Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

МИА аи. ва

78. Динамит и друге распрекавајуће материје 1883. 351

| На кола или коње забрањено је товарити | више но 170% од онога товара, кога они обично · носе и то на добрим путовима, а на рђавим

само 50%.

Посебна определења.

5 8. Распрекавајуће материје на колима на којима се људи возе забрањује се преносити.

5 9. Поварење распрекавајућих материја, нарочито динамит и капели, мора се вршити еа нај· већом предосторожношћу и без најмањих потреса. (0 тога је забрањено судове са распрекавајућим материјалима бацати, претурати и котрљати. Тако исто забрањује се товарити динамит на другом месту но поред Фабрике или стоваришта (види 5 30), и само полицијска власт може дозволити да другчије буде; али се при томе има најтачније извршити све оно, што она буде нашла за сходно да нареди.

5 10. Судови морају тако чврсто на колима сложени бити, да се не могу помицати, котрљати, ударати једно о друго и у колима претурати. Бурад се не смеју на данце, него на дуге положити. Између појединих буради или сандука или између ових и кола биће утурене сламњаче или ћебад. За утврђење свега овога забрањено је метале употребљавати.

\

5 11. Распрскавајуће материје забрањено је товарити на једна иста кола или коња са капслама, са препаратима запаљивим или другим каквим лако запаљивим предметима. Забрањено је динамит или распрскавајући памук заједно товарити са барутом, барутном муницијом, ватрометним телима и припаљачима.