Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

и трговачких уговора 1883. 341

царинари изјавио, да ће еспап натраг да носи, и ако при том овај није из руку царинаре пза-. шао. Чланом опет 23. истога закона остављено је извознику само три дана рока, у коме може плаћену извозну царину тражити натраг, на елутај да еспап, оглашени за извоз, у земљи задржи, или другоме коме опет у земљи прода.

(Ово ће од сад бивати друкчије. По одредби тачке 11. 1Х. члана закона о новој општој царинској тарии, нека би еспап за увоз или пзвоз био ма кад пријављен, увозник, односно извозник _има право да у свако доба тражи плаћену царину натраг, и царинара ће му је и повратити, само ако је еспап, који се жели натраг вратити, односно у земљи задржати, донде лежао непрестано у царинари и под руковањем њезиним. Није ли царина још ни наплаћена била, она се, разуме се. неће ни тражити.

Што се тиче узгредних такса, за њих у овим случајевима остаје у снази и даље одредба 55 21. и 23. горепоменутог ђумручког устројства. 11. При извозу пшенице, ражи, јечма или овса и кукуруза из земље, царинаре ће и даље одбијати на име отпадака и плеве проценат, одређени расписом министра финансије од 1 фебруара 1870 године, Абр. 28') у случајевима, кад царинара ову храну најпре премерава, па је извозник после онде под надзором царинаре веје, и тако ЕЈ из земље износи. Проценат је овај за кукуруз 1, за шпеницу и раж 2, за

)

јечам или овас 9, а одбија се од целе количине

5) Штампан је у другом делу овога Зборника на страни 1. осим овога расписа има јопг један у истом делу Зборника етр. 170.