Vođa pri gazdovanju

174

' 0 МЛЕКУ.

престано, он га мора солити и све чинити, док сир за даваље небуде. Од сваке Фунте спра добпје он извјестну награду у сиру, новду п ранпву. Свакп доноси двапута. млеко на дан, пак му се то 7 р а оош уреже колико је донео. Један рабсш остане у спрарп, а ДР7™ носи кућп, да неби забуне бпло. Еад је нлан један те задруте донео од прилпке 600 холби млека, које је за један спрац доста, онда он добије први сир т. ј. онај спр којп је тога дана зготовљен, а уједно п скорупа што прппада. Он да сад дрва за куваље другог сира п јестиво снрару дотле, док другп сир не буде готов; ко овај другп добпје, тај онда даје дрва п јсстпва пт." д. Тпм начпном п онај најсиромашнији дође до велпког спрца, којп је по мало само млека давао. Кад дође до продаје, онда, плп свакп за себе свој спр прода, плп се п ту- здруже, пак неколпко бурадп напуне п уједно продаду, 'а новац соразмерно међу собом поделе. Прп закључки рачуна пзађе кадкад, да је један дао впше, а другп маље млека; онда мора овај што је маље дао нздокнаднтн, плп у новцу ил у млеку, то је све једно. Корпст оваковпх друштва увпђена је, пак се зато у целој Швајцарској, Холанду пт. д. такова друштва установљавају. II код нас би се то исто чпнптп могло, п желити је да што пре у жпвот ступе п код нас такова друштва, јер п наше краве добра млека дају. Овако се спр прави; Од прплпке 600 холбп млека до;ђе у један котао, којп се ватрп престави, и дотле на ватрп стојп, док се до 23 ступља топлоте неугреје, које се са топломјером лако дознатп може; у овако угрејано млеко успе се растопљена спрпшта. Како се впдп да ово спрпште дјејствоватп почне, узме се котао с ватре п оставп на страну, да млеко у миру престоји п да се успрп. За мало тренутака се уСИ Р Н , на површију се увати пена, та се еад скпне, а спр се у мале 'шадпКе пзсече, пак онда са великом варјачом добро измеша. Сад се опет котао к’ ватрп преставп п оставп, да се снр до 33 степени топлоте угреје. На послетку се спр од сурутке сасвпм изцеди п сталожп на дно ко|ла; опет се сурутка покупи а спр даље кува при непрестаном мешању. Сад се котао с ватре скине, сир сс с рукама добро пзцедп и на ланен чаршав метне. За ч>орму се узме танак, 6 8 палаца шнрок обруч, којп се по средн ужетом опаше, да се може по потребн доцнпје с’ узпти.