Velika Srbija

СТРАНА 2.

»В Е Л И К А С Р Б И Ј А«

БРОЈ 632.

познали ко су и какви Бугари. Као доказ јаког морала и поуздања код свега тамошњег света служи и тај факт, што се нико не обра■ћа за помоћ непријатељским властима. 'Го није што не би било повода за жалбе и тужбе, већ што су му непријатељске власти мрске, шго су неправедне и што зна да су кратковремене, па сваки бележи и памти, чекајући

да се тужи и расправља код нашич власти. Прнча се заједну госпр•ђу V Београду да је’ била бојкотована од свег света што је аустријској полицији тужила служавку која ју је заиста била покрала. Стар« наш Краљ обожава се, а ужива нарочите симпатије и Престолонаеледник за кбга се зна, да је стално са војском: са браћом, мужевима и очевима, који имају слободу да допесу.

СА РАТНИХ ФРОНТОВА

Франц. коминике ( Париз, 13. јануар Французи су северно < Ене одбили непријатеЛ)С’ препад. Обострана ар љериска борба ,на фрон Шом. Наши су авијатичари оборили три немачка аероплана. Италиј. коминике Рим, 13. јануара ФрацуЗи су извршили препаде на непријатељске положаје код брда Томбе, заробили војнике и ^членили митраљезе. У операцијама, последње недеље, Савезници су имали увек иницијативу напада.

Ј^ацније. — У долини Лагарине између Бренте и Пиаве непријатељ је бомбардовао наше положаје. Одбијене су пушчаном ватром непријатељске патроле код брда Асолоне. Енглески коминике Лондон, 13.јануара Непријатељска артилериска активносг западно од Вакери и у близи Пашанделе. Енглески суавијатичари, у току од 48 сати бацили 7 топа експлозива на лађу Гебен, која је насела у Дарданелима, и на аеродром код Галате.

ДНЕВНЕ ВЕСТИ

ДЕ ФОНТНЕЈ Са господом министрима отпутовао је. на Крф и г. од Фонгнеја, француски посланик, који је овде био дошао из Француске са Председником Министарског Савета Господином Николом П. Пашећем. КОД КОМАНДАНТА ФРАНЦ. ИСТОЧНЕ 80ЈСКЕ Начелник окр. битољског г. Марјановић, заступник команданта дивизијске области г. Д. Васић и председник општине битолзске г. Лешњаревић били су пре неки дан представљени новом команданту француске Источне Војске, ђенералу г. Ханрију, који их је задржао и на ручку, очаравши их својом .вубазношћу. За ручком је г. ђенерал напио врло лепу здравицу Његовом Величанству Краљу, Њ. В. Престолонаследнику, Влади и Српском Народу, према коме гаји особите симпатије. Необично се много интересовао битол.ским становништвом, који ће биги

предмет њсгове нарочнте пажње. ЛЕПА ПАЖЊА ФРАНЦУСКИХ К01У1АНДАНА Г А 0 Вожићу и Новој Години наших савезпика начелник окр. Битол.еког биоје гост четворице француских ћенерала из околине, који су га врло л.убазно дочекали и угосгили 0 нашој новој години сви ови Јзенерали и мноштво франц. официра лично су честитали Нову Годину г. Марјановићу. АМЕРИЧКА МИСИЈА У БИТОЉУ Поред Срнског Потпорног Фонда из Лондона, који је од ослобофења Битоља радио на погпори невољногстановништва, тамо ће сада почети радити и Мисија Америчког Црвеног Крста ради помагања истог становништва. Под управом иеуморног директора г. д-р Рајаиа, мисија све више проширује свој рад, благотворан за наше напаћено етановни-

штво. Поред потпоре избеглпца у Солуну, Водсну и Корчи оно проширује свој благотворпи рад и на битољски округ. НАШ ИОВАЦ У СРБИЈИ По поузданим и посдедњим вестима из С р б и ј е вредност нашем новцу тамо сгално скаче. И ако му је вредност званично сведена упола, наша банкнота од десет динара јавно се и иа очиглед власти плаћа по 12 и по 13 круна.

колеж у Оксфорду. Овај је колеж огворен јуче од стране Др. Фрира који је професор за енглески језнк и српског ирофесора Јагика. 22 сгудента су већ примл.ена, 50 других очекују се од данас за месец дана. То је све што је остало из београдске богослови је.која је имала 500 ученика. Свечано отварање извршеио је на дан Св. Јована. Студенти, који су гога дана славили.прославили су своје крсно име сечењем колача.

ПРИЈАТЕЉСКО ПОЖРТВОВАЊЕ Ме4>у члановима мисије Америчког Црвеног Крста, која је овде долазила да на лицу места види потребе нашег народа, налазио се и г. Фронтингам, још из раније познати филантроп и осведочени пријатељ срп ски. Мећу нашим америчким пријатељима он се за време свију наших ратова истицао величином прилога, а после наше катастро фе прихватио је знатан број ратничке сирочади. сада ихје преко двестотине, која се његовим старањем а највећим делом и његовим средствима васпитавају у нарочитом заводу у Ници под управом г-фе Даре Грујић. Пошто су извршеие потребне набавке у иностранству г. Фронтингам се опег вратио у нашу средииу, сада у чииу америчког мајора,* и, на наше највеће задовол.ство, он ће руководити пословима мисије у Битољу, радујући се што му је пало у део, да и под гранатама ради за драге му Србе. АМЕРИЧКА ПОМЗЋ Г. Др. Рајан, шеф мисије. Амсричког Црвеног Крста, ставио је Минисгарству Унутрашњих Дела на расположење шест фордовћ камиона, од којих ће се два задржати у Солуну и Лутри, ради преноса намирница за избеглице, а четириће сепос.лати у битол.ски окруа ради разношења хране по селима. ТЕОЛОШКИ ЕНГЈ1ЕСКО-СРПСКИ КОЛЕЖ Лресбиро са Крфа јавља: »Пел Мел ГазеТа« пише: Нарочити одбор за потпомагање српских сгудената теологије, који ће замениги погинуле свештеиике у току рага, решио је да оснује теолошки енглеско-српски.

БОМБАРДОВАЊЕ БИТОЉА И 10. и 11. овог месец’а непријатељ је тукао својом артиљеријском ватром варош Бигољ: 10. је пало на варошки центар 1 гранате, а на варошку периферију 21. Жртава није било. Порушене с у т р и к у ћ е.; 11. у центар вароши удариле су 4 гранате, а на периферију 49. Једна је жена погинула, а три куће су порушене.

ДОГАЂАЈИ У РУСИЈИ

Петроград, 13. Лењин је издао Совјетима потребнеинструкције ради реорганизациЈе ]>еволуционарне војске. Лист »Ван«, орган мрнара и радника, позива све мрнаре, који су на одсуству, да се што пре врате у Кронштат. Штокхолм, 13. Шеф макеималистичке владе Лењин,отпутовао је за Брест Литовск. Штокхолм, 13. Централне Силе су одобриле захтева Турске односно.евакуације Јерменске и раз ружање црноморске флоте. Троцки је категорички одбио ове предлоге. Штокхолм, 13. »Новаја Жизњ« цише да је Совјет решио да остави руске трупе у Финској, како би браниле путза Петроград. Вестииз Хапаранде потврфују тај факат. Неке су трупе приспеле у Або где 'ће провести зиму.

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ Лондон, 13. Дописник »Дсчли ЕксПреса« у Жснсви телеграфише: Последње вести из Монака јављају да ће централне силе учи-

нити нове изјаве кроз десетак дана о условима мира. Вашингтон, 13. — Сснатор Макебер поднео јс сенату законски прсдлог, којим се предвиђа цивилна мобилизација сви.г Амсрикинаца од 18 до 42 године за службе при војним жељезницама и у ратним фабриками. Берн, 13. — Немачки либерални листови коментаришу распуштање руске Уставотворне Скупштине са жаљењем, предви'ђајући нове тешко'ће. Ф орверц на лази, да тај поступак има неповољан значај и да предсказује скори слом максималистачке власти. Рим, 13. — »Месађеро« јавља, да многобројне америчке трупе стижу на италијански фронт. Лондон, 13. — Јављају из Петрограда, да је Црвена Гарда ухапсила 20 чланова Уставогворне Скупштине. Петроград, 13. — Преговори у Брест Литовску, прекинути за 8 дана, наставиће се опет. На њима ће учествовати осим Троцкога и Лењин. Цирих., 13. — Нове аустријске трупе, узете највише са исгочног фронта, приспеле су на италијанско бојиште. Нови командант Генерал БоројевиТ извршио је' реви аустријских трупа. Вашингтон, 13. — Маћари, који жуве у Сједињеним Државама, на једном збору, донели су следећу одлуку: Ми имамо потпуно поверење у Сједињене Државе, и као амерички гра ђани, мацарске крви, ми се обавезујемо помагати владу ради продужења рата, како би се обезбедио триумф Сједињених Држава и Савезник т. ј. триумф права и правде. Лон-дон, 13. — »Минхенер Пост« пише: Садашњи покрет у Аустрији помаже тежње Словена, и он ће припомоћи да ситуација постане неиздржљива. Лист гврди: ако Немачка остане при својим захтевима, за време преговора, Аустрија ће се наћи измећу два непријатеља: с једне стране СлОвени, а с друге Русија. Петроград, 13. У Брест Литовску се са

руским делегатима поступа као са почасним заробљеницима. Они се крећу праћепи од једног немачког официра. Забрањен им јс сваки однос са п]>иватним личностима. Амстердам, 13. Хамденбладет доноеи, да су манифестације у Аустрији упсрене против немачких маса. које су до сад 'ћутале. Дописник Тида у Немачко 1 тслег))афише: »Неуспех преговора са Русијом био би сигнал реакције свих снага народа, којије на крајустрпљења«. Париз, 13. — После конференција председника влада датје коминике штампи о ратним ци.љевима Савезника. Тајни уговори са Русијом поништени су. Берн, 13. — Промениће се руски делегати у Брест-Литовску. Берн, 13. — Л и ст Дојчланд пише, да су Немци обећали уБрестЛитовску, да неће још донети одлуку о будућој судбини Белгије и француских департмана. Амстердам, 13. Сгранка немачких независних соцшалиста предлаже усвајање следећег програма: потпуиа слобода штампе и право скупова; уклањање војних елемената у графа н с к ом закону; стално заседање парламснта; објава свих уговора — дипломатске преписке односно рата; одрефење ратних циљева централних сила; не за к љу ч ивати з а с е б а н мир, који може успорити општи; распустити пруски парламенат. Париз. — Прва партија бораца руске легије биће ускоро испослата нафронт. Становнишгво је акламовало први одред руских добровољаца. Легионари носе на левој руци, као особени знак, руску тробојку. Крф, 12. Јануар. Скупштина је еазвата. Са нашег фронта Српски званичан коминике Солун, 13. јануара 12. јануара слабија ватрена акгивност.

КАРТЕ ИЗЈРБИЈЕ У овом уредкиштву имају карте из Србије: Светозар Нешовић има (2) карте од жене Раде из Горњег Милановца. Жика Марковик од Кане ЗариНеве из Башина—Паланка. Драгутин Илић од Катарине Илићке из Ниша. Код г. Стојадина Митровића, медецинара, 3 завојиште пошта801 имају карте из Србије: Счанимир Гајић од жене Лепосаве из Ришевице Жизојин Марјанорић од Луке Симочовића из Ришевице. Драгољуб Поповић срр-

шени техничар има карту од Зорке Штрумбергер из Крушевца, код Петра Н. Бурића капет. прве кл. в. п. бр. 711. Илија Радојевић има фотогуафију од своје породице из Мале Плане, код Велимира Пауновића телеграф. оделење в. п. бр. 504.. С. К. Марковик има карсу од Милке Михашовић из Госпића код Свет. К. Марковића, лрво митраљ. одељ. п. бр- 16.

САОПШТЕЊА — Артилеријски пуковник Милосав Браловић, пошта 999/103, Моли, да му

се јави, ако ко ма шта буде знао о поднареднику-факу Стојану Л. Павлови-ћу из IV. пешадиј. пука Стевана Немаље, родом из Шапца. О њему су добивени извештаји до Андрејевице у Црној Гори, а одатле о њему се ништа нема. — Боривоје Зарић, резерв. пешад. капетан, моли се да се јави Драгомиру Илићу, резерв. коњич. капетану, Ратни Пресбиро Министарства Војног, Одос Спартис 14, или да Аујпви своју тачну адресу ради испоруке карте од његове жене. — Влада Вујић резервни поручник да јави своју адресу Божи Аврамовићу, учитељу, Обавештајни Биро Српског Црвеног Крста у Солуну, код кога има две карте.

ПОШТА ЗА СРБИЈУ — Петар и Паун Страјиновић, војни обавезници пошта 52, извештавају свога оца Младена Стра.јиновића, индустријалца из Горњана срез поречки, округ крајински да су живи и здрави: они, зегови Јован, Јанко и Божа, Илија Јовановић Спасан, Димитрије Адамовић и синовац Илија, Адам Т. Драгић, Вељко Србуловић, Младен Трајиловић, Јанко М. Димитријевић, Димитрије Вељковић, Младен и Петар П. Кумбријановић, Стан П. Страјиновић, Марјан Пауновић, Димитрије .Таношевић, Димитрије Нико лић и брат Петар, Адам Кумбријановић, Драгутин

Муселиновић, Стојан Биркић и син Панта, Љубомир Петић, Јован Т. Кумбријановић, Мартин А. Пипић, Илија П. Бицан, Јован и Паун ,1. Грујићи, Недељко Костић, Никола Костић и зет, Павле Јанко Г. Чевргановић, Младен, Делија, Ан ћел Младеновић, Илија Л. Савић, Јанко М. Кодић, Јован М. В. Магдалиновић, Никола П. Петровић, Паун Васковић, Младен Т. Илић, Петар П. М. Костић, Јанош .1. Мијаиловић, Јопан Јовић и Јова И. Пегровић. Сви моле за одговор о своји.ма. —- Аранђел Ј. Ђорфевић, поднаредник, 3—3,пошга !, извештава оца Јанка у селу Јабуковику, срез власоти* начки, да су живи и здрави:

он, Милентије Алексић, Милош Крстић, Радисав Стевановић и кум, Јеремија Ђокић, Милорад и Ђура Илић, Пејо и Симо П. Николић. Сви моле за одговор. — Лазар С. Марковић, проф! колона, пошта 801, моли Веселина Миловановића, трг. из Баточине, срез и окр. Крагујевачки, да јави његовој фамилији да су живи и здрави он, браћа Драгутин, Владимир, Станимир, Милан и Милета. Одгбворни уредник Бошко Вогдаиовић Штамп. »Велика Србија«