Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

540 по, Извршивање опште царинске тарифе

плаћивати, ни писмена пријава (декларација) тражити ни за кола са запрегнутом стоком, ни за саму стоку (и без кола) ако је очевидно, да и кола са стоком или и сама стока, служе само за превоз путника и еспапа, па било ово при уласку, било при изласку из Србије. Царинаре ће међутим мотрити, да нико под изговором да тутује или да је возове и стоку употребио само за превоз путника или сепапа,. не иде на то, да тим начином прикрије праву намеру своју, па возове пли стоку да протури као предмет трговине без плаћања царине, који би у таком случају имао по закону да плати. Ако то примете, или ма с које стране дознаду, оне ће онда и возове и стоку подврћи Формалној експедицији и Формалноме поступку царинском, као што се чини и с другим предметима, који се увозе, пзвоз или провозе.

Но, пропуштајући возове п стоку без експедиције и наплате такса, царинаре ипак нису TIGкључене од дужности, да воде даље, као и досад, нарочити спшсак о улазу и излазу ових предмета, па да по њему после састављају и прегледе о месечном, тромесечном и годишњем обрту, као што то раде и за друге предмете увознога и извознога промета.

10. 5. 21. закона о устројству ђумрука од 12 декембра 1863 године,') наређује, да се на еспап, који је био оглашен за увоз па се после натраг носи, царина не узима, или ако је била наплаћена, да се декларанту врати, али и једно и друго само у том случају, ако је увозник одмах у својој декларацији, или за 24 сата после,

7) Штампан у [. делу овог Зборника на етр. 199.