Velika Srbija

СГРАНА 2.

»В Е Л И К А (; 1' Б И Ј А«

БРОЈ 730

јасно показују колико их мука и патњи <оштају њихове тежње за еманципадијом и политичксм слободом. Конгрес у Риму загладио је све неспоразуме изме-ђу Италије и Југословена. Ми одушевљено 1 Стичемо његове одлуке, у тадидаћесеопе најлепше пртменити удело. Њахова је 1 редност повеејгигјјјјгдјјјаа 1.и.тг^

ћана учешћем француских и британских личности, а нарочито потпуним одобрењем г. Орланда, председника игалнјанске владе. Важно је да словенски војници Аустро Угарске буду сЕеенисолидарности, која у будуће спаја њвхову нациоаолну ствар за ствар Италије.

пешачких борби у току јучерашњег дана. Доста јака артиљеријска активност у области северно и јужно од Авре. Француске су батерије разјуриле непршатељска прикупл>ања јужно од Вилер Бретонеа и према Кастелу. Артиљеријскаборба надесној обали Мезе.

Д Н Е В Н Е

ВАСКРС Браћи и Савезнициша православне вере најсрдачније честитамо светле празнике Христовог Васкрсења са нашим народним поздравом: Христоо Васкрсе!

Б 1 РВЕ НА 3 АПАДУ Коментари и поједипости Цирих, 21. — Граф Чернин је иајавио: да аустрчјски нариди не треба да верују у озбиљност немачких комиг икеа односно губитака за време офанзиве на западчом фронту. »Б рој губитака је много веки него што немачки иипаб објављује. Њихови губитци износевшиеодбОО.ОООмртвихирањених војнака.« Ова Черминова изјава изазвала Ј*е велико негодовање немачке штамне. Немачка је влада протесгвовала код аустријске владе и гражила да Чернин демантује своју изјаву. Лондон, 21. — Допасник Тајмса на западном фронту јавља: да Немци после свог последњег пораза, ништа не предузимају. Наша је аргиљерија постигла велике успехе бомбардујући нсмачке трупе у покрету и немачку комору. Немци су извршили више концентрацнја трупа на отнореној територији Ти супокрети служили као добра мета нашој артиљерији. Дописник цени да Немци морају поново покушати да нанредују или да се повуку са садашње линије југозападно од Ипра. У скорашњим борбама у равници Лисе енглеске су трупе успеле да одрже линију измећу Хазебрука и Естера. Дописник 'даје подробне подагке о вештини ратовања енглеских трупа. Лондон, 21. — Дописник Дејли Њуса телеграфише: Затишје на северном борбеном фронту дглази отуда што је Немцима петребно да довуку појачања и тешку аргиљерију. Јасно је да они спремају велики напад у циљу да одузму савезничким армија ма висове који штите наше положаје између Ипра и Хааебрука. Лондон, 21. — Дописннк Гајтерове Агенције јавља: Ми смо зауставили дивљу бујицу која је требнла да се сручи на Кале. Немачки генералштлб се још нада да ће моћи ослабиги наш отпор. У том циљу непријатељ групнше снаге које су са моменат врло добра мета за нашу артилерију.

СА РАТНИХ ФРОНТОВА

Енглески комнникс Лондон, 21. априла Вођене еу успешне локалне борбе у близијни Вилер Бретоне-а.Извршили смо успешне препаде јужно од АраЈса и источно од Сен Венана. Заробљено је војника и заплењено 5 митраљеза.Узајамна артиљеријска борба између Живенши и шуме Ниеп и у близини Локре. Доцније. — У току локалних борби јужно од Вилер Бретоне-а зајробљеноје војника. Акјтивносг непријател>ске артиљерије северно од Албера и на сектору ! Бомон-Хамел. На остаI лом ф)ронту ништа Јважно. Италеј. коминмке Рим, 21 . априла Нашеизвиднице натерале јсу на бегство непријател.Јска оделења у долини Секуре (плато Азиаго) и на Јсекгору Алано. Узајамна | артилеријска борба у ојбласти Тонале, у долини {Лагарине и Бренте и на јдоњем току Пиаае. На|ше су батерије разјуриле {ненријатељске раднике у јдолини Ноче и у близини јПонте ди Пиаве и К< Јлаца. Јавља се да је и [штено 8 непријатељских |аероплаиа.

Са оолун. фронта фрагцуски комннине Солуи, 21. априла Акти шост пешадије на многим т а ч к а м а фронта, нарочито источно л западно од Црне Рек?, где су српски и италијански одреди извршили успеш не операције. Енглески су авијатичари успешно бомбардовали непријатељске депое код Сереза. *Ј>ранп. номинике Пари/, 21 априла Узајамна јака артиљеријска борба у области јужно од Вилер Бре-

тонеа. Вођене су јаке борбе у близини тога места у току кошх су француске трупе напредовале. Јужно од Авре Французи су извршили у с п е ш н у операцију.

Француски су одреди напали немачке поло жаје измеЈју Аја и Кастеле, заузеле когу 82 и шуму порсд Авре. Заробљено је више од 100 војника и 4 официра.

Одбијен 1 е непријатељски препад у области Елета. Француске извиднице заробиле су вошика у Вевру и Ло! рену. I Доцније. — Није било

I ВАЖНЕ ВЕСТИ | Лондон. — Енглески крал> наименовао је за начелника авијатике генерала Сикса. Цирнх. — Бј оинсгауер ј Цајтунг ј«вља да је прошјле недеље одржано у разним варошима чешке 30 антинемачких зборова. Цирих. Из Букурешта јављају. да је генерал Критеско наименован за шсфа Јрумунског генерал-штаба Ј на место генерала Презана. Хаг. — Холандија ће обЈјавити Жуту Књвгу о хојландско немачком сукобу.

ЈЕДНА ДУЖНОСТ У рукама наших непријагел>а налази се интерни рано и заробљено око 1500 наших студената и средњошколских ћака. Та наша узданица ту проводи тешке дане душевних и телесцих мука. С.ЈЈлба храна, недовољне елеиентарне прилике и никакве санигарне мере прете жавогу те омладине, у коју жељно погледа Српство, јер ће му бити потребна да је опет прихвати. Дужност је и народна и човечанска и хришћанска посгарати се да се тој омладини дотури бар нешто хране и одела, да јој се јача тело противу сваке невоље и челичи дух, када види и осети да је нису заборавила браћа. У Француској образован је велики одбор за помоћ нашим интернираним изаробљеним ћадима. Он шаље пакете, хране и одело и ублажава бол ових јадних младића. Али је потребна помоћ одасвуда. У Солупу је стога образован такоће одбор који ради на прибирању прилога. Два концерта која је до сада приредио Солунски одбор дали су већ 3200 франака. Уз то је 1 Југословенска дивизија псн лила богатприлог у 475 франака. Дужност је сзих нас да поћемо за тим примерима. Сада о светлнм празницима Христова Васкрса приложимо сви колико можемо васкрсу интернијтне и ззробљене омладине. То нам је једна велика дужност. НАРОДНИ САБЕТ СЛ08ЕНАЦА Како јављају љубљански листови С ловенец и Словенски Народ: у присусгву Дра Корошца, председника Југословенског Клуба, одржано је прно савеговање посланика Словеначке Пучке Странке и Народпе Напредне Странке о оснивавању Народног Савета Словенаца и постигнут је потпун споразум у свима начелним питањнма.

села Бање, Тихомир Ду кић, Алекса Павловић, Симон Ризнић из Тополе.Милош Терзић, Драгутин Ивановић, Драгиша Јокић, Данило Миливојевић. Из Белосавце: Рајко Раткозић, ,\рагу 1 и Ч Илић, Данило Д ниловиЋ. Из села Вуко са. ца: Живота Р 0 сић, Станоје Ђоковић са ('••тто.м и Станојем, Обрад Гав нчл0 . вић, Војислав Радојевић, Чедоуцр Живановић, Светозар Ивановић, Радован Зарић и братом Светоликом и Тихомиром, Живота Илић, Драгиша Вошковић, МиЈ.ија Пантић, Мијаило Павићевић, Милош Светозар, Петровић, Чедомир Рафаиловић, Светозар Петрови!, Радивоје Митровић, Владимир Вожић с брнћом Миленком Богосавом и Јаковом. Сви моле 8 » одговор.

НОВА КЊИГА: 'Гајна Превратна Орга Јнзацнја, целокупан изв'штај са познатог претрзса у ВојномСуду за 0фг.цире, ваједно са пресуДА књига има 640 страна. Цена јој ј« 5 драхми.

Поруџбине треба уП}-ћивати: Николи Л. Бркићу, новинару, — Солун, Краља Петра улица бр. 70 (у згради уредништва »Велике Србије). Књига се може добити и у књижари М. Ристи војевића, код Беле Куле, у Солуну.

зика од Алг алаја др. 4 — од Плеца др. 2*50. Свеске »Мале Библиотеке« комад 0.40 др. Венеричне болести др. 2. Нови Завјет у фином повезу др. 1*50. Тајна Организација др. 5. Дописне беле карте по најнижој цени.

СРПСКА КЊИЖАРА М. РМСТИВОЈЕВШ Код Беле Куле Препоручује поред осталих књига: 1‘оман д>Хању« др. 3. »Српску Драму« др. 4. »Енглескињу у српској војсци« др. 3*50. Доживљаји Наредника Миладина са додатком слика из српског, повлачења кроз Албанију др. 3. »Југославију« др. 2*50. [ »Изгнаник свете жртве« др. ј 2. »На Капији Будућности«! превод од Анатопа Франса ' др, Г50. »На Рекама Маће-’ донским« др. 1-50, »На По-’ молу« др. 1*50. »ПодТућим: Кровом« др. Т50. Велики ' календар »Домовина« др. 1 . Календар џепни др. 0*40. Учитељ енглеског језика од Ђ. Петровића у меком повеву др. 3*50 у тврдом др. 5. Уџоеник француског јс«*

Н О В О: Мплн џепни речник који садржи 46 страна најпотребнијих разговора СрпскоФранцуских, Талијанских и ЕнглескИх писано српски др. 1-20 Роман «Наше Срце« са сликама др. 4. Речнике од Стевовића српоко-Француске и Француско-српске комад 6*50 драхми. Књижара моли поштоване муштерије са фронта да поруџбину врше преко курира пошто јој немогуће слати робу преко поште. Н А ПРОДАЈУ 10 нови астала дрвених јефтињ Димигрије Вучовић, прод: вац дувана на железничк< станици. 2—3

ИОО ООО 000 оои о Узели смо под закуп о ? хотел са ресторацијом, ? кафаном и баштом § ,,Х0ТЕЈ! ММНЕРВА" 2 преко пута ерпског кон^ сулата ^ 0 ул. Краља Ђорђа бр. 23 о 1 која ће почети да при- ј п ма посетиоце од другог п о дана Ускрса. Пред хо- о у телом је извпнредпа У 0 лепа башга. Преко џелога дана I ј, може се добити чуве.но ^ о нпво»Н>аушта« уфла- о | шима и сва ладна јела. | о Послуга брза и тачна. ° Моле ва росету ј Максим Милошевић | о и Компан. 1-0 ® моо ооо ооо ——оои оооо 0 00—0 00——00 00 | БАЗАР КАМХИ | МАНИФАКТУРНА РАДЊА о Трговац из Битоља ,, о Продаје свилене, ву- ° ® нене, памучне ткани- * | не за даме. Цене су | о врло умерене. о о Улица Франкова бр. о 5 41 — Солун. 4-15 ® о о 0000—000 0000

В Е С Т И И овде су Слоеенци доказали јаку свесг о томе, да је општи интерес пречи од личних и страчачких. ИЗ УРЕДНИШТВА Због празника Васкрсења Хрисговог идући број нашег лисга изаћи ће у уторник. АРХИЈЕРЕЈСКА СЈ1УЖ6А У МИКРИ Другог дана Ускрса, на Ђурћев-дан, у цркви Доиуиске Команде у Микри, служиће свечану службу Епископ дебарско-велешки господин Варнава. Почегак службе у 8 и по часова. „СИДСЛАВИШЕ РУНДШАУ" Под овим насловом излазила је у Загребу политичка ревија са програмом осгварења једипствене и независнејугословенске државе. Ревија је због свог писања била забрањена Али је сада поново покренута под именом »Наје Сидславише Рундшау«. Ка-

ко је и новопокренута ревија стала на једннко гледиште, тешко је прорећи, колико дуго ће моћи про пагирати своје идеје. ИЗЛОЖБА ВОЈНИЧКИХ РУКОТВОРИНА Сутра се отвара мала изложба у Српском Војном Дому, нова грађевина на Марсовом Пољу преко пуга од електричпе централе, улица Краља Ђорђа. Изложиће се рукотворине српских војника и исте ће се продавати у њихову корист. Изложба ће трајати пет даиа. СРПСКО ТРГОВАЧКО ДРУШТВО Обавља све банкарске послове. Врши размену новца по најповољнијим дневним курсевима. Прима иовац на штедњу и чување. Канцеларија се налази у улици Александра Великог бр. 7, у згради хотела »Кавала«, преко пута бив. грчке централне поште.

НАЈКОБИЈЕ

Петроград, 21. ИзмеЈју кадета и еоцијалиста постигнут 1 е Споразум. Петроград, 21. Овде је спигао председник Думе Роздјанко. Он је упутио прокламацију руском народу. У њој Роздјанко тражи да руски иарод збаци немачки и максималистички јарам и предлаже сазин велике народне скупштине, која ће решити фарму владавине и васпоставити јединство у Русији. Берн, 21. — Швајцарска влада саопштава у званичном комуникеу: да никзд неће примити иемачку конгролу иад употребом уступљеног угља од стране Немачке. Вашннгтон, 21. Листе са назначењем америчких трупа, којесу за последња три месеца транспортовзне у Француску, показују да је експедиција достигла такве размере да ниједна влада до сада није

БСТИ могла верова ги да је то осгварљиво. Рим, 21. — Сгановништво из ратне зоне и трупе у позадини дочекали су одушсвљено и братски чешко-словачкетрупе. Госпоћеиз Вероне предале су Чехо-Словацима борбену заставу у чешким бојама. Лондон, 21. - Догшсник Морнинг Поста у Амстердаму јавља: Према причањубелгшских бегунаца, Немци су стрељали 30 немачких војника због побуне у Беверло-у.Према другимизвештајима побуна још траје. Цирих, 21. — Узрујаност је уАустро-Угарској врло велика. У неким крајевима власти су апсолутно немоћне да сузбију нереде, који свакодневно избшају услед глади и оскудице у свима средствима. Чеси и Југословени развијају најогорченију агитацију противу аустриске владе, али са циљем да јој ометају рад и што пре изазову народ про-

НОВА КЊИГА Ту скоро изашла је нова књига: Срби и Бугари, у прошлссти и садашњости, историско - полигичка расправа са етнографском картом Срба, Хрвата и Словенаца. Књига има 104 стране. Написао Овчепољски. Цена 2*50 драхми. Може се добити у администрацији нашега листа и у радњи Ђорћа Цупаре — Мисир Чаршија. 4- 4

СРПСКИ МАГАЦИН ДУШАКА СТОЈАНОВИТхА Навахија Лимбо ул. бр. 36 пошавши од хотел Париза ка Покривеној Чаршији прва улица десно у непосредној близини Бур■ мали џамије Има на стоваришту разне сорте гарантирано чистог природног вина у бурадима и флашама, које нарочито препоручује српским менажама. Магацин је обилно снабдевен коњаком, ликерима, ракијом и осталом робом. Продаја на велико и на мало, Цене умерене 23-30

ШТДЈИЛАРИЈА „ВЕША СРБША" Шташпарија »Ввлике Србије« снабдевенаје свим потребним материјалом и машикеријом за израду свих штампарских послова, каз: књига. формулара, п.шката, огласа и т. д. и то осим српског и на свима С-авезничким језицима. Послови се примају у штампарији »Велике Србије«, ул Јкраља Петра бр. 70 (прва трамвајска станица од Камаре, иду•ћи ка жељ.станици) Израда брза, тачна и солидна. Ценеврло умерене.

УРЕДННШТВО „ВЕЛИ КЕ СРБКЈЕ“ ПРИМА 0' ГЈАСЕ ПО НАЈУКЕРЕ' НКЈОЈ ЦЕИИ. ташштшташтттттзех

тиву стања у држави. У неким местима се и чиновништво солидарисало са гра-ђанством, јер не предузима иишта противу изгреда, који по негде и у моме нтима доби јају ка ра ктер револуционарног покрста. Бечки кругови су врло забринути и почињу озбиљностраховати за судбину монархије. Берн, Теглише Рцндшау објављује ингересантне податке о спору измефу Турске и Бугарске. Немачки министар спољних послова фон Килман је формулисаи Турској измене граница уТракији. Тончев, бугар ски делегат у Берлину, пристао је на концесије под условом да се Бугарској уступе друге територије и да у будуТ»е Турска не подноси нове захтеве. Турци су одбацили ове предлоге и изјавили да ће они у случају новогтериторијалног повећања Бугарске тражити успостављање старе турске границе према Бугарској. Цирих, 21. — Бугари су врло незадовољни држањем централних држава, а у првом реду Немачке, у питању уступања Добруце Бугарској. У пркос строгости цензуре то незадовољство избија кроз све бугарске листове. Потпредседннк кародне партије Т. Теодоров изјавио је сараднику Камбане: »Добруџа ке бити пробни камен на ком Те се опробати снага савеза и да г ке се потпун указ тако високо прокламованом принципу: »Верност за верност«. У том погледу иза владе стоји цео бугарски народ«.

Са нашег фронта Српеки званичан извештај Солун, 21. априла 20 . априла активнији рад наших патрола.

ососсо еосоо еоессо 0 Једини летњи биоскоп 0 8 „НОВИ ФАЛЕР0“ 8 / Краљице Олге ул. бр. 12 / в на самом мору 0 9 огвориће се за неки 9 / дан. Свираће најбоља / п музика. ц

Дан отварања објавиће се накнадно. б Скрећемо паж;њу пу- б у блици на овај једнни у ^ летњи биоскоп. 1-2 у оСОСОО ООСОО ООСЧХЈО

г О -3

оооСООООоооСОСОООоо О Д-р АЛЕКСАНДРИДЕС у Специјалиста за интерне у болеепт « / Директор Болнице за { заразне болести о 2 Прима свакога дана од 9 11 и по до 12 и по и од У Р 5 до б часа у француској У / апотеци, улица Ф р а н к / 0 број 35, а од 3 до 4 код « ° куће, у улици Престоло9 насл. Ђорћа бр. 38. '/ НЗ. Инјекција салварзана / и галила против сифилиса. И ооосоосоооососооооо

Штампарија »Велика Србијз«