Velika Srbija

СТРЛНА 2.

»В Е Л И К А' С Р Б И .1 А«

БРО.Т 028.

СА РАТНИХ Са солун. фронта Француски коминнке Солун, 9. јануара У подножју Беласице иаше су патроле нагнале у бегст-во непријатељске пред страже. Енглеске су трупе извршиле препад на непријатељеке линије на фронту Дојрана. Авијатичари су бомбардовали станицу Честово северо - западно од Дојранског језера. Франц. коминике Париз, !). јануара Французи су у једном уПрепаду у Аргони заробиди 15 војника и запленили три митраљеза. Оборена су три немачка аероплана. Француски су пилоти приморали четири немачка апарата да се спусте. Италиј. комннике Рим, 9. јануара У тоКу јучерашн>ег дапа артиљериска борба измефу Бренте и Пиаве. Напријатељска је артиљерија бомбардовала наше положаје Мил. МарковиК интендант у пензији 402-90 лсва. Са овим се списковима у поменута два броја нишког лисга завршавају, кад буду добивени следећи бројеви и ако буде паставак истих, и они Ке бити објављени. Из Обавештајног Бироа Српског Црвеног Крста у Солуну јануара 1917. годиие.

САОПШТЕЊА — С болом у души јављам пријателшма и сродницима да сам добио тужну вест из Србије да је преминула момила супруга Љубица 20. октобра прошле године код својих родитеља у Панчеву. ОжалошКени супруг Ђор-ђе

ФРОНТОВА јужно од брда Каприле. У једном препаду, заробили смо неколико војника западно од Лепре. Одбијепе су непрнјател.ске патроле северо-иеточпо од брда Асолона. Енглески коминике Лондои, 9. јануара Артиљериска борба западно од Лана. Пг глестипа. — У једној успешној операцији иа обалском сектору, заробљено је војника. Нашк су авијатичари бомба рдовали депое са намирницама у близини жељезничке пруге западно од Себугиш-Самарија. Један непријатељски аероплан приморан је да се спусти.

Базел. — »Нациоп*ал Цајтунг« јанл.а је пемачка отвррила своју граиицу према Швајцарској и Холандији за два месеца. Амстердам. Немачки А. ЖаркиК, резервни инж. наредник — столар из Беогрзда и осгала родбина. — Зорка и Андра СтарчевиК, управник тетовске по шт.—теле граф. ста н и це, извештавају своје сродннке и приЈатеље: да је шихова добра мајка ташта — Настасија 1 Ј . ПетровиКа, умрла у пишу 10ог јуна ир. године. — Стојан МоциК, свсштеник из Вратармице, да се јави Милораду Ђ. ПегровиКу, нареднику у болници Пресголонаследника Александра, пошта 999, ради доставе карте из Србијс од Јеросаве Јов. С. ЛовановиК. — Стојан СтошиК, резерв. пешад. поруч* на служби у Бојиом Суду за

мпнистар финансија повукао је сребрп нопац оддве маркс и замсмпо папирннм повцем. Петроград. Ипстигут

Официре тражи Аритоиа ДимиКа, монопол. контролора и Василија МишиКа наредника, ради доставе извештаја од , њихових породица.

ПОШТА ЗА СРБИЈУ — Драгољуб ПоповиК, каплар, болничар, пошта 210, јавља своме тасту Филипу МлрииковиКу, трговцу у Власотиице, враљскиокр. да су живи и здрави: он, Сретен МаринковиК, Драгољуб и .Михаило ЂуркиК. Моле за извештај што скоријс. — Чедомир ЈефгиК, 2 — 1, пошта 40, извештава суд опшгине Годачичке, срез гружански, окр. крагујевачки, да је жив и здрав и моли да о томе извести љегову жену Станојку.

Смолни почсо је издавати пасоше за Гигу. Женева. ■- Златпик од 20 фрапака меља се у Аустрији за 85 круна.

Здраво су и добро: С.тојан ЧурлиК, Сава МилстиК, Драга ПсгровиК. Сви моле за ОД1 овор. — Јанко Марковић, пошта 411, извештава оца Маринка МарковиКа, из Штитара, Мачва, да су желш и здрави: он кум Марко, Станко, Тихомир, Милорад, Пера Терзик, Мијодраг, Ранко ТуфегџиК, Александар Мика МаксимовиК. Сви моле за одговор. — Милан ГЈ. Ничковић наредник телеграфског одељења, пошта бр. 999, извештава ТомуГ1. Паљевца бив. чиновника у Враљу, дц су живи издрави: Алекса Цветковић са братом Спиром, Димитрије М. Пешик, Милан С. Трајковигћ, .Ганча С. ИвановиК, Милко СтанојковиГ, Мита Т. Ста.менковиК, Александар К. Поповић, Милан Р. ПаповиК, Радисав Ј. СтојкориК,Ранко

Прикупл.емо јс досад 172 нздживсла лица са Бреславе и сад су заробљсници. Прикупл.ено је 152 надживсла са Раг.њнп и мопитора. Посаде обе овс Даће износиле су свега ЗШ.људи.

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ Петроград, 9 Лењин је наименопао за директора Државне Еапке Пезобразова. Петроград, 9. Услед коалицијекош рареволуционарних група.изванредна комисија тај«е одбране одлучила јс опсадно стање у Петрограду. Анти ма кси малисти прирефују свакодневно митинге у ГЈегрограду. Штокхолм, 9. Делстати ратних немачких и аустријских заробљеника држали су у Москви збор. Неколико стотина заробљеника у униформи присуствовали су збору. Многи су Немци држали говоре у којима суизнели велику важност руског демократског покрета као л то да неФе више ратовати за рачун капиталиста. Петроград, 9. Поводом заузећа Харбина од кинеских трупа, Троцки јеупутио ко.манда нту максималистичких трупа у томе крају слсдећи телеграм: »Наре^ујем Вам да ухапсите све чиновнике, који су учествовали у том заузсћу и. 1 и га помогли и да замолите заинтересоване стране власти да повуку своје трупе из Харбина«. Лондон, 9: — Из Петрограда јављају да ;су преговори у Брсст Литовску опет преки-| иути. Троцкисе вратио у Петроград. Рим. 9. — Бш;|Ш сазчФаЈе из Цст]чбграда: С т р а н к а револуциовариих социјалиста, која има већину у Уставотворној скупшгини усвојила је политику опозицијесвима пројектима максималистичке владе. Берн, Ч. У уводном чланку, »Фремденблат« се плаши да ру-

А. Маркопић, Аритон А. 1’истић, Војислаи ( . Стоилковић, Стојан Ц. Стојилкокић, Стојан Стојковић, Јаћи.ч Илић, Трајан А. Илић Аритон Нсдсљконић, Милан А. Стошић са братом Аритоном, Станко Манасијсвић, Манојло С. Манаснјевић, Аритон .Ђубић. Стоилко Љубић, Лазар Т. Гистић, Манојло А. Милосављевић са братом Стојаноч, Јован Китоновић са братом Станком, 1’иста Крстић, Милан 4 .Крсти ћ са бртаом Гистом, Манасије Златковић. ( гојан А. Стошић, Станко 11. Ђоцин, Зафир Трајковић, АнганаС Стојановић, Манасије Спасић, 51акса Стевановић, Бошко Стевановић, Јован Стошић, Антоније Ј. Антић, Стојан Станојковић, сви из Буштрања; Милан Китановић из Гусце, ' Сретен Прокопић, Стојадин Тасић, Стојилка Тасић,

ска рсволуција не б) г де заразиа за државнике Аустро Угарско. Лондон, 9. — После Једне дискусијс, изазване од социјалиста парламент је изгласао поверење г. Клемалсоу са 308 гласова против118. На другом гласању г. Клемансо је добио повсрсње са 404 гласа. Петроград. 9. — Леп.ин је позвао еоијете, да спреме образован.е нове и јаке револу ционарпе војске. Петроград, 9. Из свију крајева Русије сељаци шаљу својс нарочитс делегате у Петроград да изјаве влади да ће бранити интсрссе народа и Уставотворне скупштинс. Лондон, 9. Г. Бал([>ур, мин. спољ. послова изјавио је следеЈ.е: Ми још нисмо признали петроградску администраци ју као стварну и легалну. СтуПИЛИ СМО V П|)Сговоре са њом главним питањима, која сс тичу ситуације у Русији преко једног званичног агента, који ради под дирекцијом нашс амбасаде у Русији.

Новаамериканска зубна клиника Д-р ПАГАСКЕВОПУЛОСА ул. Егнатија бр. 357 на углу >.К а м а р а« Једини атеље нове американске зубне клинике, где се могу излечити болесни зуби и начинити всшгачке американ. десниса зубима. За г. г. српске официре и војнике знатан попуст у ценама. 10—12 ОГЛАС Кафана са једиком и осталим кафанскимприбором издаје се под кирију, за услове и погодбу обратити се V хотел »Марсељ« улица 26. октобар. 1—10 Д-р АЛЕКСАНДРИДЕС СпециЈалист за интерне болести ДИРЕКТОР БОЛНИЦК ЗА ЗАРАЗИЕ БОДЕСТИ Прима свакога дана од 12—1 часа у француској аиотеци, ул. Франк бр. 35. Од 3—1 часа код своје ку!н\ џлица Диадоху Гсоргиу Ор. 35. а од 4 }— 7 часова у ап.отс.ци ..Надс", булевар карадие Одбране бр. 6. ПЗ. Инјскција салварзана и галила против сифилиса. 13—30

Станко М. Стевановић, сви из села Буљесовца; Рисга Антић, Јаћи.м Цветковић, Милаи П. Маринковић, Миладин Цнетковић, Милан Цветковић, сви из села Д. Жапско; Милош Станојковић из Бујановца; Трајче Младеиовић из села Раковог Дола; Петар П. Митровић еа браћом Спиром и Војом, Александар Стојановић, из Враље; Влади.чир Станковић из Маштанице, Крста Станојсвић са братом Стојаном, Сгојаи О. Сгошић. Мига 'Гасић из села Д. Жапско; и Мита Пауновић из села Миланова. Молимза извештај о сно јим фамилијама на горњу адресу.

Одговорни уредник Вошко Богдановић - - - - -- Штамп. »Велика Србија<

РАД УСТАВОТБОРНЕ СКУПШТИНЕ Максималисти наређују њено распуштање РуСка Устапотворна Скупштииа отпочсла је рад пре три дана. О томе су стигли следећи тслсграми. Петроград, 9. — Уетавотпорна Скупштина састала се у палати Таурида. За председника је изабран г. Чернов антимаксималиста, бивши члан Керенскове владе, са 844 гласа против 151. Максммалистички кандидат за председника била је г-фа Спирдионова. Петроград, 9. Устаиотворна Скупштина држала јс прекјуче другу. седницу, на којој је Лењин изложио програм максималистичке владе. Тај програм проглашава Русију за фсдералну републику радника, војнмка и сељака. Укида право својине и установљава општи обавезан рад у целој фсдсралној рспублици, ствара радничку војску и нарсђује разоружање буржоаских класа, поништава зајмове и доводн у питање ауторитет Уставотворпе Скупшгине, пошто су избори за њу извршеии пре максммалиетичке владс. Чернов, председник скупштине оштро је критиковао тај програм и тражио је да се рат настави против импсријалистичких тсжњи централних сила. Он јс тражио сазив мефународногсоцијалистичког конгреса, који би поставио основе чистог демократског мира. Развила се бурна дискусија. Максималисти су напустили салу у 3 часа изјутра, а за њимп мало после и револуционарни социјал ист 1 г. Петроград. 9. — Совјети радника и војника рсшили су на јучерашњој седници распуштање Уставотворнс Скупштине. Они су одмах наредили исго под изговором да она не представља мишљење руског народа.

Л Н Е

Е

*- / А

7 V -Ч Г' .»V П ^ К ► ј

ТИ

КОД ЛАСЛЕДЛИКА ПРЕСТОЛА 11)егово Краљевско Вчсочанство Наследмик Престола Алексадар примиоје јуче Председника .Чинистарског Савета, Министра Инострапих Дела Господииа Пашића, у подужу засебпу аудијенцију. ПРИМЈћЕН У Д80РУ Његово Крал,евско Височапсгво Паследник Престода Алексаидар примио јс у дужу аудијснцију Председника Грчке Владе г. Венизелоса , исгога дана кад је г. Венизелос стигао V Солуи. ДОРУЧАК У Д80РУ Прекјуче у подпе Његово Краљевско Виеочанство Наелодник Престола Александар задржао је на доручку Господу Министре који сс сада надазе у Солуну. СЕДНИЦА МИПИСТАРСКОГ САВЕТА Синоћ је V Министарству Уну грашн.их Дела одржана, под председништвом Господина Пашића, седница Министарског Савета. АГАЕРИКА ЗА СРБИЈУ Према депеши изВашингтона, Сјсдиљене, Државе учиниле су Србији аванс од два милиона долара. ПРЕГАЖЕН Петог ов. мссеца прегазио је на раскрсници ул. св. Софије и Пнкис аутом о б ил д ва н а е сто год и шњег дечка Саву Пазиоглу. Дечко је остао па месту мргав. ПОЖАР Прекјуче је нзбио пожар V магазину Мил. Димитриди, ул. Египту бр. 33. Изгорелоје робе у вредности 55.000 драхми. Води сс истрага о узроку пожара. ДА СЕ ЈАВИ Г. Миливоје Вуковић, писар среза велешког, да сс јави одељењу службс бсзбедности улица Краља Петра бр. 70. КРАЂЕ Прекјуче је ухапшено 11 лнца због краће. Похарана

је Једна дрварска радн.а и украдени алати, једна механа и једна бакалпица. Украден је и један во. ЧИТУЉА У Нсвшателу, у Швајцарској, премииула је 30. иовембра прошле године Милева к1,и г. Мирослава Жупањевца, члана кварта у Битољу, у 13. години свога живота. Покојници вечан по.мен, а уцвел.еној породИци наше искрено саучешће. СР11СК0 ТРГОВАЧКО ДРУШТВО Обавља све банкарске по'слове. Врши разпему иовца по најповољнијим дневним курсевима. Прима новац на штедњу и чуваље. Канцеларија ес налази у улици Алексаддра Великог бр. 7, у зградг хогела »Кавала«, преко путабив. грч<е централне поштс.

БОРБА НА МОРУ Како је »Бреслава« потолљена Лондон, 9. јануара Адм и рал итет са о п шта ва;: Гсбсн и Бреслава изишли су из Дарданела рано изју) ра 7. јануара и напали су британске поморске снаге сев. од Имброса. Раглан и монитор бр. 2(> потопљени су топовском ватром. Непријатељске лаћс упутиле су се тада јужно од. Имброса, где је Бреслава при.морана да ступи у пол.е бриганских мина. Она је ударила о .једну мину и потонула је. Гебен ју је на пустио и пуном паром отпутовао је за Дарданеле. Турски детроајери, који су похигали у помоћ Бреслави нападнути су одбригансних и нагнани у бегство. Када је се Гебен приближавао улпзу у Дарданеле ударио је такоће о једну мину, што је успорило љегову брзину и кагнало га да наседне па зан. обалу Пагаре, где се и сад ш)лани. Енглески хкдроплани га стал н о бомбардуј у.