Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

између Србије и Француске 1883. 2159

Члан 23.

(Овака од уговарајућих страна обвезује се, да ће допустити, да се и друга без икакве нарочите накнаде користи свима олакшицама, повластицама, обарањем у царинским тарифама увоза и извоза еспапа, наведених у овом уговору. које је једна од њих дала или би могла дати некој трећој сили.

Осим тога високе уговарајуће стране обвезују се, да неће једна према другој заводити никакве дажбине ни забране увоза или нзвоза, које не би биле у исто време примењене и на друге народе, изузев случаје предвиђене чланом 21.

Поступање као са највећма повлашћеним народом узајамно је обезбеђено свакој високој уговарајућој страни у погледу на све што се тиче потрошње , смештања , повраћања (теехрефш оп), провоза, претоваривања еспапа, трговине и пловидбе у опште.

Члан 24.

Одредбе напред поменутих чланова, односно поступања као са највећма повлашћеним државама, неће се примењивати на олакшице углављене уговором, који је закључен између Србијен дустро-Угарске 6. маја 1881. е обзиром на локални саобраћај пограничних округа уговарајућих држава. Члан 25.

Одредбе овога уговора важиће и за Алтир, како за извоз производа из земље, тако и за увоз еспапа.