Vođa pri gazdovanju

65

КЛАСЛТО БПЉЕ.

је год влат отворено зелене боје, докле се год брашно из зрна у тесто пзтртп даје, знак је очевидни, да зрно јошт сазрело није. Кад од озго влат угасптпју боју добива, внак је да се време зрелости прпблпжује. Зрно је онда зрело, кад је цео влат угаситији (жуте) боје до доле; кад се зрно међ’ нрстима стпљп, алп непукне; само што је овај степен зрелостп за трговпну добар, аза семе треба јошт мало да дозрева; а своју подпуну зрелост добпје у крстинама. Само оваковом поступку добије пшенпца своју праву п светлу боју и подпуну теж'пну.“ „Оставпмо лп пак зрно преко мере дуто у слами, тим горе за нас , јер како зрно презре , од једаред престане ране нз земље п из воздуха добиватп, од дана на дан све векма слабн, а слама пзгубп п оно мало хранпла што у себп има, и постане сувопарна; брашно се ,у таковом зрну јако кожици прпљуби, п од таковог је брашна тешко белог брапша самлетп, као од оног, што је за времена скпнуто ; тесто је хрђавије, теже меситп и у храниву слабпје. <£ „За правпло треба узети : да пре зрелостп покошена пшенпца гуоп доора своја својства, само слама у том случа.ју питавија постане , и да се много зрно нзгубп, кад се преко мере на њшш остави , јер чаурнца кад презре пукне , н семе избаци , које нам пропадне. Ово је сада све, што сам за пшешгцу казатп имао, п сада долазим на 2.) Јари цу. 3 природном отношају ннје јарица од жита другчија , само је навикнута п то својство добила, да је летљпм усевом - постала , и да се у соразмерно краћсм времену развије. Будући пак да јако од пролетње влаге завпси, то је морамоу о делеље неспгурни усева уврстити. Јарица зактева ђубревиту и дубоко узорану земљу. Д 0 _ ходак је јарнце много маљи од пшенице , и цена је маља , пак се зато врло редко у већем сеје , осим ако коме пшеница озебе , пак У м есто ље љиву преоре и јарпцу посеје. Осим обичног приправљања земље за јарицу , може се јошт п овако приправитп : у јесен земљу добро и дубоко приорати, у пролеће пак, како се. земља мало осуши , с дрљачомдобро предрљитп , на то семе баци, пак семе са екстирпатором (фиг. 7.) загрну