Vojin

458

штогод изгубила? Са наше стране ми за сад на ово питање ништа неодговарамо толико само можемо рећи: Да је жлебна артилерија од њеног постанка па до последњег рата 1866 год. дакле за то кратко време сувише похвале добила, док притом мајор Л^апсЈетсеШе неће ни да чује о тој хваљеној жљебној артилерији и ни даје спомене у својој тактици Видећемо шта ће странци рећи, и на шта ће се решити — који 2 зарад тога и пробе чине; Но свакојако и ми нетреба да останемо равнодушнипрема томе врло важном артиљеријском питању једно с тога што ми имамо још глатке неизжљебљене артиљерије 3 а друго и нарочито за то што ми немамо толико пара да можемо непрестано оружје мењати као неке европске државе. Под горњим насловом написао је ту скоро књигу један од наших сурадника, мајор Вандевелд, коју пајтоплије препоручујемо нашој војсци. У тој књизи писац је гледао да што простије искаже све оно што би нам могло доћи у рату. Писац исте књиге саглашава се потпуно у мнењу са оним што је Наполен I рекао Стоиу1оп-8а1п1-8уг-у: „Ако и један дан само добијем времена тад ћу наиисати једну књигу, у којој ћу исказати начела и то тако да она буде појмљива свима војницима и да се из ње може изучавати рат као и свака друга наука."

2 ЛУећггеШш^ бечки у бројевима 84 85 доноси резудтате сравнителне пробе учињене на бхтшеппд-у 17,18, и23 Марта. Према тим резултатима Арколеј пише кратику у горе поменутом журналу истом броју.

3 Ми имамо још глатке артиљерије 12 ^ топови неизжљебљени су тако исто и хаубице од 12 осталк су неожлебљене 6 ^ хаубице од 13и 16, које се последње (хаубице) и немогу изжљебити.