Vojin

ВОЈНО -НАУЧНЕ ЗАДРУГЕ И ЊИХОВ ЗНАЧАЈ

457

вља икономијом друштвеном и клубом; друго из 12 чданова научним радом, овом оделењу припада и библиотекар друштва, кији је такође саветник. Не упуштајући се у подробности устава односно примања и искључавања чланова, и радње савета и комитета, примећавамо само то, да научни одсек комитета има још особиту наставу за свој рад, и доста је самосталан односно савета друштвеног. Сходно томе наставлењу комитету је главна цељ да ради на ширењу војних знања, а то достиже јавним предавањима и беседама на скуповима расправама књижевних производа, печатањем и издавањем састава војно-научног садржаја, и најпосле библиотеком друштвеном и музеумом, кад се овај устроји. (Продужшбе се.)

Тактика примењена на терен. 1 с Француског П. Ђ. У Јопгпа1-у с1е 1'агтее ће1&е № 217 изашла је рецензија на Тактику, коју јенаписао белгијски мајор Вандевелд — Ту рецензију дајемо ми нашим друговима у српском преводу. Ово чинимо колико зарад тога да упозна по наше другове са сувременим ваљаним војничким писцем, толико још и више са тога што ми у истој рецензији наиђосмо на једно важно артилеријско питање, које ће јако интересовати наше артиљере. Питење је дал' је артилерија што добила тиме што је усвојила жлебне топове? или је

1 1(а ТасИцие аррНциее аи 1егаш раг 1е тајог ап<1е1\уе1<1е, оГКсхег с!'ог(1опо11апсе <1и ро1, — ргетхеге раШе 7,50 Фран.