Velika Srbija

СТРАНА 2.

С Р Б И Ј А«

БРОЈ 608.

тражи: да Немачка плати штете које је учинила уБелгији, чија се самосталност мора успоставити; становништво Алзас-Лорена мора само одредити своју судбину; на Балкану се има применити принцип »Балкан балканским народима« на федеративној основи; По.ваци и Литванци морају, гакође, самиодредити својусудбину;Палестина,Јермен ска, Месопотамша и Арабија не могу више дстати под турском у-

правом; немачке афричке колоније имају сачпњавати независну д])жаву. Неколико чланова странке предали су меморандум енглеском првом министру. Кбнгрес радничке странке упутио једепешу и енглеском посланику Хјусману у Ш гокхолму, молеки га да обавести Совјет у Петрограду, да је жеља радничког конгреса да Совјег не закључи сепаратан мир.

СА РАТНИХ Са солун. фронта — Француски коминике Солун, 18. децембра Наши аероплани бомбардовали су успешно жељ. стацицу Мрзенци и напали су бомбама и миграљезима непријатељске равове бигољског сектора. Западно од Дојранског језера, енглеска артиљерија јс вршила успешно уништавање непријагељских објеката. У пределу Битоља наше батерије су снажно одговарале на непријатељску концентрациону вагру. Франц. коминике Париз, 18. децембра Повремена канонада на разним тачкама фронта. Напади на наше мале положаје јужно од Сен Кантена, у области Безонвоа и Бокоа остали су безуспешни. Задобили смо заробљеника, од којих је један официр. Авијатика. — У току 15. децембра оборена су три немачка аероплана. Енглески коминике Лондон,18. децембра У ноћи између 9. и 20. децембра за време магле три наша детроајера торпедована су или су ударила на мине близу холандске обале. Нестало је 13 официра и 180 људи. Доцније. — Претпрошле ноћи непријатељ је извршио локалне нападе на положају у близини жељезничке пруге Ипр—С/гаден. Сви су напади одбијени. Јуче ујутру, непријатељ је извршио напад на фронгу више од две миље јужио од Камбреа. Непријатељ је био одбијен у центру, али

ФРОНТОВА

на десном и левом крилу Северно од Вакерие и јужно од Маркоена н.егове су трупе успеле да заузму два истакнута положаја Мало доцније наше су трупе извршиле контра напад и повратиле изгубљене положаје. Заробљен је известан број војника. Палестина. — Генерал Алемби јавља да су енглеске групе напредовале више од три миље дуж пута који иде из Наблуеа. После жилава отпора непријатеља енглеске су трупе заузеле Бир - Тијаикр, источно од друма Хизух-Зепа и Буркаха. Западно од друма заузета су брда Рамалах и Кетирх. У центру наше су трупе напредовале до Курбетајбена и Дерер-Ел-Кудиса. Италиј. коминике Рим, 18. децембра Ду>А ^елог фронта било је само артиљ. акције, нарочито јаке на секгору брда Тебе. Енглески авијатичари оборили -су један немачки балон код Пиаве ди Солизо. Јуче су непријатељски аероплани бацили 20 бомби на Падову. Погинула су гри лица, од којих је једно дете и рањена три, од -којих је једна жена. Нането је много штете споменицима и приватним куТама. Оштећене су и две болнице. У цркви Св. Валента проузрокован је пожар, а лепа црква дел Карине делом је изгорела.

ВАЖНЕ ВЕСТИ Милано. — Кориере дела Сера сазнаје да су АустроНемци, по заузећу вароши Фелтр, поставили једног

»В Е Л И К

4

вишег официра за војноС гувернера тога места.

ЛНЕВНЕ ВЕСТИ

Лондон. Рајтсрова Агенција јавл.а, да је измећу енглеске и шпанске владе закључен уговор о извозу и увозу угља, гвожфа и воћа. Париз. Г. Шарл Имбер изјавио је, да /Курнал прелази у' друге руке. ОЛ' је потписао акт, којим се Анри Летелије опуномоћава да врши контролу над листом.

ПРИЗНАН.ИЗ СРБИЈЕ Обавештајни Биро Срп. Црв. Крста у Солуну добио је нову паргију оригиналних признаница из Србије за следеће улагаче: П. Попара Борђе, Поповићи: Александар, Аксентије, Бора, Владимир, С. Влада 2, Д-р Воја, Војислав 2, Драгољуб 2, Љ. Драг., Живојин, Иван, Јосиф, Коста, Лзубомир 2, Милош, Миодраг, Мика, Обрен, Петар, Светолик, Сима и Сцира, Прапорчевић Ник., Првуловић Љубомир, Преди^ћ Т. Димитрије, Премовићи: Маринко и Никола, Прибић, Радивоје, Принчевац Арсеније, Продановић Драгомир, ПрокиГ Милутин, Проловић Михајло, Протићи: Ворисав, Јеша, Марко, М. Михајло, Никола и Петар 2, Пурешевић Ђ. Станко, Пуртић Новак, Путниковић Божидар. Радаковић Д-р Душан, Радојичић Добривоје, Ј Ј адешчек Фрања (2), Радивојевић Димитрије, Радић Радоје, Радичевић Радован, Рандић Петроније, Радовановићи: Андрија, Бора, Д} г шан, Илија, Љуба, Ђ. Милан, Т. Рад., Рајко и Свет., Радовић Ђ., Радојковић Илија и Сава, Радојчић Влад., Радојичић Драгослав (2), Радојчић Драгутин, Радоњић Радом., Радовић Мих., Радосављевићи Бошко, Милутин и С. Сава, Рајнић Матија, Ракић Душан и Петар, Ранисављевић Милан и Светомир (2), Ранковић Милош, Ратковић Сава, Рашић Милош, Рашковић Вукосав, Рекалић Стеван, Рендл Венцеслав, Рнстићи: Боривој (2), Гргур, Димитрије и Добривоје, Ристовић Живко, Ристићи: Јован, Милан (2), К. Милутин, Михајло и Ранко, Рогић Владимир, Рожђаловски Јосиф (2), Роксандић Симеон. Наставиће се -

ПОВРАТАК Г. ПАШИЋА Јуче по подне „стигао је на Крф Председник Министарског Савета, Министар Ппостраних Дела Господии Никола Пашић вративши се из Париза, где је био на Савезничкој Конференцији. БРАТСКО СЕЋАЊЕ Руско Друштво ГДрвеног Крста благоизволело је подарити Болници Њ. К. Височанетва Престолонаследника Александра 268 кутија цигарета, да се разделе нашим рањеницима и болесницима, на чему болничка Управа изјављујесвесрдну захвалност у име рањеника и болесника. ЛЕП ДАР Пародни посланик г. Михајло Минић изволео је подарити Болници Њ. В. Престолонаследника Александра 50 примерака књиге »Српска Драма«, да се разделе нашим болесмицима и рањеницима, на чему му управа у име болесника и рањеника усрднозахва.вује.

Благодарност Приложили су Комесаријату за избеглице у Солуну: г. г. Николић и Петровић, чланови фабрике обуће у Врањи, 50 драхми, да се подели сиротним српским избеглицама у Солуну, а за покој душе умрлог им друга и члана Ристе Ђорћевића из Врања. Комесаријат за избеглице и овим путем изјављује у име сиротпих српских избеглица своју благодарност дародавцима. Из канцеларије Комееаријата за избеглице 16. децембра 1917. г. Бр. 1341, Солуи.

НАЈНОВИЈЕ ВЕСГИ

Лондон, 18. — Из Петрограда телеграфашу да је Троцка изјавио, да '1\е Русија осшати до краја при својим захтевима. Троцки јс питао званично Савезнике, да ли они пристају на Iјсловс руског мира ила би желели предложити извесне изМене. Дописник Тајмса у Петрограду телеграфшие, да одговор централнихсила на Лењиновс ирсдлоге није изазвао ве.лико одушевљење код бољшевика .. Немачка се

противи нарочито праву свих народа, да ратолажу својом судбином. То може јако утицати на ток пре■ говори. Енглеска странка рада а социјалистичка конфереиција послале су иоруку Совјету у II етроград, да не одобравају закључење засебног мира. ПАРИЗ, 18. Преносамеричких трупа у Француској значи рекорд. Сваких 15 дана искрцава се 60.000 л>уди. Држи се, да је до садискрцано пола милиона л>уди. Лондон, 18. »Вестфалише Цајтунг«. вели, да Немачка не намерава више да делује силом, пошто она пристаје на мир без анексија и одштета. Али, у Немачкој се надају да Курландша, Литванија, МаФедонија, Добруџа неФе више хтети сопственом вољом да се врате у састав старих држава. Кроз овакво тумачење провејава јасно немачка тежња за анексијама. Лондон, 18. -Вестминстер Газета коментаришуФи меморандум радника каже: Усвајање меморандума мора бити сматрано као озбиљна одлука ратногконгреса. Одлука не представља никаквубојазан,на против она даје велику.наду. У њој се не смањују главни еавезнички захтеви. Наша радничка странка бориФе се до краја и подне-ћесвежртве. Тајмс говорећи о истом предмету пише: Меморандум усвош' целости не противи се енглеском програму нарочито што се тиче главнихтачака коте интересују политику и нацију. Лондон, 18. — Коментаришући говор г. Пишона у парламенту, Дсјли Телеграф пише: Француски министар спољних послова окара ктерисао ј е врл о та ч н о лицемерненемачке пред логе за мир. Берн, 18. — г Немачка штампа огорчено напада Силе Споразума које одбијају предлоге немачког мира.

Париз, 18. — Одговарајућина једнуинтсрпелацију, г. Пишон, министар спољних послова,изјавио је,да се предложени услови мира од стране централних сила Русији не могуусвојити. Он је истакао да ће се рат завршиги онога да на када се области Алзас и Лорен поврате Француској. Неколико социјалистичких посланика захтевали су да се дискутује о немачким предлозима замирнезависно од одлуке парламента. Овај Је предлог парламенат одбацио еа 380 гласова. ЈТондон, 18. — Овдашни политички кругови сматрају изјаве г. Птиона у француском парламенту као јасан израз савезничке одлуке да се озбиљно појача балкански фронт. Лондон, 18. —Представник Лењинов уЛондону, Чичерин, саопштио је јуче г. Балфуру немачке предлоге односно општег мира, дате Лењину као одговор. Г. Балфур је одговорио, да се ти предлози не могу примити. Цирих, 10. — Немачка је цензура одобрила јуче листовима да објаве руске предлоге, који су поднесени конференцији 9. децембра, али са измењеним текстом.

Објава Четкарској радионици српског избегличког логора, која је од пре неколико дана отпочела рад, потребна су 3 — 4 квалификована радника и 2 — 3 ученика. Зарада је дневно 6—8 драхми, а кад се послови потпуно развију и више. На рад се може ступити одмах. Радници морају бити српске избеглице. Из канцеларије Комесасијата за избеглице 16 децембра 1917 г. бр. 1351. Солун.

Са нашег фронта Српски званичан коминике Солун, 18. децембра 17. ништа важно.

је жив и здрав и моли за одговор. — Нићифор Петрашиновић, 1-1, пошта 48, извештава оца Косту Петрашиновића, из села Грачаца, срез жички, округ чачански, да је жив и здрав и моли за одговор.

Д-р АЛБЕРТ ГАТЕЊО Зубни лекар с Универзитета у Паризу вади зубе без болова. 18 година искуства. Савршен рад златних зубаза 4-5 дана. Улица Егнаги-ја бр. 339. 4—15

Велико стовариште КИСЕЛОГ КУПУСА и разне туршије, ул. Битољска (Монастириу), бр. 31. Продаја на велико и мало. Продаје Александар Тодоровић, ресторатер »Нове Смирне«. 7—15

ШТДМПАРИЈА „ВЕЛИКА СРБИЈА" Штампарија »Велике Србије« снабдевена је свим потребним материјалом и машинеријом за израду свих шгампарских послова, као: књига. формулара, илаката, огласа и т. д. и то осим српског и на свима Савезничким језицима. Послови се примају у штампарији »Велике Србије«, ул. краља Петра бр. 70 (прва трамвајска станица од Камаре, идући ка жељ. станици). Израдабрза, тачна и солидна. Ценеврло умерене.

СИФИЛИС и све венеричне болести лечи са погпуним успехом директор болнице венеричних болесги у Солуну Д-р ХРИСТ. ХРИСТОДУЛУ прима у својој клиници: од 3 до 6 и по час. по подне ул. Егнатија бр. 314, улаз из ул. Методио 15. 14-30

ПРОДАЈУ СЕ 6 фотеља и 1 канабе, потпуно нови. Обратити се у канцеларији »77 а р и Балканак од подне до 4 часа, с позивом на И. Ф. АСТОРИА ПАРК ресторан првога рсда. Ај Лајф. Приватни салони за банкете. У 5 часова свакогдана те консер. 10—10

& $ Ж »I & Ж&ж & $ ЈК Ж 58 ж велики синема ПАНТЕОН ж Булевар Пародне Одбране бр. 31. Отвара се врло скоро са најлепшим до"ј садашњим филмом. 4-10 "ј **« г»> Л* *•* *•> *•* *»> /*» *•* »I* *•* »•* *•* *•» **» *•» *•» *•» Л»

Са болом у души јављам сродницима, пријатељима и познаницима, да је мој добри и племенити отац ЈОВАН Д. ПАРЛИЋ трговац из Тетова после двомссечног боловања премннуо 11. овог месеца у овдашњој Руској /Јолници, не дочекавши да уђе у ослобођену отаџбину и види своје на дому. С.матрам овом приликом својо.м најсвеТијом дужношћу, да најискреније за.чвалн-м свима онима, који су уложили много труда, да покојника от.му од е.мрти. Највећу захвалност дугујсм лекарима и особљу Луске Бо лнице, нарочито сестри Смирновој, која је са самопожртвовањем неговала покојника. Исто тако дужност ми је да захвалим и онима, који су ма колико допринели, да се покојник достојно сахрани, и који су ма на који начин настојали да убдаже моју тугу. 15. дец. 1917. г., Солун. Ожалошћенп син Костч 11арли’И, магационер Ауто Одреда Врховне Команде, за себе и остаду фамилију, која се налазп у поробљеној Србији.

Одговорни уредиик Боддко Богдаиовић Штампарија »Вслика Србијп«