Vođa pri gazdovanju

Форма се ова метне на стол и изнутра простре ланеним чаршавом, на којп се спр успе; спр се са чаршавом сасвпм обвије, пак се онда на шега даска метне п тешкпм каменом прптпсне, да се сурутка боље изцеди. У овој Форми и овако притнснут стоји сир од јутра до веиер плп од вечера до јутра. После се пзвади сир пз ове Форме, окрене се, да оно горе дође што је доле бпло, пак се у дрЗ’ги сув наршав п опет у Форму метне, ал се Форма са ужетом стегне, да маља буде, како ће се сир већма стиснути. У овој te маљој Форми сир ван изаћп, ал га треба унутра стиснутп. Ово се повторава непрестано једно 5 до 6 сатп, да се сир од оурутке до капп изцеди да чвршћи буде. Сутра дан се узме сир пз Форме и сољом добро натре с једне п друге стране п около. Пајмаље 6 недеља дана се овако сир преврћс н соли непрестано од времена до времена (свака 2 3 дана), а оставити га ваља за то време у ладну комору. Овако се непрестано солп док се год површпна не почне знојитн, а то је знак, да cup впше солп неприма. За то време спр лагано сазрева, н ту му се направе оне шупљпке, које се прп расецању виде. Оваковп сирцп од 600 холбп млека су обпчно 50 —6O Фунти тешкп, и изискују 20 -tii део своје тежпне солп. - ' . То је све.

175

0 МЛЕКУ.