Vođa pri gazdovanju

116

ДУВАН.

ко, да Bp’oßii вр’овима окренути буду. Ако је време влажно, кпселење ie ово брже пАп, а ако је ладно, чекаће се дуже док се довољно укпселе. Илп ако је ово коме немогукнр, а он нека дуван у обпчне гомпле помећс, даскама прптегне п поњавом покрпје, п тако остави докле се год непочну киселитп. Како прпмјетпмо да се лппгће кпсели, које се по тим познаје, што неку топлоту осетимо, кад руку у лпшће турпмо, одма треба од озго по мало скпдатн, које бпва 2 —4 дана. Осетимо ли да је дуван прпјатан какав мпрпс добпјо, онда га треба разредптп, да се што пре осушп, пак се онда може у чомове везати. Елселеље ово даје дувану једнаку п лепшу боју, п много пријатнпјп мнрпс него пначе. Овако прпправљено п дотерано лпшће се после 20 —3O у завежљај чом свежу, пак онда на добро место оставе гдп се неће укварптп моћп. Ако ће се дуван даље слати, онда се тп завежљајп по 100 свежу п на опредјелено место одвезу. У разним предјелпма је п дуван разлпчан, псто тако п цена. Он је врло многим околностпма, а особпто ћудљпвостп п вољп купца подложан. По разлпчностп земље, годпне п посејане врсте, разлпчан је п доходак; 11—20 центп даје обпчно једно јутро, а у нзванреднпм случајевима н више. На гдпкојпм местпма код спромашнпји баштована обпчно оставе се стабљпке посде главне жетве на њивп, да терају још споредне гранчице, с’ којих се доцкан у јесен оно малено лпшће noкида, п то је онај свакоме познат крж а к.