних комесара. Париз. Грчка је Ђла-

ПИСМА ИЗ СРБИЈЕ Имају нисма у Обавештајном Б ирод. Солун, ови Паљевцч, који трсба да се обрате за истс . капетану Урошу В. Ковачеви1\у. Обааештајни Биро, с лозивим на бр. карте: 8. Зебић Лазар, Гвозденовић—Уб, од оца Матије. 145. Иваиовнћ Милић, Стапар— Камен, од Милије Ивановића. 47. Ивковић Живко, адвокат, Ваљево, од Манојла Прповића, учитеља. 481. Ивановић Лека, Ваљево, од Вукосава и Вогдана Павловића. 52. Игњатовић Превислав —Клинци, нише Велисаву, Алекси и Мићи. • 83. Илић Стојадин, Јајчић, од Јовке. 122. Илић Драго, Ваљево, од Зоре П. Радивојевић.

128. Илић Обрад, Вал.ево (Београдска 41. ж. п.) од Цвете Јаковљевић. 506. Игњатовић Бошко; Ваљсно, од Стојане Марковић с децом. 494. Инћић Влајко, пол. писар, Обреновац, од Хриегине Танићке. 499. Илић Радивојс, Гола Глава, од Борисава Илића. 59. Јанковић Светолик, ђак, Бобова Каменнца, од Лазара Јанковића. 80. Милан — Грибовцца, од Милеве Јанковић, пита за друга Мил&на. 89. Јанковић Чедомир, Ваљсво, од Јесе В. Петровић. 852. Јаковљевић Панта, Ваљево, од Марице (2 к.) 990. Јанчић Свеголик, Обреновац од Иваика Јанчић из Тублина. 976. Јокић Живорад, Ксн тешица, од оца и мајке. 148. Јездић Рајко, Ваље-

во (ж. п.) од Михаила и Панте Максимовић 2. к. 154. Јеиремонић Светозар, потпуковник Мионица, од Јелеие С. Јевремовић. 673. Јанковић (?) Живко, учитељ, Вал.ево, од сестре Росе. 827. Јевгенијевић Стојан, Дивци, од Дарннке Лекић. 252. Јовановнћ Милан, Скела-Обреновац, од Радивоја Јовановића. 275. Јовановић Драгоје, Поћута, од мајке Јованке. 292. Ј^вановић, Новак, Јабучје-515, од Мирићије Јовановић. 306. Јовановић Милорад, Богданоница-Уб, од Наталије и мајке. 601. Јовановнћ Милојс, економ, Ваљево, (кнез Милоша 39.) од Јанка Јовановића. 836. Јовановић Андра, Обреновац, од Мицс Јовановић. 838. Јовановић Живојин, Скела-Обренов., одЗагорке Јовановњћ. 812. Јовановић Светомир, Звечка-Обренов., од Мирјане Станковић. 937. Јованови!. Коста, и Љубисав, Забрсж-Обренов., од Ружице Јовановић. 316. Јовић Јаков и Стојан, Стуба (?) Лелић, од Анастасијс Јовичић. 372. Јордановић Светнслав, Забреж, Стана Јордановић синовима и Аксентијевић. 807. Јолачић Драгутин, Мионица, од жене Илинке. 635. Јовичић Драгомир, Љубинић, Обренов, од Милијана Јовичића. 1034. Јоксимовић Симеуи, Вал.ево од Добросава Јоксимавнћа. 423. Јовић Драгољуб.техничар, Непричава Уб, од В. Јовић.

да одликовала великнм крстом Св. Спаситеља, генерала Фоха, шефа опшгег генерал-штаба. Н>ујорк. Јуче је одржан онде велнки митинг противу Турака и Бугара. Бивши посланик Сједињених Држава у Атини г. Сернан изјавио је, да су Бугари врло опасни за цивилизацију. Г. Моргентау, бив. посланик 'у Цариграду, описао је зверства којима су Грци изложени у Гурској Лондон. Доњи Дом је одобрио административно право гласа женама којс имају вишс од 30 година. На тај је начин допуњен * ' • 1НЕВНЕ Успела операција М и н иста р Унутра шњих Дела, Господин Љубомир Јовановић, дуа$ времена лежи болестан. Јуче се је подвргао операцији, која је потпуно ухпела. Уважени болесник осећа се данас релативно врло добро. Желимо му, да гапо пре оздрави и предузмс иослове, којима је он у општем интересу толико потребан. Интересантна публиковања Свн југословенски листови у Аустро - Угарској доносе у целоети и без коментара говоре Њ. Височанства Прсстолонаследника Александра и председника Југословенског Одбора г. А. Трумбића, ивмењанс поводом предаје Мештровићевог штита Њ. Височанству од стране Југословенсхог Одбора после објављивања Крфске Декларацијс. ф Др. Сима Аврамовић Јутрос, око 6 часова, преминуо је после тешког боловања резервни мајор Др. Сима Аврамовнћ, инспекгор Министарства Народне Привреде и привредни дслегат у Солуну. — Бог да му душу прости. »Српска Драма« . Књига »Српска Драма« од Фери Пизаниа, која услед извесних непредвићених сметн.и није могла бити готова до 10 месеца, биће завршена 25. ов месеца и одмах ће се иепослати претплатницима, као. и пустити у продају. Српско Трговачко Друштво Обавља све банкарске пос.4овс. Врши размену новца по најповол.нијим дневним курсевима. 395. Јосаповић Стеван, Уб,-3виздар, од Дариике .Јосиповић.

ПОШТА ЗА СРВИЈУ /Стојан Јовичић, П. Бр. 52, извештава свога оца Петра Јовичића, ссло Д. Видово, да је жив и здрав и. моли да му сс јави преко Српског Црвеног Крста. Наредник Петар Динић, П. 1>р. 52, извешгава своје у село Г. Видово, ср. параћински, округ моравски, да је жив и здрав и моли их да му се јаве преко Српског Црвеног Крста у Жепеви. Наредник Михаило Ћорћевић, Г1. Бр. 52, и.звештава евојс у село Илино, срез бољевачки-, окр. тимочки, да је жив и здрав и моли да му се јаве преко Српског Црвеног Крста у Женеви.

законски пројекТ који жеНама одобрава право црлитичког гласања.

Крф, 18. новсмбра Р.уски отправпик послова г. Пелскин предао је јуче г. Д-ру Милутину Јовановићу, помоћпику Министа Иностраних Дела, ову ноту: #П осланство Иусијс сматра за своју дужност. да извеспш Српску Краљевску Владу, да гледа на обелодањењс тајних уговора и погодаба као на очиглсдну поврсду обааеза које је Русија на ссбе примила «. Пресбиро.

ВЕСТИ Прима новац нн штедн.у и чување. Канцеларија се налазн у улици Александра Велико! бр. */, у згради хотела »Кавалц«, преко пута бив. грчке централне поште.

Благодг.рност Положио Комесаријату за избеглице у Солуну Г. Архимандрит Јоаким Бједов свештеник Прве Армије 100 динара, с тим да се подели сиротним Српским избеглицама у Водену, и то 50 динара место венца И иекреиог саучешћа покојном Јовану милом чеду г. Пстра Марковића Ђ. Штабног пуковника, 50 динара место венца покојном Милану Пешићу медицинару драгом и непрежаљеиом брату г. Снетозара Пешића саиитехског потпуковника. Комесари јат за избеглице у Солуну и овим путем изјављује у име сиротних српских избеглица свију благодарност дародавцу. Из канцеларије Комесаријгуа за избеглице у Солуну 13 новембра 1917 г. бр. 530 Солун.

НАЈНОВШЕ ВЕСТИ Париз. 20. — У »Фигару« Полиб тврди да су се кајзер и аустријски цар споразумели на једној конфсренцији пре месецдана да Хабсбурговци заузму Пољску. и даједан Хохенцолерн буде наименован за војводу Литваније и за всликог војводу Курландије. Овај је споразум задовољио пангерманисте. Кајзер је потом сазвао крунски савет коме су присуствовали Крон— Стојан В. Петровић, редов 3—3, П. Бр. 52, извештава свога оцц Васу Ђ. Петровића у село Јасеница, срез неготински, округ крајински, да је жив и здрав п да су живи и здрави: Димитрије Лскић, Михаило Лазић, Владнмир Мцлић, Миленко Павловић, Василије Здравковић н Светоза )1 Милановић. Моли га за извештај о здрављу преко Српског Црвеног Крста у Женевн. Станко Ј. Станковић, каплар 3 -3, П. Бр. 52, извештива ећога оца Јована Станковнћа у село Заграће, срез зајечарски, округ гимочки, да је жив и здрав, заједно са Николом С. .!овановићсм, Петком Б. ГЈетковићем, Јеленком К. Ноцићем, Тошом .1. Тошићем и Вељком .1. Бојковићем, и моли да га извести о здрављу код куће преко Српског Црвеног Крста у Женеви.

принц, фон Беселер, гувернер Пољске, ЛудендорфиХинденбург. Ови последњи тражили су да Пољска уфе у састав Немачке. Кајзер је изјавио: будући у сагласности са царем Кзрлом, убефење овог питања од-чожиФе се за послс рата. Париз, 20.— Француска штампа поволшо пишсо политичкој промени која је наступила у Русији. Она всрује у вести које јављају о првим резултатима изборз и о образовању коалиционог социјалистичког кабинста. Она сматра да су ови дога•ђаји уиод буђења руске Савести и да се диктагура Лењин—Троцки приолижујекрају. Више него икада Споразум мора помагати’ своју савезницу, како би пребродила кризу којапрети њеној егзистенциш и слободи. Париз, 20. — »Пти Паризијен«пише: Образује се у Петрограду влада у којој ћс учествовати не^само максималисти нсго и социјал-дсмократи и социјалисти рсволуционари. Избори заУставотворну Скупштину нису дали всћину максималистима. Избори су за Лсњина неповољнији по селима нсго поварошима. Париа, 20. —»ПтиЖурнал« каже: Изведено је да не треба очекивати да нова влада са свим одустане од максималистичког програма, али ће ипак бити промена у форми и у примешг. И поре*д привидне жеље руских социјалиста да се заврши рат, многи измећу њих одустају да. ућу у игру Немачке. Руски народ није у стању да оружјем изрази своје незадовољс гво према влади која је би.т способна да поквари гогово цео гарнизо.н у Петрограду. Али искорншћујућн сиоје право гласања, више од половинс граћана у пресгоници^! поред притиска, изјаагилн су се противу анархистичког режима Лењина и Троцког. Зиачајко је истаћн да је број гласача бно два пута већи него број гласача прн општннским изборима.

Са нашег фронта Српски званичан извешгај С.олун, 29. новембра 13. ногемара раетерали смо ватром непријатељске војнике у обласги Доброг Поља који су оирављали ровов.е и препречна срсдства. Д-р -АЛБЕРТ ГАТЕ1БО зубин лскар с Униперзитста упаризу вади зубе бсз болова. 18' година искуп г.а. Сћиршен рад златнихзуба зз4-5дана. Улица Егнатија бр. 339. 12—15 Зубно - елоктркчна клинкка Д-р ПАНТ.Ј. КОНДУЛИСА улица Егнатијсва, после Трнумфалнс капијс, на углу ул. Св. Панагудс бр. 1. Израћује равноврснс аубе, златне н порцсланскс, ччтаве вилицс од злата и каучуха по најмодсрннјем начину. 18—30 СИФИЛИС и све пенеричне болести лечи са потпунпм успсхом директој) болнице венеричних болести у Солуну Д-р ХРИСТ. ХРИСТОДУЛУ прима у својој клиници: од 3 до 6 и по час. но подне ул. Егнатија бр. 314, улаз из ул. Методио 15. 2- 1-30 Одговорни уредник Бошко Богдановић Штамн. »Велика Србија«