Velika Srbija

СТРАНА 2.

С Р Б И Ј А«

БРОЈ 640.

г »В Е Ј1 И К

Немачку пошто су у родбинским пезама са Ииљемом другим. Савет комесараје категорички одбио захтев посланика. Петроград, 21. Одеса се је изјаснила у корист приеоједињења Украјини под условом да буде слободно аутономно пристаниште.

СА РАТНИХ ФРОНТОВА

Франц. коминике Париз, 21. јануара Артиљериска борба у обласги Бирхаупт Ле О. У једном препаду Французи су заробили неколико војника. Енглески коминике Лондон, 21.јануара Користећи се маглом, непријатељ је извршио препад на нашу предстражу у близини железничке пруге Ипр—Стаден. Одбијен је непријатељски одред западно од Геливела. На разним местима наше су патроле заробиле војнике. У току јануара 1918 године заробили смо 171 војника од којих су четири официра и запленили три рововска топа.

Солунски фронт. — Наше су|трупе 17. јануара извршиле успешие препаде источно од Дојранскогјезера. Заробљено је војника. Наши су авијатичари бомбардовали непријатељскс батерије код Николича и варош Ћустендил. Уништена су два непријатељска аероплана. Италиј. коминике Рим, 21. јануара Артиљериска борба на источном сектору платоа Азијаго. У ваздушној борби оборена су два непријатељска аероплаиа. Непријатс.пски аероплани бомбардоввли су Тревизо и друга места у области између Бренте и Пиаве.

ДНЕВВЕВЕСТИ

ЕПИСКОП ВАРНАВА НА КРФУ Господин Варнава, дебарско-велешки епископ вратио се из Русије на Крф. СВЕТ0СА8СКА ПР0СЛА8А У ВОДЕНУ 5 Воденује школска прослава Св. Саве изведена врло лепо, по нарочитом програму и уз суделовање војне музике. Водоосве^ћење и резање колача извршено је у дворишту зубне станице, где је ипривремена избегличка школа. Поред ученика и малих четника и планинки водоосвећен.у и прослави су присуствовали представници наших војних и граћанских власти, мноштво официра, знатан део избеглица, много француских официра и чланови мисије Америчког Црвеног Крста. Уз садејство више свештеника водоосвеГење је извршио отмени архимандрит, пречасни отац Јоаким Бједов, далматинац, који је очарао присутне својим говором означају српске славе и Светога Саве. Г. Бједов, који је коднас дошао из Америке и врши дужност војног свештеника с.војим речитим беседама прочуо се у иашој војсци. Истога дана вршио је водоосвећење и гонорио о Св. Сави и у рековалесцентном логору, где је такофе била свечаност. Странци који су присуствовали овим свечаностима били су очарани нашим словенским обичајима. ГРЧКА МОБИЛИЗАЦИЈА Мобилизација позватих класа грчке војске врши се врло енергично. Не поступа се строго, само према онима који избегавају да одговоре овој својој обавези, већ и према њиховим породицама. Чим се бегунци не ухвате и породице неће да их прокажу где су, онда се притварају очеви, матере и жене дотичних, јер по новом грчком војном закону и породице одговарају кад који њихов члан

не одговори војној дужности. ДР. ЈОСИФ ЈИРЕЧЕК »Наје Фраје Пресе« јавља, да је 29. децебра прошле године преминуо у Бечу чувени слависта и професор бечког универзитета, д-р Јосиф Јиречек. ЛОЖА ТРЕЗВЕНОСТ БР. I. Ложа Трезвеност бр. 1. која је порово основана у Водену 3. октобра 1917. год. извештава све своје чланове да Ге седнице држати сваког петка у 8 часова у вече. Моле се сви чланови да се јаве као ванредни чланови к а к о б и л о ж а са њима била у што тешњој вези. Сва обавештења тражити од секретара Ложе, Бранка Аџемовића, Српско-Енглеска болница, Воден. ЗАХВАЛНОСТ Друштво за заштиту деце у Водену топло благодари г.г. Марку Цветковићу хотелијеру, Токи Гугучету, кафеџији, Томићу и Миљковићу хотелијерима, који приложише друштву о светосавокој забави (Фрестави) по 25 драхми. Г. Димитрију Гавриловићу, жандарм. поручнику који приложи 20 фр. у злату. Г.г. архимандриту Бједову, погпуковнику В. Пеши■ћу, санитетском пуковнику Слави Милосав.вевићу, који положи-ше друштву по 10 драхми. ПОЗИВА СЕ Младен Митић, полива се оделењу службе безбедности с позивом на бр. 229.

БЛАГОТВОРНИ РАД Друштво за Заштиту Деце Ово друштво ставило је себи у задатак, да ради на подизању телесног и моралног здравља народног подмлатка и да отклања све узроке обољевања и велике смртности деце, као и њиховог моралног пропадања,

а првенствено да прикупља и да се стара о напутеној и незбринутој деци српских ратника. Програм друштвеног рада је за сад, да изврши организацију магеријалне и моралне помоћи деци. То посгизава својим установама, од којих су већ основане и раде: Склоншитс за децу без родитеља, 1'лавни стан мали.г чстника и планинки, Ђачка штедионица и Радионица школа за девојчице. Све су установе у Водену. Сем тога ради на посредовању за смештање деце по школама и занатима. Друшгво жели да прошири свој рад уз припомоћ дечјих пријатеља и на. сва остала места где се год налазе деца наших избеглица. Друштво дели спој рад на садашњи:указивање брзепомоћидеци избеглица, и будући рад у Србији, кад ће требати, да се гакоће указује брза помоћ у великим размерама. Друштву је, дакле, поред осталога задатак, да прикупл>а још сад што више средстава у новцу и другом материјалу, и да ангажује за друштвене установе страна друшгва и капитале, који су одрећени за помоћ избеглицама и ндроду у Србији. Друштво позива све дечје пријатеље, да укажу своју помоћ и да мећу својим пријатељима популаришу идеју о спасавању деце. Будућност нашег народЛ лежи у подмлатку, и то здравом и напредном подмлагку, о коме се морамо сви свесрдно старати. За сва обавештења треба се обраћати, као и прилоге слати: или Главном одбору у Водену, или друштвеним повереиицима који се налазе у свича командама. Пријаве за поверенике слати Главном одбору у Водену.

ВАЖНЕ ЗЕСТИ Лисабон. — Парламент, сазват за месец март СиИе састављен од католика, монархиста и чланова републиканске уније. Старе републиканске страрке не■кс учествовати у изборној борби. Вашингтон. — Лмеричка влада објавл>ује званично, да су чланови америчке војне мисије у Русији добили наредбу за повратак у Америку. Амстердам. — Услед захтева пољске владе, да се П ољској да суверен Пољак, кајзер је напустио идсју о присаједињењу П ољске .1устрији. Рим. — Према инкети, извршеној у круговима Ватикана, овај ке потномоки гледиште Сиоразума на ратне цил>еве. Петроград. — Немачки делегати у Брест-Литовску одбили су захтев руски.х делегата за слободно ишљање иисама рускимзаробљеницима у Немачкој и за укидање цензуре тих потиљака. ПРИЗН, ИЗ СРБИЈЕ

Обавештајни Пиро Срп. Црв. Крста у Солуну, добио је нову партију оригиналпих признаница из Србије за следеће улагаче. Умољавају се г. улагачи да се обрате овом Биро-у лично или писмено, како би им се приспеле признанице предале. Лица која се обраћају Бироу- писмено да им се призванице испошљу на означену адресу, дужна су тачно назначити коме су новац слали, место, где и време кад, како бих им се приспеле признанице могле испослати. Из крајева под Аустријом Константинбвић Тихомир, Кордић Љубомир, Костићи д-р Душан, Јован, Љубомир, Чедомир и Момчило, Котлајић Драгоје, Кратохвил Емил, Кркић Душан, Крњатови;, Милан, Крстићи Алексан., Драгу гин, Жарко, Рад., Сотир и Стеван, Кузмановићц Александар и Огњан, Кујовић Божидар 2, Кујунџић Воја, Кун Куго, Кушлашић Драг., Курвић Божидар. Лазић А. Живан, Лазаревићи П. Дим., Димитр., Драгиша, Вукоман, С. Милорад, Драг. Милош, Д. Пе тар, Рисга и Стојан, ЛазиГи Алекса и Тура, Ж. Мил., Лалић Радован (2), Лебл Леон, Леви Манојло, Лубурић Илија, Луаићи П. Јанко, Лука и Стеван, Луковић С. Милорад. Љотићи Димитрије и Д. Душан. Магденовић Радмило, Мајсторовић Милош, Манговић Тадија, Мандић Драгић, Манојловићи Тока, Милан и Петар 2, Маринковићи Љубомир и Мирко, Марићи П. Живота и Јеремија Марјановићи Михајло, Младен и Чеда, Марковићи Алекса, Вел., Вучић, Душан, М. Драг., М. Јован, С. Јов , Кале 4, Љубиша, Милан и Милован, Мартиновић П. Ђорће, Матејић Драг., Матерни д-р Милинко, Матићи Драгољуб, Милан и Петар, Мацић Стојан, Маџаревић Тихобран, Магдић Иван, Мијатовић Благоје, Мијушковићи Александар и Љуба, Милановићи Љубомир и Никола, Миленковићи Илија, Михаило и Петар, Миленгијевић Драгол>уб, Милетић Ћорће.

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Париз, 21.— Пошто су са великом лармом објавили офанзиву на зап. фронту, немачки листови испољавају данас сумње у могу41ност велики.с напада на томе бојишту. Непријатељ покушава да Савезничко јавно мишљења поколеба противречним вестима. Мефутим, наша команда бди и наши војници су увек спремни на свошм линијама, које су неповредиме. Францускеизвиднице продрле су пре два дана до треФе непршатељске линије, задобиле зароб.Ђеника и материјала и донеле драгоцена обавештења. Петроград, 21. —

На конгресу Совјета Лењин је изјавио, да је у периоду прелаза од капитализма ка ссцијализму , диктатура потребна. »Напш главни противници, рекао је он, нису кадети, већ умерени социјалисти. Зато сам ја наредио хапшење социјалиста и укидање њиховихлистова«. Петроград, 21 . Избио је сукоб измефу лигванског државног савета и немачких власти. Савет тражипотпуну евакуацију Литваније^д Немаца и ослобофење литванских заробљеника. Немачке власти труде се да пониште права литванског савета. Петроград, 21 . Лист »Н ова ј а Ж и з њ« истиче у уводном чланку, да упркос садашњи.м догађајима, војничка вредност Русије далеко је од тога> да буде ништавна. Цирих, 21. —»Нова 1 а Жизн« јавља, да је једна украјинска делегација стигла у Кијев из своје властите иницијативе, да посредује измефу Раде и савега комесара. Петроград, 21. Совјет се.Ђа ка на пустио је Петроград, пошто је на последњој седници решио да у целој Русији организује рат против владе бољшевика. Петроград, 21. — Пре одласка у Брест-Лигловск, 'Рроцки је изјавио: Русија неке примипш никад немачке услове мира. Берн, 21. — Занемарујући за тренутак прегонрре у Вресг-Литовску, немачки листови занимају се узнемирујућим напредовањем радничког покрета у Немачкој. Пост и Кројццајтунг истичу потребу, да се та пропаганда одмах угуши. Париз, 21. — Јављају из Нуујорка листу Ехо де П«ри: Војни министар изјавио је, да ■ су све земље Сјед. Држава представљене трупама у Француској. Транспорт трупа врши се без сметње. Ниједан војник није на путу изгубљен. Керн, 21. — Кабинет г. Векерлеа усвојио јс, изгледа, после последњихштрајкова нов програм, којидоносисобом: 1.) примену последњих изборних рефорама; 2.) установљење независне Ј г мађарске во' с ке, оез штете по јединетво команде; 3.) уво-ђење реформи у питању великих поседа; 4.) преговоре са Русијом у циљу економског споразума.

КАРТЕ ИЗ СРБИЈЕ — Марко Ђорћевић има карту од Живке Недић, удове из Београда - у овом уредништву. — Код г. Тодора Ж. Пешића, наредник у штабу пука п. бр. 84 имају карте:

Андра Секулић, држ. мајстор бравар и Драги Маринковић, наредник војне музџке—од Даринке Секулић из Ниша. Душан Анти ћ и зет му Кос 1 а Миленковић имају карту од Јовапке Антић из Ниша. — Списак лица, која имају карте из СрбиЈе, а која се налазе у кома нди месга у Солуну и то: Александар К. Ђорћевић из Крушевца, Божа Ј. Миливојевић рез. капет. 1. класе, Војисав Живковић, коњич. ппоручник, Владимир Јовичић. шпедитер; Влада С. Николић, капет. Вељко Петровић, коњич. официр из Ужице; Војислав Петровић, пешад. мајор; Гаја Маринкови-ћ, капетан; Добривоје Влајић, инжињер; Драгослав М. Кандић, бив. полиц. писар; Драг. Павловић, мајор; Душан Вучковић, порезник; Душан Марјановић, арт. капетан (писмо и слика фотографија њсгов детета из Русије); Д-р М. Крстић из Мионице - Ваљево; Љубомир Протић, благајник; Марко Илић, арт. ппоручник; Марко Вранешевић, капетан; Миша Брадваревић из Београда; Милан Т. Голубовић из Обреновца; Милан Мил>ковић, капетан; Милан М. Николић, капетан—мајор; Милан Остојић, ппоручник; Милан Спасојевић, писар из Јагодине; Милош Ћирковић рез. капетан, Миливоје С. Бајиновић, мајор; Милојко Ивошић, капетан; Милорад Стевановић, рез. пешад. ппоручник; Милутин Протић пешад. ппоручиик; Мића Пеливановић, судија; Никола Милојковић, поручник; Никола В. Николић, коњич. капетан 1 класе; Остоја Степановић.пешад. ппоруч. Радојца А. Пегровић, коњич. поручник из Шабачке Каменице; Радомир Сташић, чиновник; Степан Арсеновић, рез. капет;Сретен Павловић, шпедитер; Стева Павловић, поручник; Урош ПетровиК, чиновник; Чеда ТомиТ, порезник; Душан Вучковић из Београда и Љуба Петковић војник из Београда, Миливоје Вуковић, порезник; Миливоје Вукићевић. порезник. Нз канцеларијс Команде Места у Солуну јануара 1918 год. _ сТопГшТЕЊА — Код г. Јанаћка Мучопулоса ул. Булгаротон бр. 3 у Солуну имају карте и писма из Русије: Сава Бајић од сина Воје. — Тома МомиЈј (2) обично и (1) препоручено: Из Француске: Милан П. Петровић и Милан Нисић, цариник (б). СРПСКА КЊИЖАРА М. РИСТИВОЈЕВИЋА до Беле Куле ■ Препоручује поред осталих књига: »Српску Драму« др. 4. Роман »Хању« др. 3. »Горски Вијенац« др.3 50. »Енглескињу у српској војсци« др. 3 50. »Југославију« др. 2-50. »Србијански Венац« др. 2. »На капији будућности« др. 1*50. »На Рекама Маћедонским« др. 1*50. Граматике Петровића Метода Гаспеј-Ото-Сауер комад др. 6 50. Свеске »Мале Библиотеке« др. 0 40. Велики календар »Домовина« др. 1. Мали џепни женевски календар др. 0.10. Књига Верлицова метода за учење француског језика др. 5*50. На путу су и за који дан приспеће речници Стевовића и нови романи. Одговорни уредник Бошко БогдановиФ Штамп. »Велика Србија*