Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

292 96. Царински Филијал у Обреновцу 1888.

ситнијих експедиција; а поглавито с тога. да се не би исти сељани одавали на кријумчарења једино зато, што знају да требају за сваку ствар амо долазити, дангубити па по потреби и дијурне плаћати, — погранични позорник вршиће и ситничке, а у неколико и веће експедиције.

Чт. 8.

Под ситничким експедицијама имаће разумети оне, којих вредност робе непревазилази 10 динара (5 9. Закона о устр. паринара.) Ове ће експедиције позорник вршити сам, а веће од њих (чл. 9.) само о споразуму са месним латовом и у присуству овога, а никако он сам.

Чл. 9.

Џод већим од ситничких експедиција (Чл. 8) има се искључиво разумети ово и оволико: шенице, кукуруза, ражи, јечма, овса, пасуља, вина, ракије (ова два артикла само за извоз, а никако за увоз) сирћета, сена, воћа, зелени. и овима подобне артикле до 200 килограма; овпе козе јагњад и јарад до 5 комада: краве и телад, свиње и прасад до 2 комада: сукна, платна проста сељачка до 10 килограма; а више п другу робу сем ове. никад и ни у којем случају погранични позорник неће смети експедовати (чл. 1. г.)

Чт. 10. ·

i Чим му ко год, према предходним одредбама (чл. 8и 9), што за експедицију пријави, позорник ће одмах, ако је проста ситничка експедиција, сам прегледати, прописне таксе наплатити, и квиту за слободан однос издати; а ако је важ-