Vođa pri gazdovanju

50

ВРСТИ ГНОЈА.

јср млого семе у оној мокрој ранп своју клпјајућу снагу одржи, пак је зато најбоље: свињско ђубре пре гнојења на обште ђубрпште известп, ту нека пструне, пак онда на њиву извезе. 5. ђубре од перјаве живине. Ово је ђубре од свију најснажније. Кокошије п голубпје заузима овде прво меото, особито последше. БудуКи је сувише јако ђубре, то се несме чисто зшого на биље посути п кад се употребљује мора се влажно време дочекатн. И кад се мало употреби, показује своју велику снагу. 3' баштп на лукове леје, са врло добрнм се успехом употребљује. И код овог је ђубрета најбоље, кад се на обштем ђубрпшту са другпм тварима измеша и онда употребљује. За ланишта је непсказано добро. I)убре пак од гусака и патака млого је слабпје п ладнпје. 6. Човечије избаце. БудуЧи да се човек најснажнпјом раном (месном п биљном) ранп, то се онда лако разјасњава, да су н.егове пзбаце најснажније, да лако труну п зато топал гној дају. Овај се гној код нас неупотребљава, пто само због смрада не, а инате је као што веЧ реко, јадан од најснажнпји гнојева. За производегве гноја од велике је важностп и простнруЧи матерпјал, јер овај неслужи само стоки за меку и чисту постељу преко ноћп, него и зато, да течне избаце од стоке у себе прпма и гној умножава. Од створа тога простпрућег матерпјала зависи и створ гноја п шегова способност при употреблењу за једну или друту земљу. Слама је најобнчнија простпраЧа и свп су други матерпјали само замене слами кад ју немамо. Тако се употребљује под стоку за иростирање: а. лишће у шумскпм пределима, ди га впше има него сламе, б. маовина и иглице од боровн дрва, в. гранчпце и шибљике од разнп дрва, г. пес а к и д. земља. Ова се мора као н песак најпре добро осушптп, у пра стућп и онда простртн. Ми Фала Богу пмамо довољно сламе и плеве, пак неЧемо морати друго ништа употребљаватн, осим сачувај Боже нужде. Ми имамо јошт п другп врстп гнојева, које по потреби с успехом уиотребити можемо. Ми пмамо јошт течна п сува гноја. Под именом течна гноја разумем овде мокре избаце животинске, које у