Zavod za statistiku

— IV —

(4. страна — 4. расе) Полис домаће стоке 31. Децембра Ј890 год. Recensement du bétail le 31 Décembre 1890.

_______KO 1. têtes

1. Коњи-Сћеуацх :

а. Ждребади испод 1 године. Роша шз јизди а 1 ал · |

6. Ждребади (омади) од 1Poulains de 1 à 4 ans -

в. Коња Chevaux _—

г. Пастува [од 4—12 година

мадо и велико) Апез еп général :

CC

5. Мазги (мушко и женско, мало и велико)-Мије|з en général · · ·

• ......

ROM. têtes 4. Магараца (мушко и женско,

Étalons [064 % 12 апз · 6. Crame-Porcs: А. Кобила | а. Прасвади-Роцгсејећа + + · 7ђ ae nts 777 6. Назимади-Роптсеаих · · 'hevaux стариј. од 18 | 7 8. Benposa-Mâles de cochon |6. ina plas de 12 ans ___| 1. Нерастова-Увтгаћв · · · |ж. Кобила |. Крмача-Тгшез · · • • · | _ _ Juments |

Свега, евиња, · Total ·

Свега коња. Total ·

2. Говеда-Воеш 8:

а. Телади испод 1 године · . Veaux јизаи' а, 1 ап •

6. Јунади од | до 2 године.

7. Овце-Мошопз :

а. Јагањаца до 1 године Agneaux jusqu’à Lan -

Génisses de 1 à 2 ans · 6. Овнова | в. Волова Béliers 7 Boeufs n. Оваца r. Бикова |CTap. 04 2 roa. Brebis eee . Taureaux/plus de 2 ans Свега, оваца · 4 Праја | Total • · Vaches 8. Козе-Сћеугез ;

а. Јарића до 1 године . | Chevreaux jusqu” à 1 an

Свега говеда, · Total ·

8. Bapoan-Buffles:

а. Биволчади испод 1 roAHue 6. Japana es el Buffletins jusqu à 1 an -

6. Јунади-биволчади од 1-—8. E

” Génisses-buffletins de 1 à 2 B ROSA su

в. Бивола, Ohčvres Buffles стар. од 2 год. Свега, коза, ·

r. Basoamua Plus de 2 ans Total · · |___ Bufflesses ____

Свега, бивола, · 9. Кошница

Total ·

Ruches d'abeille

За тачност података у овој пописној листи јамчи

Pour l'éxactitude des données garantit

Јануара, 1891. год.

Јапујег 1891.

Потцис старешине

који је сам листу попунио:

la siguature du chef de famille qui a personnellment rempli cette feuille

Пописивам :

Agent recenseur :

Из рубрика наше пописне листе види се, да је она потпуно одговарала, одлукама, које су донесене на статистичким конгресима у погледу пописа, становништва.

Упуство за извршење пописа становништва гласило је овако,

—-– __—_- ____ _____________ ________ __ ___ _ ______ _ ___ _———

ПРАВИЛА И УПУСТВА

за иввршење попиба становништва и домаће стоке

REGLEMENT ET INSTRUCTION

pour l’execution du dénombrement de la population et du bétail.

I Општа наређења

Ча. 1. На крају ове године извршиће се попис становништва, и домаће стоке у једно исто време у целој земљи. Овај ће попис извршити о1пштинске власти помоћу нарочитих пописивача, а под својим надзором и контролом.

Чл. 2. У свакој вароши, варошици, селу и засеоку пописаће се сви становници, који ту стално живе, па ма се неко од њих тада и не десио ту, но негде у другом месту, ма каквим послом и узроком, на пр. у војсци, у школи, на занату, у приватној служби, у бодницама, на путу (у земљи или иностранству), на робији, заточењу, у затвору, у притвору код: првостенених судова, полицијских и ошштинских власти и т. д. Чиновнидци, званичници, учитељи и учитељице пописују се у месту, у коме су са службом.

А тако исто попџисаће се и сви они, који се у коме месту привремено затеку до по ноћи 31. Децембра 1890. године, ма од куд они били и ма којим послом и узроком у то место и ма на кратко време ту дошли, „Дакле у сваком месгу пописаће се и правно и фактичко CTAHOBништво, хоће рећи: и оно које ту станује и оно које се ту нађе.

Према томе они, који се тога дана не десе у месту свога стал- | ног пребивања, него у ком другом месту у Србији, по ма каквоме послу, биће пописани и у месту сталног пребивања и у месту где се буду бавили на краћем или дужем времену, 4. пр. у војсци, у школи, на занату, у приватној служби, у болницама, на путу, у приватним домовима, заводима, (државним и приватним), у казненим заводима, па робији, заточењу и затвору, у судском, полицијском и ошштинском притвору; тостионицама, рудницима (ако нису рудници у месту), радњама ит. д,

Уз попис становништва, пописаће се одмах и домаћа стока, какву и колико је ко буде имао до по ноћи 81. Децембра. Државна стока, пописаће се код надлештава, војних команада и завода, који њоме рукују.

У исто време пописиваће се број домова (кућа).

Чл. 8. Пописом овим треба тачно да се сазна становништво, које ce затече до по ноћи 31. Децембра 1890. год. а исто тако и број стоке и кућа; а да би се то тачније извршило, општински ће судови поделити своју општину на пописне кругове тако, да у једном пописном кругу не буде више од 150 ни мање од 50 домова, и за, сваки такав круг наћи ће по једног пописивача који ће попис извршити,

Пописни кругови у свакој општини морају се одредити најдаље до 1. Новембра ов. год. При одређивању броја домова за, поједине крутове у сеоским општинама, ошштински су судови дужни узимати у обзир колико су домови удаљени или раштркани као и друге препреке, које би отежавале поџис, па према томе да не одређују пописне кругове много веће од 50 домова, где су ови раштркани. У варошким пак општинама, нарочито у Београду, Нишу и друтим већим варошима, кад се одређују ови кругови, треба узимати не само број домова, (станова) но и број породица у њима; па ако су неке улице сразмерно гушће насељене, у њима пописне кругове треба одређивати с мањим бројем домова. У сваком пак случају, пописни кругови морају бити тачно обележени, како се не би десило да неки дом остане неуписан, или да га упишу два пописивача, •

Чл. 4. Чим се одреде HOBHHCHH KDyFOBH, OHHUTHHCKHM he CYA OAMAX наћи и одредити пописиваче за све те кругове и о томе известити своју падзорну власт. Пописивачи за сваки поједини круг морају бити одређени најдаље до краја месеца Новембра озе године.

Чл, 5. Цописиваче одредиће општински судови из свота особља, и у опште из круга својих писмених мештана, који се за тај посао могу употребити.

Где општински судови не би могли наћи потребан број пописивача у својој општини, они ће се, најдаље до (0. Новембра ов. год.