Vođa pri gazdovanju

115

ДУВАН,

ово траје дотле, док се неоладе. Сваки се дан овп лиотови преврћу, које обпчно 14 дана траје. То је начпн американски. Код нас се пак дуван на ужету нанпзан супш. При сушељу је најглавније слободан воздух довољиа нромаја. Дуван се овако нпже. Свакп раден мете себп на леву страну једну гомилу нодељеног и изабраног лпшКа, а с друге стране му je уже. Сад завеже с једне стране ужета чвор, с друге за тај посао направљену нглу, пак онда лпст за лпстом наниже на пглу док ова нпје нанпзана, онда гурне то лпшКе с нгле на уже, и то тако једнако, док се уже ненапунп; опет зато несме један лист другог подсестп због бољег сушеља. Код низања морам примјетнти: да увек два листа један другом леђма, а друга два лицем окренута бити морају. Овако нанизана ужета се повешају, п то, по добротп; јер кад се помешају, хрђав утпсак чини та смеша прп продавању. Сад нема више нпкаквог посла , код дувана, осим да се лишКо чешКе прегледа п намешта, да се прп сувом времену шупе промајају, а прп влажном сва врата затворе. Дуван треба да је под кровом, ако га доброг желпмо; јер је врло велпка разлпка између дувана ког је више пута при сушењу кпша прала, и онога, који је увек сув остао. ЛшпКе остане дотле на ужету, док се подпуно неизсуши; алн је увек боље онај дуван скупити јошт пре мразева, којп се на слободном месту сушп, јер му мразевп многа добра својства одузму. Најглавније је дакле дршкове прегледатп да дн су подпуно суви, и да ли је лишКе отворено-кестенасте боје. Скннуто се лпшКе после поједннце на гомилу послаже. Ако је лишКе пресуво скинуто, треба га мало овлажити, а то се чини, кад се једно 2 3 дана у подруму оставп, гди мало влаге усиоа, пак мекано и њежно постане. Квашење с водом немогу ником препоручитн, јер се лишКе врло брзо кварп. Ако се пзмеђу листова и зелени налазе, а радп би ји били угледнијим начинити, то ји треба оставити да се киселе, које овако бпва: Зелено лишКе треба при влажном времену с ужета поскпдатп, или ако задуго неби влажнога времена било, а оно п прп сувим, ал ји онда поквасити треба с водом, у којој је мало салитре или поташе растопљено. Ти тако поквашени лнстови послажу се у гомилице та8 '