Velika Srbija

СТРАНА 2.

>1) Е Л И К А СРБИЈА«

БРОЈ С07.

лих народа, који се боре са нама у данашњем рату. Савезници стално претресзју питањео обЈавњивању ратн их циљева. Ми смо били решени да измењамо мисли по том пигању са руским делегатима, који су требали да прис) ? ствују савезничкој конференцији у Паризу, али они нис} г могли присуствовати седницама конференције, и то питање није могло бити претресано. Ја изјављујем, да је идеал. за који се миданас боримо, онај исти за кош је Енглсска ушла у рат. Ми хоћемо да се отресемо једном за свагда милитаризма и да омогућимо трајан мир васпостављајући слободу свију потлачених народа. Ми 'ћемо да приморамо Немачку да поштује законе и уговоре, који штите мале и велике народе.

ДОГАЂАЈК У РУСИЈИ

Петроград, 17. Руски министар војни упутио је руској војсци прокламацију у којој саветује војнике да се придржавају старе дисциплине. У противном он им прети великим казнама. Лондон, 17. — Главни је циљ одлагања преговора у Брест-Лиговску да Немачка еазна са којом снагом Украшна располаже као и да сазна њене намере. Петроград, 17. Лист Утро Росијс обј а вљује зван ичну изјаву генерала Алексијева у којој бивши генералисим демантује да су козачке и украјинске трупе мислиле заузети Петроград, додајући да је њихова једина жеља да спрече ширење власти максималиста у њиховој земљи. Лондон, 17.—Представници централних сила држаГе сутра у Ирест-Литовскц седниЦу, на којој ће дефинитивно формулисати својс против-предлоге. Дсјли Кроникл пишеда Немачка сумња у добар исход преговораза мир.

Штокхолм, 17. Максим Горки, који је изабран као максималисгички лослаиик из Москвс за Уставотворну Скупштину, категоричкије одбио да прими мандат.

ВАРВАРИ! Аустро-немачки злочини у Италији Рим, 17. — Италијанска штампа тврди, да аустро-маџарска влада, одрефујући нарочиту комисију која ће

прегледати старе споменике на заузетој италшапској териториј 11 , идс за тим, да сакрије праву истину. Постоје докази, да шнепријатељ пранео у Беч, Пешту и Берлин све што је нашао у Италији. Однешена је статуа Виктора Емануила, која јеукрашавала удински трг. Раскошне виле млетачких племића опљачкане су. Оштећен је храм који је Канова саградио у Посању. Аустро-немачки : е вандализам већи од турског.

и Риста, Медељковићи: Ангоннје и Никола, НедићИ: Лрссније, К. Драгомпр п Мгпош, Педонић Милешсо, Песторовић Живојии, Нешићи Велимир и Јован, Нсшковић Јанаћ, Нешовићи Јездимир и Спасоје (2). Никетић Др. Мил., Николајевићи Драгомир и Н. Мил., Николићи: Александар, Н. Божидар, Владимир (2) Воја, Драгољуб, Драг., Душан, Живко, К. Јован, Јован,‘ Косга, ЛзубомиЈ), Милан, Милорад и Тихомир, Иинчић Драгутин, Новачек Драг. (2), Новаковићи: Мил., Милун и Радомир, Новитовић Милан.

СА РАТНИХ ФРОНТОВА

Са солун. фронта — Француски коминике Солун, 17. децембра Озб иљ на I се пр иј атељска артиљериска активност код Струме. Француски и грчки авијатичари успешио су бомбардовали непријагељске логоре у долини Вардара. У области Битоља француски авијатичари бомбардовали су непријатељски авијатичарски логор код Ресна. Франц коминике Париз, 17. децембра Средња артиљериска борба на цслом фронту, јача у области Бомона. Пешачких борби није било. Француски су авијатичари бомбардовали станице Мезиер и Тионвил, као и војне установе у области Возијера и Гетела.

Обавештајни Биро Срп. Црв. Крста у Солуну добио је нову партију- оригиналних признаница из Србије за следеће улагаче: Милосављевићи: Драгомир (2), Д-р Јоца, Марко, А. Милан (2), Миодраг, Радосав (2), Свет. и Станислав, Милошевићи: Роса, Димитрије, Живојин, Лазар (2), Љубомир, Михајло, Павле и Рада (2), Милугиновић Милан и Раша, МиљкОвићи: М. Мил., Р. Мил., Никола и Свсгозар, Миргић Ивап, Марковић Драг., Мирчић Михајло, Митић Свегозар, Матић Драг., Митрови ћи: Влад., Живан, Жи војин, Жика и Стојаи, Михајловићи: Бранко, Дими

Италнј. кошинике Рим, 17. децембра На целом фронту слаба артилериска борба. Сукоби пагрола у долини Лагариие и Арсе. Одбијени су непријатељски препади код Каста Лунге и брда Мелаго. Заробљено је војника. На Пиави наше су извиднице заробиле неколико војника. Непријатељски авијатичари бацали су на Падову 8 бомби. Убијено је 13, а рањено 60 лица. Енглески коминике Лондон, 17. децембра Непријате.в је бомбардовао наше положаје јужно од друма Аре-Камбре и у близини Лана. Јача артил.ериска борба на еектору Ипра, а нарочито у близини шуме Полигона, Пашанделе и Лургсмарка.

трије (3), Добривоје (4), Драгољуб (2), Драгутин, Душан, Живко, Јован (2), Мил. (3), Р. Миодраг, Павле и Ставра, Мицић Ж. Вујица, Мичић Драг., Мићић Љубомир, Мишковић Бора, Миши ћи: Коста, Милан, Ми* одраг, Петар (3), Светислав (2) и Тома, Младеновић Веља и Димитрије, Мојсиловић Добривоје, Младеновић Живан и Свег., Мокрањац Јован (2), Момировић Драг., Моравац Павле, Марошаковић Мил., Мунк Д-р Моша, Муњић Драгомир (2), Мусић Светолик, Мугавџић Владим. и Коста, Мушицки Таиасије. 11 . Паумовићи Т. Ђорће (2)

0. Обрадовић Јован 3, 0брадовићи Јоца и Рад., 0бућина Тодор, Огњановић Милан, Одавић Стевка. П. Павловићи: Алекеандар (3), Љ. Душан, Г. Милан, П. Милош (2), Пикола, Сретен, Светозар и Сима, Пујић Милан, Палуровић Милан, Панић М. Душан, Пантелићи: С. Велибор, Д. Светозар, Пангић Велимир, Панић Драгиша, Пантићи: Јован, Др. Миливоје и 0брад, Панговић Др. Станоје, Порментије Јулије, ПоруновиК Гаврило, Пауновићи: Димитрије, Јован, Здравко и Јован (2). Пацск Радомиа, Перишић Петар (2), Петковићи: Властимир, Димитрије, Орден, Светозар и Тодор, Петрашиновић Владета, Петровићи: Александар, Андра, Вогдан, Воривоје, Бора, К. Влад., Ж. Драгомир, Т. Милан, Мика, Миливој, Милош, Др. Мил., Никола, Нићифор, Петар, Света, Стојан и (2) Лука, Пешић Никола, Пијаде Давид и Ескије, Пинто Јован, Пироћанац Велимир (2), Попадић Милан. — Наставиће се —

ВАЖНЕ ВЕСТИ Вашингтон. — Грчки посланик саопштио је америчкој влади жељу Грчке да сви њени подаиици ућу у америчку војску. Вашингтон. Руски је посланик вратио америчкој благајни пет милиона долара, који су били намењени Румунији.

ПРИЗНАНИЦЕ ИЗ СРЕИЈЕ

ДНЕВНЕ ПОВРАТАК НАСЛЕДПИКА ПРЕСТ0ЛА 1Вегово Височанство Наследиик Престола' Александар врагио се јуче с фронта, где је провео неколико дана. ПОЗИВА СЕ Илија Павловић, помоћник шоферски, да одмах предстане оделењу службе безбедности с позивом на акт бр. 2735. СМРТНОСТ У СОЛУПУ Кроз прву половину овог месеца било је у Солуну 370 смртних случајева, од којих 53 од болести стомака и црева, 101 од туберкулозе, 3 од дифтерије, 6 од зиме и 207 од разних патолошких болести. Од тих 370 смртних случајева 35 је било у солуиској општинској болници. НАЂЕНО НОВОРОЂЕНЧЕ Јуче је у улици Св. Димитрије наћено на једном згаришту мртво женско новороћенче. Трага се за кривцем. УХВАЂЕНИ АОПОВИ У току прекјучерашњег дана ухапшена су четири лица, која су обијала туђе радње, а два лица због крађе. Ухваћена су и три лопова, који су раније били протерани, па се кришом вратили у Солун и иаставили свој стари занат. Сем тога ухваћене су две групе: једна од четири, а друга од три лица, које су уцењивале свет, представ.кајући се као полицајци. СРПСК0 'ГРГОВАЧКО ДРУШТВО Обавља све банкарске послове. Врши размену новца по најповољнијим дневним курсевима. Прима новац на днтедњу и чување. Канцеларија ес налази у улици Александра Великог бр. 7, у згради хотела »Кавала«, преко пута бив. грчне централне поште.

О б ј а в а Комесаријат за избеглице извештава све српске избеглице, које су оштећене солунским пожаром, а које су Комесаријату поднеле молбе за накнаду штете или за помоћ, да је од суме новаца, стављене му на расположење, у спора-

ЕЕСТИ зуму са месним одбором доделио извесну помоћ само неким молиоцима сиротнога стања, а да је све остале молбе упутио на решсчље Комисији за извићај и процену штете проузроковане солунским пожаром Српској Држави и њеним држављанима. Додељену помоћ ће издавати 19. и 20. овог месеца и то: женама пре подне, а мушкима по подне. Списак лица, којима је помоћ додељена, изложеи је у канцеларији Комесаријата и у избегличком логору, и може се видети свакога дана од 8—12 и од 15—18 часова. Из канцеларије Комесаријата за избеглице у Солрну, 16. децембра 1917., бр. 1348, Солун.

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ Берн, 17. — Из Берлина јав.ЂаЈу: Централне су силе одбиле захтев Пољске да учествује у преговорима за мир на конгрес у у БрестЛитовску. Лондон, 17. «— 0браћајући се другој армији, Кајзер је рекао: Борба на источном фронту моментално је престала. Надати се да Ее ово бити дефинитивно. Лондон, 17. — Морнинг Пост пише: Немачка покушава на све начине да дофе до мира, како би избегла одговорност за нечувена недела која је проузроковала. Немци се старају да дипломатским путем постигну оно што Хинденбург није могао постиЈш оружјем. Рфаве намере Немачке доста су јасне. Савезници то знају и не може их ништа одстранити од идеала којим теже. Лондон, 17. — Коментаришући кајзеров говор другој немачкој армији приликом Божњћа, »Тајмс« каже, да је кајзер говорио о милитарилму и божанској кооперацши. Овај ће говор учврстити вољу Савезника да наставе борбу, како би обезбедили триумф свстлости над мраком.

Марка Перовића, трговца из Рашке, да је жив и здрав и моли за извештај о својој жени.

Од данис, 1 7. децембра оо. год. отворио сам Гостионицч ,,ВО ЈВОДИНА“ ц Игњатијевој цлици бр. 282, дрцги трамвајска станица идуки од Римске капије ки железничкој станици Умољавам поштовану публику за посету, а ја ку се трудити да и.V услужчм што болшм јслом а пиксм као и раније. С поштовањем ЂУРА Ј0ВАН0ВИЋ, Росмианац бив. гостионичај) код Колумбо Велико стовариште КИСЕЛОГ КУПУСА и разне туршије, ул. Витољска (Монастириу), бр. 31. Продаја на велико и мало. Продаје Александар Тодоровић, ресторагер »Нове Смирне«. 6—15

Нова американска зубна клиника Д-р ПАРАСКЕВОПУЛОСА ул. Егнатија бр. 357 на углу »К а м а р а« Једини атеље нове американске зубне клинике, где се могу излечити болссни зуби и начинити вештачке американ. десниса зубима. За г. г. српске официре и војнике знатан попуст у ценама. " 4—12

Д-р АЈ1ЕКСА11ДРИДЕС Специјалист за интсрне болести ДИРЕКТОР БОЛИИЦЕ ЗА ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ Прима соакога дана од 12—1 часа у француској аиотсци, ул. Франк бр. 35. Од 3 —4 часа код својс куТ.с, улица Диадоху Реор гиу бр. 35, а од 6—7 часова у анотеци „Наде", булевар Ниродне Одбране бр. 6. НЗ. Инјекцпја еалварзана а галала против сифилиса. 4—30

ШТАМПАРИЈА „ВЕЛИКА СРБИЈА" Штампарија »Велике Србије« снабдевенаје свим потребним матсријалом и машинеријом за израду свих шгампарских послова, као: књнга, формулара, плаката, огласа и т. д. и то осим српског и на свима Савезничким језицима. Послови се примају у штампарији »Велике Србије«, ул. краља Петра бр. 70 (прва трамвајска станица од Камарс, идући ка жељ. станици). Израдабрза, тачна и солидна. Цене врло умерене.

К А Л Е 11 Д А Р »БУДУЋНОСТ« Изашао.је из штампе нов џепни календар за 1918. годину »Будућност«, са сликом Њ. Кр. Височанства Наследника Престола Александра. Поред календарског дела, календар садржи разговоре на српском, француском, енглеском и италијанском језику, израђене ћирилицом, а потребне сваком Србину; као и проводник кроз Солун са огласима, где се налазе радње за све потребе. Календар је издање српске књижаре М. Ристивојеџића, код које се може добити. Купцима на више даје се рабат. Цена кплендару 0’60 лепта.

ПРОДАЈУ СЕ 0 фотеља и 1 канабе, потпуно нови. Обратити се у канцеларији »77 а р и Балкана « од подне до 4 часа, с позивом на И. Ф. АСТОРИА ПАРК ресторан првога реда. Ај Лајф. Приватни салони за банкете. У 5 часова сваког дана те консср. 9—10

СИФИЛИС- и све венеричне болести лечи са потпуним успехом директор болнице венеричних болесги у Солуну Д-р ХРИСТ. ХРИСТОДУЛУ прима у својој клиници: од 3 до 6 и по час. по подне ул. Егнатија бр. 314, улаз из ул. Методио 15. 13-30

*•» *»» •*» «•» *•» «•» (V* ЛБ «Ж» Лг» ј« ВЕЛИКИ СИНЕМА ПАНТЕОН Ж Булевар Иародне Одбране бр. 31. ЗК ^ Отвара сс врло скоро са најлепшим досадашњим филмом. 3-10 Одговорни уредник Вошко Вогдановић Шт ' '

тампарија »Велика Србија«