Vođa pri gazdovanju

59

ЖЕТВЛ.

грабљама покупити мора, јер за руковедима јошт довољно раштркана BJiata по шиви остане. То се чини најбоље широким дрвеним грабљама, као што је фнт. 17. Еад се веЕ пожаете плодине у гувно увезу, у камаре п купе добро садену, онда се очекује згодно време, да се ■чрЕп може. Вршнтба је врло важан посао и зактева пажље. Репица, горушпца , елда , проја п тд. одма се врше, чим се увезу, ако је време удесно, јер код тп плодина семе лако испада и пропада. Најобичнији је начин вршити с коњма. С коњма се врши данас јошт код нас, у Угарској, у Шпанпји и у некојим њемачким земљама. Овим се начином семе чисто из влата измлатн, ад се слама онда само за дожење, за пиЕу и за простирање употребити може, и нпкако се неможе за друго шта (н. пр. плетиво) употребити, као што се она слама употребљује, из које је зрно са млатилама омлаЕено. Кад се вршај насађује, мора сваки сноп са влатом горе положен бити, а велпчина вршаја мора се по простору и множини коња управљати; јер вршај треба толики насадити, колико се може °д јутра до вечера изврпшти, да зрно бар у плеви, ако не сасвим чисто, преноЕити може. И за вршење имамо довољно и разни врстп машина; но због скупоЕе , и због тога, што ми немамо школа гди бп нашег сељака са руковањем такови машина обучити могли, немогу јошт нашем сељаку препоручити. За онога којн много земаља има, пак неможе с људма и стоком свој цео посао смоЕи, и који средства има да особеног руковатеља плаЕати може , томе могу безпристрасно машине препоручити , ал богами за нашега сељака јошт нису. Жзвршено зрно стоји сад у плеви. Од ње је треба изчистити. Први је степен чишчења код нас вејање. Тако овејано зрно дође већ у кош, хамбар или на таван, гди се до продаје чува, ал се бар неколико пута превртати мора, да се ужегло неби. У новијем

(Фиг. 17.)