Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

6. Трошарина на шппритус 1583. 15

А. Шо количини премером на ваги.

Члан 7.

Кад произвођач изјави да хоће да му се количина производње изналази примером саме произведене течности на вати и трошарина по тој наплаћује, власт ће наредити да се производња врши под непрекидном контролом лица које ваља за тај посао нарочито одредити.

Контролор ће бележити у једну књижицу од које ће му полициска власт сама образац саставити и коју ће она и званичним печатом утврдити: колико се буде свакога дана шпиритуса или ракије и од које јачине испекло, па ће се после према тим белешкама контролисати прорачун и наплаћивање трошарине.

Члан 8.

Контролору је даља дужност:

а, Да пази да се из радионице или из Фабрике од произведене течности ништа не изнесе пре док се не премери и на то трошарина не наплати.

6, Кад се рад сврши или се ма из каквих узрока прекине, па би произвођач оно што је испекао хтео у радионици и даље оставити или у другу какаву зграду сместити с намером да ту стоји докле му се не покаже могућност да све или неки део ради потрошње изнесе, контролор ће то допустити али тако да се радионица или сместиште осигурају, о трошку произвођача, добрим затворима, и да од тих један кључ држи контролор, а други сам произвођач. Пренос из радионице на сместиште има се извршити такође само под надзором контролора.