Velika Srbija

I

*

СТРАНА 2.

»ВЕЛИКА С Р Б И Ј А«

БРОЈ 766

Ловдов, 29. — Лондонски листови опшдрно коментаришу развој операција на западном фрон 1 у. Они једнодушно изражавају своје непоколебљиво поверење у генералисвма и уверени су да ке уједињени напцри Савезншса осујетити надирање непријател.ево. Ловдов, 29. — Једна евглеска висока личност изјавила је дописнику П/пн Паризаена у Лондону: »Најбоље поуздање уливају данас дивне ратоборне особине америчких трупа«. Париз. 29. — Ново образовани одбор за одбрану париског утвр^еног логора има за задатак да одмах појача утврћени логор и да предузме све потребне мере за одбрану. Председник владе г. Клемансоје јуче примио депутацију посланика којк -ке за.едно са њим проучвти улогу и рад одбора. Г. Клемансо јс из авио посланицима да предузете мере и оне које ће се преузети намеће дужиосг за сваку евентуалност. И ако ј<? њихова примена излишна, ипак је потребно да се оне иредузму. »Ако нас околности приморају на то— додао је г. Клемансо — Париз се мора бранити до последљег чоеека«. Посланици су били врло задовољни са изјапол г. Клемапсоа. Париз,!:29. — Нова немачка офанзива није се могла користити изненафељем. Непријатељ је једино успео у центру да постигне мале успехе. Иначе свуда је одбијен са великим губитцима. Борба је узела веома жесток ка1 >актер, али је огорчење неиријагеља изједначено херојском отпору наших прупа. Лнстови очекују развизак напада, да 6и могли утврдити његову жесгину, али једнодушно изјављују, да непријатељ није могао постикч првог дана желене р зултате, и констатују да су Немци претрпели страховите губитке. П/п« И аризијен вели: Имамо разлога да се надамо да Немци у свом напору неће постиКи никакву добит. Журнал истаче, да непријатељ напредује на новом борбеном фронту само на сектору од 6 километара шижине, т. ј. на једној четвртини борбеног фронта. Ма морамо бн.и зздовољни са резултатима првог дана напада. Еко де П ара констатује, да је армија под командом генерала Фон Хатиера изкршила напад. У борби учествује 10 дивизија, а шест је распоређено у позадини борбеног фронта. Париз, 29. — Немачки напад на фронту МондидиеОаза није изненадно француску команду. Францусче резерве стално придолазе и њихов улазак у борбу је питање часова. Оаерзције се прате са великом мирнсћом. Дописник Журнала на западном фронту Елсе телеграфише: Наши су шефови врло спокојни. Војници, које већ четири дана не напуштам, веле: »Непријатељ нас неће сломити«. Ово нису всцрпљене трупе, као уочи битке на Марни, већ ратоборни добро опремљени војници из којих избија муња. Будући дана наговештавају одлучујуће покрете. Резерве су материјално и морално готове. Лондон, 29. — Дописник Тајмса телегрзфише: Никада се Француска, у току своје дуге и славне историје, није већа показала но у овим моменгима искушења. Наше дивлење се према њој свакодневко повећава, читзјући онакве подвиге њеног неукротимог херолзма.

СА РАТНИХ

Франц ко&иннке Париз, 29 маја Претпрошле ноћи Немци су са великим огорчењем нападали наше положаје. На левом крилу француске су трупе протиз-нападима сломиле све непријатељске нападе. Курсел остао је најзад у француским рукама. На десном крилу Французи су се одр.калијужноиисточно одВила. У овим операци^ама заробтенојевише од 5<Х) војника. У центру, Немци су покушаи, ангажујући нове снаге, да прошире своје напредовање. Успели су да доћу до. ивица јужно од Кивили, до шуме Ресон сир Маци до плато-а Пеленглиз. Нсточнвје борба се води у шуми Тиескур. Заробљеници изјављују да су Нем ци претрпели страховиге губитке. Северно од Ремса доста жи« ва фтиљеријска борба. Фран цузи су у локалним борбама источно сд Отбреја зсробили 100 војника.

ФР0НТ08А Измећу Урка и Марнефранцуске су трупе одбиле више немачких напада. Источно од Винми, настављајући своје напредовање у области Бисиара, франко-амерички одреди задобили су терена, заробили 150 војника и запленили 30 митраљеза. Доцни;е. — У току другог дана офанзиве Немци су покушали, појачавајући стално своје трупе иовим снагама, да напредују у правцу Естре сен Денис и Рибекур. Француске су трупе са одлучношћу испунуле своју мисију отиора. Немци су успели да заузму узастопце по цену огромних жртава села Мери, Белоа и Сен Мор. На платоу Бело-а воћене су херојске борбе. Јужно од Ресон Сир Мац Немци су ушли у Маркеглиз, а исгочније воде се јаке борбе на ивицтмт јужно од Елинкура, 11а десном француском крилу Немци су успели да продру у шуму Тиескур.

о оооо -сосоо ■

I

ПАЖЊА

0000900 о

1 .

Пивнпца и Гостионаца »БЕОГРАД« улица Краља Ђорћа бр. 74 м'ало иодаље од Официрског Дома отворила је своју лепу летњу башту покрај самог мора, зашгићену од солунске прашине. Са башге јелеп изглед на море и цело солунско прЦстаниште. Цвлог дана точи се — у чашама — свеже солунско пнво. Ко жели да проведе уодно време; доручкује, руча и вечера чиста српска јела и разне друге закуске нека посети пивницу »БЕОГРАД«. Препоручује се Ћира К. Васић 14-15 трговац Београћанин

00900 -

-оооооо

СРГ1СКА КЊИЖАРА Ш. РКСТИЕПЈЕВЛЋА Пресељена је пошавшп од Беле Куле ка Марсовом Пољу са десне стране бр. 6. до самог Серкла Франц. о+нцира. Препоручује поред осталих књига: Роман Наше Срце са сликема др. 4. Ромаи Хању др. 3. Српску Драму др. 4. Доживљаје Наредвика Миладина др. 3. ЕнглсскИњу у српској војсци др. 3'50. Југославију др. 2 50 Изгнаникдр. 2. Србијански Венац др. 2. На Ккпији Будућности од Акатона Франса др 1 50. Под Тућим Кровом др. Г50. На Г1омолу др 1*50. На Рекама Маћеаонским песмарица до Г50. Венеричне болести др.2. Свеске Мале Библиотеке комад др. 0.40. Буквар др. 0*60. Свеске Билтен Југослов. на фран-

На левом крилу измећу Курселе и Рибескура Французи су сломили све немачке нападе и одржали положаје. Одбијен је немачки напад и сточно од Оазе. Енглески ксмацвкв Лондон, 29. маја Наше су трупе извршиле успешан препад на сектору северо-исгочно од Бетнма. Артилеријска борба на разним Зсекторима. Авпјатика. — Нашии француски авијатичари тукли су непријатељске трупе на фронту Мондидие—Ноајон и успорили немачко напредовање. Бомбардоване су многе војне установе и изазвани велики пожари. У ваздушним борба-

ма оборено је 15 немачких аероплана. Уништен је један балон. Четири иаша апарата нису се вратила. ИТЗЈШЈ. КОНИНИКО Рим, 29. маја Одбијени су непријатељски одреди који су покушали да се изненада приближе нашим линијама у долини Лагарине, Арсе и на сектору Спиночиа. Наше и енглеске патроле одбиле су непријагељске извиднице у планинској з о н и. Код брда Орсо извршен је успешан препад. У ваздушној борби оборено је пет непријател,ских аероплана. Наше су ескадриле бациле 4 тоне екснлозина на депое и друмске раскрснице.

ДНЕВНЕ В Е С Т Н

ВИСОКА ПАЖЊА Његово Кра.сееско Височанство Наследник Престола Александар посетио је синоћ представу Арлезијанке, која је прирећена у корист савезначког ЈДрвеиог Крста. 1 ЗНАК ЗАХВАЛНОСТИ Јављају из Лондона: Српски Краљеаић Ђорће јуче је званично предаошкотском народу бисту лекарке Елизе Инглиз, коју је израдио вајар Мешгровић. Свечаност је одржана у КраљевскоШкотској Академији у Единбургу. Српски посланик у Енглеској г. Јовановић изјавио је у свом говору што је држао том приликом: »Срби и остали (угословени, поред све својс невоље и патње, срећни су и поносе се, што су у њиховој војсци и у њиховсј средани шкотске и енглеск** жене извршиле својц најв^ дела ј овоме ратЈ’«. Да неку руку изразили сво' валност и симпатије. је г. Јовановић, Срб овај чали цоклон, коф ставља најбољу бисту, »ајар Мештровић израд им је г. Јовановић из^ да се нада да ће дочека^ варош Единбург постане тар српско-шкотских првЈ тељских односа. Истога дана српски Краљевић Ђорће и једна група лица положили су вевце на гроб Др. Елизе Инглиз. ИЗВЕШТАЈ ИЗ БНТОАА За претпрошла' 24 сата непријатељ је избацио на варат и на перчферију 151 гранагу. Погинула је једна жена, а рањено једно дете. Оштећено и порушено је 13 КЈ г ћа у вредности 33.100 динара. За прошла 24 сата непријатељ је избацио на варош и на периферију 154 гранате. Жртава нема. Оштећена је кућа у вредности 500 динара. АРХИЈЕРЕЈСКА СЛУЖБА На Спзсов-дан служиће у пркви Св. Саве Његово Преосвештенстзо Епископ Велешко - Дебарски Господин Варнава. Служба ће почети цуском језику др. 040. Календар цепни Србијр, др. 0 40. Уџбевик француског језика са граматиком од Алкалаја др. 4. Француско српске разговоре од Ллеца др. 2*50. Учитељ енглеског језика од Ђ. Петровића др. 3 50. Разговора Српсхо-Франц/ски, Еиглески и Талнјански писано српска др 120. Дописне беле карте по најпижој цени. НАЈНОВИЈЕ Горски Вјенац са предговором др. 3 50 Смрт Смаил Аге Ченгјића на обичној хартији Г80 на финој хартији др. 2*70. Шта да радимо после рата? др. Г25. 0 Словенији и Словенцима др. Г25. За Крстом Повеле од Цанкра др.1-25. Дописне карте са најновијим сликама које је израдио наш позната сликар Љубиша Валић комад др 0*15.

тачно у 8 и по часова пре подне. ЧИТУМ Радош Пауновић, рачуноиспитачГлавне Контроле, преминуо је 28. фебруара у Лиону. Пок. Радош спадао је у ред исправних, савесних и трудољубивих чиновника. Био је одличан и мио друг. За време нашег одступања остао је тешко болестан у Србији, па и као такав интерниран. Пред саму смрт је замењен као тешко болестан и после иеколико дана умро. Бог да му душу прости.

• ЕАЖНЕ В Е С Т Н АТИНА. — Министар војни објавио је једни.м циркуларом, да се лица родом из Додеканеза неће регрутонати, поштосу под заштито.м Итадије. ПАРИЗ. — Тан сазнаје да је перг :ијска влада протестдовала код кавкаске владе протигу уступања Гурци.ма уиотребе же.оезничке лруге из Ђулфе ради преношен-а група. АМСГЕРДАМ. - ГЈе.мци су проште недеље стрелали 18 БелгиНјаца у тврћави Стари Бог. БЕРН. — Иредседнш швајца] ;ке републике изјаснио се за обро!ован»е друштва народ!.

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ Лондон, 29. Шведска влада ставила јс на расположење. Сједињених Др жава и Сила Спаразума лађе чији депласман илноси Ш.000 тона. Цирих, 29. — »Кроји, Цајтунг «, г овореки о Турској, каже, да Немачка гарантује отоманској држави независност, а не њен интенгритет. Париз, 29. Сенат 1 е изгласао закон кошм се конфискују имања француских графана ко<и су осу ђени за велеиздају. Лондон, 29. — Извештаји из Москве 'ављају,

Ј едино се може наћи у улици Игњатнјевој бр. 133 нови дуван од 0 35 и цигаре од 0*50, (Ј 60, Г20 и 2 драхме на више и мање. 3 5

РАСПРОДДЈА Достављам г. г. официрима, чиновницима и грађанима српским,да имам једну партиЈу блуза врло финих и јаких од дрила бојс грао, нарочнто иодесне за господу официре на положа1у;цена 20 драхми комад. Коме се не допада вра4дам новац натраг. Роба се налази у бакалско-винарској радњи у Игњатијевој улици бр. 271. С поштовињем 3 3 Коста Красвћ

да је Троцки наредио мобилизацшу максималиста противу контра-револуционара. Цирих, 29. — У многим аустријским варошима избили су азбиљни покрсти и побуне. Одиграли су се крвависукоби измеку словенских и аустријких трупа у Љта'ерској. Чешкој и Доњој — Аустриш. Лондон, 29. — Број Јевре ја који се боре у ре#овима енглеске војске износи 70.000 људи. Лондон, 20. — Дописник »Дејли Кроникла« у Женеаи телеграфише: После истраге од стране швајцарске полиције откривена је немачка завера противу Италије. И талијански анархисти умешани су у заверу. II олицаја је ухапсила анархисту Бертоно. Експлозивна снага про наћених бомби је огромна.

Са вашег фронта Српски званичан извештај Солун, 29. маја Ноћас смо ватром растерали непријатељско оделење, које је у области Кравице покушало да се приближа нашим рововнма. Француски комииике Солун, 29. мајп Јутрос у зору француске јединице, изашавши из својих ровова, нопеле су се на јуриш до непријатељеких линија у области Камие. После јединегвених борби, сломивши сваки непријатељски отпор, ове трупе, потиекујући неприЈатељска оделења, заЈ’зеле су јако утврћене висове на2150 метара над долинама Деволи и Шкумбе. И поред теренских тешкоћа трупе су у налету заузеле брдо Лепиа (2137 м.) села Стрелчо, Сале, Попчиште. Велики је плен пао у наше руке; запленили смо гри топа, више митраљеза, депое са муницијом и магацине са животним намирницама. Заробили смо у првом напредовању 189 војника и три официра. Наши су аеронлани такоће учествовали у нападу, бомбардЈ'јући непркЈатељске логоре у области Качел. Изазвани су велики пожари. Погођени су сви објекти. На еектору Доброг Поља, осле јаке артилеријске припреме, непријатељски је одред покушао да заузме један српски истакнути ров, али је био одбијен. На осталом фронту савезничке су батерије извршиле деструктивно тачно гаћање. Бачени су у ваздух непријатељски депои муниције и уништили две батерије. Авијатичари су успешно бомбардовали Какаро-Топољани-Михор-ТурчикаС/Ј О Г Л А С У улици Игњатијевој — угао »Краља Петра« улице бр 108, издајем своју радњу са свом колонијалном робом у њој. За погодбу обратити се у истој радњи. 1-10 Хаџи Лазар Чомик

СИФИЛИС и све веиеричие бслеств лечи са нотпунам успехом днректор болнице венеричннх болеста у Солуну Д-р ХРИСТ. ХРИСТОДУЛУ прима у својој клиниок: од 3 до 6 и по час. по подне ул. Кгнатија бр. 314, уааз из ул. Методио 15. 10-30

Одговорни уредник; Алекса Грдановић Штампарија »Велика Србијаа