Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

16 6. Трошарина на шпиритуе 1383.

в, Било да оно што је произведено остане у радионици или се пренело и сместило у другу зграду, контролор ће свакојако, пре него што радионицу затвори, пребројати бурад или друге судове с произведеном течношћу, па уону књижицу, о којој је реч у претходном члану, и то прибележити, назначив ту и величину и назив судова, као буре, каца, чабар ит. д. од једног, два, три хектолитра и т. д.

Члан 9.

Произвођач је дужан да контролору који му производњу надзирава, плаћа у име награде и трошка по пет динара за сваки дан проведени око тога надзиравања.

Члан 10.

Трошарина на шпиритус или ракију, којој се количина хвата непосредним мерењем на ваги, наплаћиваће се онда кад сеи колико од тога буде из радионице или са сместишта износило ради потрошње. Ради тога произвођач ће непосредно или преко контролора јавити власти: колико жели да из радионице или са сместишта изнесе ради потрошње, и власт ће му онда на то трошарину и наплатити издавши му, поред признанице на плаћену суму, и упутницу на контролора да му овај допусти да дотичну количину изнесе. Упутницу ову контролор ваља да чува како бис њоме у свако доба могао оправдати износ штиритуса или ракије из радионице или са сместишта.

За одбијање даре на судове, ако су ови док су били празни остали непремерени, важе одредбе 29 члана ових правила.

1 | Е "

пут