Vojin

0 КОРИОТИ ЖЛЕБОВА

135

сто утиснуто међу увшене жлебове и то тако, да му се пут неће нимало променити ни при запалењу барута и летењу у цеви, ни у напредном и обртном двизању изван ње. Ако узмемо више од четири жлеба, на скоро би опазили да Ге са њиховим већим брохем увећано и трење зрна, а ко1е опет скраћу1е даљину терања и врло пара површину зрна. Кроз ова запарана и као засечена места и пруге, добтагу ширећи се гасови простора да истичи. То су узроци са котх се усвотше пушке са четири увшена жлеба. За садање време на1више се употребљу1е правоутли и кружни пресек зрна, а нарочито овај последњи, 1ер 1е тупљи од првог те се зрно и мање квари. Дужина уврта жлеба различна 1е од 1'50 до 6'00. Има пушкара, кот праве тш увшенше жлебове, а то 1е по нашем мнењу погрешно: хер напредно и обртно двизање мора ста1ати у извесном одноишу, без кога пут зрна неможе бити иравилан. Нека нам се дозволи да бацимо овлашан погдед на питање, каква 1е разлика између даљине терања жлебних и глатких оруж1а; ово ће бити сасвим на своме месту, а нше згорег да га додирнемо и с тога, што беше 1едном време, кад 1е ово питање 1ако занимало. Кад бисмо пуцали из жлебне пушке, па би цео барутни хитац изгорео док зрно до уста цеви дође, — сасвим 1е лако закључити да ће ту бити већа даљина терања него код глатке цеви; а нарочито ако смо натре добро лотм намазали било обвитак вишека, било калепин кот зрно опкружава, или на-