Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

552 18. Ни м друге БН MOO IJU 1583.

5 12. Кола, која возе распрскавајуће материје, морају бити покривена и носити истакнуту црну заставу, која ће се из далека моћи видети, На средини заставе стојаће једно бело Б. За заустављање точкова забрањено је употребити другу до дрвену папучу. Ако се транспорт састоји из коња, онда црне заставе носиће вође првог и последњег коња.

S 19. За свако пошиљање распрскавајућих материја, пре но што се отпочне експедиције, пошиљач мора имати писмено месне полицијске окр. власти из чијег се круга шаље. У њему ће бити тачно назначено: место где се шаље, име и занимање онога коме се шаље, количина и каквоћа пошиљања, а уз то најтачније обележити пут, којим ће ово пошиљање ићи. Осим овога поднеће и спроводни лист на визирање, у коме ће све гореозначено бити прегледно изложено. Осим тога известиће се о томе и дотична окружна власт у чију област спада место у које се распрскавајуће материје шаљу.

5 14. Ватра се не сме ложити, ни отворена светлост држати ни пушити до на 200 метара одстојања од кола или коња, који носе распрекавајућа средства.

5 15. Кола или коњи са распрскавајућим средствима морају ићи ходом, а тако исто кола и коњици који поред них пролазе. Ако се транспорт распрекавајућих материја састоји из више кола, онда она морају 50 метара једна од друрих удаљена бити, а коњи 15 метара. (ваки коњ мора имати свога вођу, који ће га увек водити.

S 16. Забрањено је остављати кола или коње натоварене с распрекавајућим материјама за време