Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

850 78. Динамит и друге распрекавајуће материје 1883.

распрскавајућа материја унутра, а за динамит још и квалитет, Фирма Фабрике из које је динамит, као и улутево како треба суд отворити. Све ово мора бити на српском језику Бруто тежина судова не сме прећи и то са раепрскавајућим памуком 85 килограма, са барутом, барутном муницијом и ватрометним телима 45 килограма а са динамитеким патронима 95 килограма. Паковање и распакивање има се вршити са највећом предострожношћу без потреса. Забрањено је према, ватри, свећи или лампи вршити паковање и распакивање, а то исто забрањено је при овим пословима пушити. Забрањено је служити се друтим чекићем осим дрвеним.

Капеле је забрањено паковати другчије но у кутијама или сандуцима и то помешане са струготинама, меканим сеном или сламом.

III

Пренос распрекавајућих материја. Општа определења

S 7. Забрањује се пренос: нитроглицерина смеса од нитроглицерина са другим распрскавајућим материјалима, као што је нитроцелулоза (распрекавајући желатин и желатин-динамит), барут и т. п. раепрскавајућих смеса које хлоркиселе и никро-киселе соли садржавају; распрскавајуће живе, распрскавајућег сребра и од њих направљених препарата.

За пренос слободно је употребити само оритинална Фабрична паковања. Но ако продавалац докаже да је вешт паковању, може се пренос дозволити и с његовим паковањем.