Velika Srbija

СТРАНА 2.

»В Е Л И К А С Р Б И Ј А«

БРОЈ 740

Ј*

ланш је дивно место, на подножју Монблана, на ви сини измеку 600 и 700 метара, у заветринн, пуно сунца и с многим шумама у близини. Ово прао оделење санаторијума, намењено је да прима грудоболне "ђаке, чија се болесг налази у ио четноме стадијуму, и у првој половини марта смештено је 70 лица. Остали пак оболели Јјаци, код којих је болест узела векег маха, бике прнмл.ени чим се инсталишу нове бараке, које су сада на путу. Измеку изасланице шотландских жена и нашег Главног Комесара за избеглице у Француској )твркен Је овакав споразум: Ниједан болесник неће биги примљен без претходног споразума са г кицом Др. Макфајел, управ ницом овога санаторијума, која ке о пријему одлучивати, на осиову лекарског уверења, које има да се шаље преко Главног Комесара за сеаки поссбап случај. Болесници ће плаћати по 30 франака месечно, било из својих сопствених при хода, било, ако прихода немају, а нису ђаци, из а локације у 45 франака.коју ће им суму Главни Комесар издејствовати. При санаторрјуму усгановике се један курс за учење енглеског језика, а закупљена је и век поорана једна њива, велика близу два хекгара, у непосредној близини самог санаторијума, у којој ће сваки болесник имати по једпу малу парцелу, да је обрафује уз припомоћ радне сни1е са сгране, ио своме укусу и по упутствима једног нарочитог агронома, гајеки разно цвеке и поврке, што ке све бнти од благотворног утицаја на њихово здравље и душевно расположење. Режнм у санаторијуму је овакав: Изјутра букење у 6 сати; болесници примају јед ну велику шољу изврсног млека још док су у постељи; Око 7—8 сати доручкују кафу са млеком, уз леб са путером или једним ровитим јајетом; Ј подне је ручак: супа, масо са повркем, воће или сир и црна кафа; Око 4 сата по подне даје им се шоља чоколаде или какао; НОВА КЊИГА: ТаЈна Превратна Организацвја, целокупан извештај са познатог претреса у Војном Суду за Официре, заједно са пресудама. Књига има 640 страна. Цена јој је 5 драхми. Поруџбине треба упукивати: Николи Л. Бркику, новинару, — Солун, Краља Петра улица бр. 70 (у згради уредништва »Велике Србије). Књига се може добити и у књижари М. Ристивојевика, код Беле Куле, у Солуну. српс:ка КЊИЖАРА М. РИСТИВОЈЕВНТгА Код Беле Куле Препоручује поред осталих књига: Роман лХању« др. 3. »Српску Драму« др. 4. »Енглескињу у српској војсци« др. 3*50. Доживљаји Наредника Миладина са додатком слака из српског повЛкчења кроз Албанију Ж З. »Југославију« др. 2*50. агнаник свете жртве« др. 2. »На Капији Будукности« превод од Анагона Фрапса дрЛ-50. »На Рекамв Македевеквмс др. 1*50, »Нв По

У 7 сати је вечера: месо, поврке и компот; У 9 сати се леже и болесници се служе у постељи са по једном шољом алпијског млека, да боље спавају. Шотландске жене имају жел.у, да овај санаторијум, по свршетку рата, пренесу у Србију као задужбину шотландских жена под именом »Ог. Е1з!е Јп&Из МегпогЈа! Норј(а1«. За остале нзше избеглице и за војнике (с фронта и рспатриране) коде с.е преговори са Америчким Црвеним Крстом, и шеф оделења за туберкулозу, који је до сада ово питање са нашим санитетским представницима проучавао, званично је изјавио: да јеспреман пројект о разноврсној лекарској помоки нашем свегу ове врсте и о подизању засебног америчког санаторијума. Краљевска Влада постарала се је, да, у интересу што успешнијег функционисања ове хуманитарне установе, помогне моралио и материјално. Делетиран је један локалан комесар, који ке бити стално у Саланшу на расположење по менутој управи; затим један српски свештеник, који ке ври!ити свештеничку дужност. Оскудним болесницпма притеки ке се у помоћ са оделом, вешом, обуком и другим потребама.

АУСТРИЈА У РОПЦУ Некорисни покушаји Цнрих, 30. — Немци из Чешке донели су одлуку, којо.м траже, да Сејдлер одмах поднесе оставку. У гфотивном случају они ке енергично спречити сваки његов рад. Цирих, 30. — Председник аустриј ке владе Сајдлер сазвао је ономадне шефове странака на конференцију. Чеси и Југословени нису хтели да доку на састанак, з.чајући у напред да ке се на њој дискутовати о мерама штетним гш Чехе. Сајдлер је на тој кон ференцији изјавио, да не зна да ли ке једног дана избиги Ју!ОСловенска држава, али је сада немогуће говорити о томе питању, јер оно врефа не само Аусгрију.него иУгарску и Босну. Оно што му изгледч довољно јасно, јеСте: ако се таква држава појави — разуме се под скиптром цара Карла — она не може

бити дело конгреса о миру, нити кс моки обухватити оне земље којима је потребно Јадранско море и које стоје у гесној вези са зомљама у којима живи немачки елеменат. Јер и те земље имају своје националне тежње о којима ке Сајдлер водиги рачуна. Он пристаје да се Југословенима даду економске концесије. Цирих, 30. — Минхенер Иајесте Нахрихтен сазнаЈ‘е из Беча: Одлагање парламента је извршено због тога, што влада намерава да предузме строге мере прогивујугословенског покрета који би изазвао у парламенту непријатне последице. Чланови кабинета, који нису Пемци, изјаснили су се противу ове мере. Југословенски министар изашао је из кабинета. Могуке је да ке се Сајдлер повући и да ке се образовати кабинет са задатком да умири све странке и омогука рад у парламенту.

ПОКРЕТ ЈУГОСЛОВЕНА Поводом Прерадовикове прославе Берн, 30. — Аустријски листови од априла еадржавају опширне изнештаје о југословенском покрету. Аз Ешт пише: да влада велика узрујаност у Макарској и Хрватекој. Писац чланка принлачи публици пажњу на факат, да је скандалозним пачином угушена прослава годишњице националног хрвагског песннка Прерадовика. Хрватски сту^енги, разјарени оваквк мера^а од стране влает^ ;и су у сабор и спре ла '.усгавл.ање седниц Цус' мчкчрске школе чништене. Сличне манифестације догодиле су ое у Босни. Званичаи орг п коолиције издао је наредбу, да се свуда одрже манифестације у корист југословенског јединства. Сви српски, хрватски и словеначки учени-ци носе кокарде са националним бојама.

С А Р А Т К И X Са солун. фронта Француска коминике Солун, 30. априла Повољни сукоби патрола на фронту Струме. Разјурен је непри јатељски одред који је покушао да изврши напад на нашистакнут иоложај у области Зборско. Одбијене су две непријатељске извиднице на завијутку Црне Реке. Североисточно од Битоља непритатељ је безуспешно покушао два препада на наше прве линије. Претрпеоје губитке и оставио ратни материјал на терену. Наше су ескадриле бомбардовале непријатељске логоре. Франц коЈВиааке Пвјјиз, 30 априла Јако бомбардовање у области западноод МајРеневал. Одбшенје немачки напад северо источно од Орвилер—Сорела. Непријатељје претрпео озбиљне губитке. Заробљено је војника. Артилеријска борба на десној обали Мезе, на сектору шуме Кориер и Шамбрете. Доцније. —Досгажи ва артилеријска борба области јужно од Авре.

ФР6НТ08А Пешачких борби није било. Еиглески кошинике Лондон, 30. априла У локалној операцији сеперно од села Кемела француске су трупе побољшале своје положаје и заробиле 100 војника. Одбијен је непријатељски препад у близини каналд Ипр-Комин. У патролским сукобима у бдизини Метерама Зју обили смо псмилИ 1 \и 1 , ^Иика и запленили ми граљеза. Артиљеријска борба на сектору Анкра јужно од Албера, источно од Лисе и јужно од Вермезеле. ИталиЈ. кошинико Рим, 30. априла Сукоби патрола упланинској зони. Наша је извидницауништиланепријатељско оделеље код брда Росо. Заплењен јс један митрал 5 ез. Друге патроле нагнале су на бегство непријатељски одред у области Солероло. Заплењен је ратни материЈал на сектору Азолоне. Одбили смо непријатељска оделења северно од брда Монтело и на падинама

молу« др. 1*51). »Под Тукам Кровом« др. 150. Велики. халендар »Домовииа« др. 1.ј Календар џепнв др. 0-40. Свеске »Мале Библиотеке« ј комад 0.40 др. ВенеричнеЈ болести др. 2. Тајна Органиаација др. 5 Србијански Венац др. 2. Роман осНаше Срце« са сликама др. 4. Речнике Стевовића комад др. 6-50. Разговоре Српско Француске, Талијанске и Енглеске писано српски др. 1*20. П])актичан уџбеник француског језика са граматиком и кокверзацијама од Алкалаја др. 4. Уџбеник францускбг је8ика са француским речвмв и француско-српским разговорима од Плеца др. 2-50. Учитељ енглеског језика са граматиком и конверзацијама од Ђ. Петровића драх. 3*50. Дописне беле карте по најнижој цени. Књижара моли посито ване муштерије са фронта да поруџбину врше преко курира пошто јој немогуће слати робу преко поште.

оссосо с»сооо:ооосоо \ КАФАНА „ВДЛ>ЕВ0“ \ / Игњатијева ул. бр. 32 I Д б препоручује чисто срп б 9 ску кујну са најукус- 9 д нијим фришким јелом, Д и у свако доба разни б б мезелуци, чисга при- ® д родна пика, пива, ње- / Д гошког и талијанског Д 6 вина. — У кафани се у ® могу читати сви днев- 2 ? ни савезнички лисго- | ви и илустровани ча^ сописи. Засебни кре- ^ о вети са чистим посте- п б ља.ма, у намештеним б 9 собама. Продаја вина 9 д и све друго на више д 0 и мање. Уз кафану и о 1 магацин снабдезен ро- I I бом за нашу војску и | о избеглице. о 9 Цене с.у у свему за 6 све умерепе, скромне ^ и јефтине. 9 П отребна су дви Д вредна келнера 9 Пријатед.е, повнамике и ® другове моле аа посету ДрагнБ и Теша кафеџије, Ваљевци Л 5 ооогоо вчгччла счаосмо

Код Косте Динића, обвезника поште бр. 99.9 могу се добити књиее и то: Горски ВијеНац, са предговором 4 др. За Крстом, Новеле Ивана Цанкара Г50 др. 0 Словени|'и и Сзове.ицима од Блади .лава Фабјанића Г50др.Шга да радимо после рата 1 50 др. Француске речи и фран.хрпски разговори од Цг. К. ГЈлеца 2 драхме. 11а положају могу се добити код Драг. Ј. Диника телеф. бр. п. 28, и код г. Драг. П. Илића бр. п. 111 и код продавца новина у Вертекопу. Повереницима 10% рабат за труд. Све роруџбине извршују се одмах оо пријему новца.

ШТАМПАРКЈА „ВЕЈШКА СРБИЈА Штампарија »Велике Србије« снабдевена је свим потребним магеријалом и машинеријом за изрзду свих штампарских послова, као: књига, формулара, плакпта , огласа н -т, д.

брда Спиц. У ваздушној борби оборено ј’с седам непријатељских аероплана.

ВАЖНЕ ВЕСТН Лондон. — Америчко штампа јавља да су се водили озбиљни преговори измеку Сједињених Држа-

ва и Јапана о коопераци обе земље на Далеком Истоку. Геиерал Семенев насгавља мо|' лизацију становништва у Сибиру. Јапан и Сједињене Државе набављају му оружје и муницију. Цирих. — Иј Беча јављају да је више од 30.000 жена у војној служби.

Д Н Е В Н Е В Е С Т И

НАСМДНИК ПРЕСТОЛА 1 СОЛШ Његово Височанство Наследник Престола Александар вратио се је јуче са положаја, где је у средини С.-ојо вој^ке провео иразнике Васкрсења Христовог, у Солун, ВРАТИО СЕ С ФРОНТА Народни посланики прекашњи црногорски министар, господин Јанко Спасојевик, вратио се с фронта, где је провео неколико дана. ЛЕЛО ИМ ИДЕ! Како јавља Сарајевски Ј1ист, орган босанско херцеговачке владе, забрањено је било у Аустрији да се о I I Васкрсу шарају јаја. А Глас Словенаци, Хрвата и Срба донео је ову белешку: аВећ неколико дана односе се из приватних стлнова аећи из купатила«. Одисга, ово су поуздани знаци за оцену стања у Аустрији. поклон школи Г. Игњат Терзик, трговац из Косјерића, предао је управи ове школе извесну количину писакег прибора, да се раздели си-

ротним кацима ове школе па дан 12. алрила ове године, када је, пре две године, умро у Француској његов син Петар. Управа ове школе, извршивши жељу дародавчеву, ематра за погребно да му и овим путем изЈ - ави тогглу захвалност на тако лепом поступку. Од управе српске основ не школе у Солуну Бр 73, од 25. априла 1918. године. ПОЛИЦИСКА КРОНИКА Последња гри даиа извршене су у Солуну четири опасне краке у вредносги 5 870 драхми. Опгужено је осам лица због скупље продаје намирница. СРПСКО ТРГОВАЧКО ДРУШТВО Обавља све баккарске послове. Врши размену новца по најповољнајим дневним курсевима. Прима новац на штедњу и чување. Канцеларија се налази у улици Алексаидра Великог бр. 7, у зградв хотела »Кавала«, преко пута бив. грчке централне поште.

Париз, 30. — Савезничка штампа са гњсвом коментарише Букурешки Мир, који дави Румунију потчињавајуФи је централним силама. Ом Либр пише: уговор о миру не садржи потписе Савезника. * Мач правде бачен на теразије уништике тај у г о в о р и ослободи Румунију. Париз, 30. — Хавасова Агенција саопнггава: Француски војни критичари сматрају да су локални напади Немаца предзнак нове офанзиве. »Сви извештај и — иели /Упш гћуртл — потврфују да је лепријатељ завршио своје припреме. Куцнуке час великих нових борби«. Други војни критичари цене да ћеофанзива отпочети идукенедеље, збогозбиљних тешкоћа на које Немци наилазепри концентрацији трупа. Лондон, 30. — Председник италијанске владе г. Орландо изјавио је дописнику Морнинг Поста у Риму, да ^е велики оптимиста односно војне ситуације. »Игалија — вели он — пришла је последњем војном споразуму Савезникаи предузеће потребне неопходне мере. Не могу ре^ћи које су те мере, али могу вас уверити да је свака опасност искључена, благодзреки донетим одлукама«. Лондон, 30. — Ад-

НАЈНОВИ Цирих, 30. — У немачком главном штабу одржан Је јуче велики ратни савет под председништвом кајзеровим. У овом еавегу учасгвовали су цар Карло и Бурјан од стране Аустро Угарске. Цирих, 30. — Последњих дана целокупна немачкаштампа променила јетон. Престали су са писањем о неким победама на западном фронту и говоре да је време за један частан мир. Пангерманска штампа истиче да је могуће доћи до задово-

!Е ВЕСТИ љавајућег мира за све ратујуће стране и да би требало прекинути даље крвопролике на западном фронту. Неутрална штампа опширно коментаришеове пој а ве код немачке шта м пе. Женева. 30. — Бугарска тражи целуТракију до Чагалџе. »Берлинер Тагеблаг« жучно напада бугарске захтеве и каже: да Аустрија сматра да је она освојила Добруџу и, ако Бугарска жели да је има, мора пристати на уступке. миралитет 1 авља: да је немачки сумарен потоиио енглеску лађу за постављање мина. Погинула су 2 официра и 13 људи.

Са нашег фронта Српскк званичан извештај Солун, 30. априла У области Доброг Ноља и јужно од селаГрадешнице наше јуришне трупе извршиле су ноћас успешне преиаде на непријатељске ровове и пошто су непријатељу нанеле губатке ручним бомбама вратиле су се у своје полазне ровове.

и то осим српског и на свима Савезничкич језицима. Послови се примају у штампарији »Велике Србије«,ул.краља Петра бр. 70 (прва трамвајска станица од Камаре, иду-ћи ка жељ.станици) Израда брза, тачна и солидна. Ценеврло умерене.

СРПСКИ МАГАЦИН ДУШАНАСТОЈАКОВШ Навахија Лимбо ул. бр. 36 пошавгии од хотел Париза ка П окривеној Чаршији прва улица десно у непосредној близани Бурмали џамије Има на стоваришту разне сорте гарантираио чистог природног вина у бурадима и флашама, које иарочито препоручује српским менажама. Магацин је обилно снабдевен коњаком, ликерима, ракијом и осгалом робом, Продаја на велико и на иало. Цене умерене 30-30

О О О ООСОО ООО ОООСО 000 у Д-р АЛЕКСАНДРИДЕС Ј) г '

Счецчјалиста за интерне болеста Директор Болнице за заразне болести Прима свакога ДЈНа од 11 и по до 12 и по и од 5 до б часа у француској апотеци, улица Ф р а н к број 35, а од 3 до 4 код куће, у улнци Престолонасл. Ђор-ђа бр. 39. НЗ. Инјекција салварзана п галила против сифилиса. 13-13

о о о сооео о о о соссс о о ©

Јј ПРАКТИЧНИ УЏБЕННК Ј| ,; Ј Француске конверзацаје јЈ И д у вези са граматиком удс- ц шен и за самоуке ј. [ ј Тј саставио Др. Д. Алкалај Г . I ТЈ из Београда 2 Може се добити у сва • ^ ^ ма бољим књижарама ц 0 иу Путничком Базару ц 4) у Солуну преко пута (4 Ч жележ. станице. Цена Н ♦I драх. 4. 10—10 !♦ стттттт т тттттто

Нова американска зубна клннпка Д-р ПАРАСКЕВОПУЛОСА ул. Егнатија бр. 367 ла углу »Ка мара« Једини атеље нове американске зубне клинике, где се М017 излечити болесни зуби и начинити вештачке американски десни са зубима. За господу: српске официре и иојнике знагав попуст у ценама. 6—12

0000 ооо—ооо оо оо 1 БАЗАР КДМХН ° МАНИФАКТУРНА РАДЊА ° ^ 1'рговац из Битоља ^ ® Продаје свилене, ву- о о нене, памучне ткани- о ® не за даме. Цене су ? ^ врло умерене. ^ ® Улица Франкова 6р. ® о 41 — Солун. 8 1г> о оооо -000—000—0000

УРЕДКИШТВО „ВЕЈМ* КЕ СРБИЈЕ“ ПРИМА 0ГДАСЕ ПО ИАЈУМЕРЕ ^Ј 8 Ј ‘ДЕКИ.

Шгампарија »Велика Србија« Краља Петра ул. бр. 70.