Velika Srbija

СТРАНА 2.

»В Е Л И К А С Р Б И .1 А«

БРО.Т 030.

и:< најчишћих патриотских побуда добровол.но потчинили,— да се заједно са сво јом браћом из Србијс бо])иге за ослобо1}ење и уједињењс паше троимспе 0таџбине. Ја сам срећан што могу да вас поздравим, увсрсн да ћетс се показати достојни своје браТ.е из Србије. Желим вам нове славе у борби за ослобо Јјењс. — Громогласни трократни »Живео!« био је од говор поносних и свссних синова свију делова раскомаданс Отаџбине Срба - Хрвата - Словенаца. Кроз њи.човог Врховног Ко.манданта прогонорила је једна велика идеја; они су одговорили нспред цслог народа, из чије су средине никли, да би потврдили своју решемоет на све жртве за остварење највећег иде ала једног народа. Дефилован.е пред Врхов ним Командангом било је дефиловање народно пред носиоцем његовог јединства. Једна велика и бесмртна мисао носила је на својим крилима физнчки здраве и кршне витезове, нове Обилиће, Зрињске и друге јунаке наше светле прошлости, озарене почосом и вером,очеличенесветошћ}’ предстојећег вели ког посла, прекаљене сил ним подвизима славе. Овоме реви-у присуствовпли су и неки јавни радници наших драгих пријател.а и моћних Савезника. Они су јуче још једном могли видети, да мисао народног јединства није праана фраза, нити увеличана тежња наше Србије, него да је она манифестација права и непоколебл.ипе воље целог једног, иако троименог народа; они су, у бедљивије по икада, могли стећи уверење, да пред решеношћу народном: или смрг или слобода, падају све препреке. осгварењу оправданих, праведних и сзварних тежња његових; они ће увек моћи да приме на себе улогу сведока праведности и оправданости решења наших в е л и к и х пријатеља и моћпих Савезника: да приведу у делб ослобоћење и уједињење народа, стварајући једну слободнх, независну и демокј.агску Краљевину СрбаХрвата-Словенаца. После реви-а Врховни Командант обашао је официре одреда, који су Му сс том приликом представили; затим је прошао кроз рсдове Својих нових војника. Својим држан.ем и љубазношћу Он је делом посведочио традиционални демокрагизам Владалачког Дома и Своје народно порекло. Један обичан војник, Словеиац по племену, истакао је своје дивљење према таквом Врховном Команданту овом карактеристичном изјавом: »Ово је наш идол! Нећу жалити погинути за оваког Врховног Команданта, за оваквог предсгавника наше расе и нашег народног уједињења, јер сам уверен, да таква жртва, ако је принесем, не ће бити узалудна!« X.

ПОКРЕТ У АУСТРИГИ Коментари штампе Цирих, П. јапуара Спи приватни извсштаји и.ч Всча потпрфују велику узрујаност, коју је штрвјкачки покрст лроузроковао код политичких аустријских кругопа. Једна зваиична депеша из С, ча јавља да је аустријска влада прихватила услове радника и да су ови решили да прсдуз.му рад. Други извсштаји јављају да узрујаност нијс ни мало утишана. Извссно је, да су ]>аднички кругопи из сиију варошн у Аустрији. са успсхом, изнршили јак притисак па владу, и да јс овај иародни покрсгупсрсн протину немачкик пангерманисга. Улога аустријске владе \ т бсчким побунама није још довољно јасна. Ф ранкфуртер Цајтунг пише поводом оних догафаја; Аусгријска је влада искористила овај покрет, проузроконан услед тешкоћа у снабдеиању, приписују 1.и му политички карактер, као: протсст прогиву одугоплачења прсгоиора у Брсст-Литовску. На онај мачии она тежи да баци сву кривицу на нсмачке политичаре. Иазлер Нахрихтен всли Граф Чернин допустио је да се покрет развша како би маса упливисала на аустријску дипломафну, као што то чиии виша немачка комаида на мем а ч ку д и п л о м а циј V.

СА РАТНИХ Са солун. фронта Француски коминике Солун, 11. јануара Сукоби патрола западно од Дојранског језера. Оборен је непријатељски асплан код Зејлиахове. Франц. коминике Париз, 11. јануара Одбијен је непријатељски одред источно од Нппора. Па десној обали Мезе и на фронту Шома артиљериска борба. У току од 10 дана оборсно је 10 немачкич аероплана. Енглески комик.аке Лондон, 11. јануара Одбијени су напади немачких одреда на наше

ФРОНТОВА положаје западно од ВилерГизнНа и северно од Ла Васе. Актнвност непријател.ске артиљерије код СенКантена и Скарпе. Иаши су авијатичари оборили ,7 псмачких апарата и два друга приморали да се спусте. Два наша апарага иису се вратила. Италиј. комикике Рим, 11. јануара Наше су извиднице имале успеха измећу брда Спинончије и десне обале Пиаве. У једном изнеиадпом наплду фраацуска јс пагрола звробила неколико војника изаплспила један митрал.ез. Лргиљериска борба на целом фронту.

■ Д Н Е В ЈГЕ МИИИСТРИ НА НРФУ Чланови Српске Краљевске Владе, који су, како смо јавили, отпутовали из Солуна, стигли су јуче у 15 часова на Крф. ПРОСЛАВА СВ. СА.ВЕ У овдашњој СрпскојГимназији чине се припреме за што лепшу прославу Св. Саве, првог српског архи епископа и највсћег нашег просветител.а. НЕДЕЉНИ ШЕШТАЈ СРПСНЕ Б0Ј1НИЦЕ У овдашч.ој Српској Волници боловало је од 1. до 7. ов. месеца 21- лице, од којих је отпуштеио као здраво 1 лице, умрло једно, а остало на боловању 19 лица. Бр. 151. Из Канцеларије Генералног Консулата Србије, у Солуну 8. јануара 1918. године. ЗА СНУПЉУ ПРОДАЈУ Због скупље продоје намирница оптужен је један солунски бакалин и један касапин. ОБИЈАЊА Ономадне су непозната лица обили једну бакалницу и једну воћарску радњу. Сем тога упали су у једну кућу и одиели дра-

БЕСТИ гоцености у вредности од 750 лира. Полиција трага за овим обијачима. НАШ Ј1ЕШ Опомадне је у Солуну, у згаришту једне куће, наћем леш непознатог човека од 30 до 35 година. Мисли сс да је смрт природна. НРАЂЕ Ухапшено је у Солуну пет лица за краће у вредности од скоро 700 драхми. ДА СЕ ЈАВИ Зафир Антић, поштански чиновник, да се јави одел. сл. безбсдносги с позивом бр. 3515. ПРИСПЕЈ1Е ГРАМАТИКЕ Српској књижари М. Гистивојевића, у парку Беле Куле, приспсле су граматике оригиналне методе Гаспеј-ото-Сауер од Војислава Петропића, сргГске, фрапцуске, енглескс и талијанске. Цена комаду др. 6-50. Па путу су и за који дан приспеће и речници Стевовића. СРПСНО ТРГОВАННО ДРУШТВО Обавља све банкарске послове. Врши размену новца по најповољнијим дневиим курсевима.

Прима новац на штедњу и чуиање. Канцоларија ес налази у улици Александра Велико’’ б{>. 7, у згради хотела »Кавала«, преко пуга бив. грчке циит-ралне ггоште.

ДОГАЂАЈИ У РУСИЈИ ЈЈондон, 11. — Генерали Баетер, војни изасланик Бнглеске, Саверни, иаасланик Француске, Рошели Италије, Коанда Румуније и пуковник ЛонткијевиФ, изасланик Србије, приспели су из Мохилева у Кијев. Једна чета одала им је на станици војничку почасг. Амерички војни предсгавник отпутовао је за Петроград. Амстердам, 11. Поводом инцидента у Брест-Лиговску великм вези р Тал ат- па ша, п редседник турске делегације, изјавио !е доцисник.у »Фосише Цајтунга«; »Неспоразум Фе трајати кратко време. Исторгпа је нас, Турке, научила да увск будемо присебни за време преговора о миру. Мп очекујемо озбиљне догафаје и нећемо допустити да они утичу на нас. Потреба за миром је врло хитна. Не постојиу свегуникаква сила. епособна да јс спречи. Ја имам потпуно поверење у дефинитиван резултат преговора. Берн, 11. — Карпински, кога су максималисти наименовали за отп ра вн и ка посл ова у Бс р ну. одбио је да прими положај. . Петроград. 11. Савет комесара руског народа доставио је јерменском народу да Фе влада сељака и радника у Русиш енергично радити да Јермени из Турске и Русије добгцу своју независност. Штокхолм, 11. Интервјуисан од урединка Поштикена предста вн и к м а кс и мал ис/га изјавио јс »да ће преговори о миру бити прекинути ако Нсмачка инсистира V својим импери 1 алистичким тежњама. У том случају, почста к иеп])И фггељства био би са свим природам. Народ се не ће колебати измефу сјшмног мира за револуцију и новог рата«. Цирих, 11. —Управни одбори свију социјалистичких странака и Совјета у Пегрограду упутили су руској буржоазији прокламацију у ко 1 ој енергично протеству1у против макеима л и стич ког се п а ратног мира. У њој се измефу осгалога каже: »Једино брзалитрајон мир може обезбедити економску и политичку независност Русије и сачувати интереее револуције. Општи би мир м-огао спасти Русију од поли гичке и економске катастрофе и одграфанског рата«.

Петроград, 11. Правда јавља да је Уставотв<) р н а С ку п шти на одобрила рускс предлоге о евакулцији ])уских заузстих тсрито риЈа. Исти листсазнаје да ће преговори у БреетЛистовску поново отпочети, кад Немачка буде приспела да евакуише Пољску, Курландију и Литванију.

Ри»и. — Геперал Лизе, комаидант јсдие (Ј)ранцуске дивизије на итилијапском фроиту, погинуо је нриликог једног јаког напада п р ат и ву п е п р иј ате љ а. Лондон. — Парламентарни одбор копгреса ТредУниона одлучио је да се и о з о в у социјалистички представници свију савезпичких зема.ва на конференцију на којој ће претресати ратне савезничке цил.еве. Они предлажу да ее конференција одржи у Лондону 7 фебруара. Цирих. — Озбиљни зна1ци нспокоравања показују [ее код трупа које се враћају са источног фронта. Извршена су миога хапшења ју Лајпцигу и Келну. Циједан немачки лист није демантовао весл о побуни немачких војника на руском фр онту. Лондон. Парламеитје усвојно предлог, којим се проширује власт кладе у погледу војне обавезне службе. Вашингтон. Јаиљају из Опаве: Почело је регруговање према новом закону о војној обавези. Само еејош мали број пијејавио. Базел. — Предетавник бољшевика у Штокхолму г. Воровски изјавио је, да би Копенхаген био најзгодније место за преговоре између Русије и Немачке. Канро. — За гувернера Јерусалима наименован јеј г. Реналд Сторс, бивши секретар овдашље бритаиске агенЦије.

НАЈНОБИЈЕ ВЕСТИ Цирих,11. — Франк фуртер Цајтунг: Прети нам огромна опасност да остансмо потпуно усамљсни гајсћи им п с ри ј а л исти ч кс ратне циљене. Ми констатујемо да никакза пропаганда Споразума није имала тако страшне последице у аустро-немачким односима као што то има пангерманистичка кампања за анексијом. Берн, 11. У Бечу јс рад тренутно и делимично настављен, али штрајкови узимају све обилније размере у унутрашњости. Лондон, 11. — Дописник телеграфије без жица јавља да су Аустријанци, после свога пораза код Силе, рсагирали да поврате изгубљене положаје. Аустријанци су претрпели велике губитке. Енглези суЧизвршили врло

успешнс прспадс код Моптело. Лондон, 11. — Дописник 7 ајмса у Петрограду јавља,'да јс Совјет радника решио да сазове конферепцију на којој !.е се одрсдити програм општсга мира. Овај ће сс програм поднсти Силама Спбразума. Исти дописник гелеграфише да је Уставотиорна Скупштина промснила Јавно мишљење у Русији и Пстрограду. Сви су јако огорчеци противу нсмачких предлога и жсле општи мир.. Берн, 11. —Прек!уче су литвански и пољски делсгати држали у Варшави конферемцију, на којој су претрссали питањс о будућој судбини обе земље. Донсшсна је одлука у коЈој се протествује про гиву садашњег рсжима у Пољској и Литванији. Крф, 1 1 — Лорд Мер је приредио ручак у част лаиова Српске Мисије у Јнглеској. Он је нагшо здраЉицу и рекао: • »Срце Велике Бршпаније сс стеже на помисио о страховитим патњама, ко је је Србија поднела. Јединствени одговор, који јс сриски народ дао на непријатсљски насртај, не1\е ни•кид бити заборављен ;/ раигној историји «. (Пресбиро.) Цирих, 11 — Интернационал Кореспон денц, о])ган социјалистичке веФине, пишсд а |е немачка странка мањпне саветовала максималистичку владу да одбије предложсне услове од ст|)ане централних сила и да спречи закључуње сепаратпог мира. Берн, 11. — Јављају из Берлина, да су ц целој Не- ; мачкој биле крваве мани- ; фестације против анекси- \ онистичких тсжњи пангерминиста и империјализма аладе. У иским раднич- \ ким градовима, часе су ие- ■ вале » интермаци инам "Вврв, 1 1 Бодч Цајтунг сазнаје из Берлина. да изјаве које ће канцелар учинити пред’ буџетном ко м и си ј ом као одговор иа говоре г. г. Лојда Џорца и Вилсона неЕе изићи из оквира последњих немачких изјава о ратним ци.нсвима централмих сила. Канцелар ће вероватио поднети сво! говор на одобрсње маршалима Хиденбургу и Лудендорфу, који су нарочито за то дошли из главног штаба.

позив Ниже именовани полицијски чиновиици позивају се да одмах јаве Шефу Службе Безбедности улица Краља Петра бр. 70. у Солуну где се сада палазе. Ако су на војиој дужности онда јединицу V којој сс сада налазе, и то: А л ександа р А ксе нти ј е ви ћ писар среаа подунавског: Душан Берић, писар среза Азбуковачког. — Наставиће се Одговорни уредник Бошко Богдановић Штамп, »Велика Србија«