Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

6. Трошарина на шпиритус 1883

трошарину за време за које је радња обустављена, а ако му је што и за то време наплаћено, вратиће му се с одобрењем министра финансије.

Члан 16.

Произвођач је дужан да вештацима за оцену производње плати у сваком случају по пет динара свакоме и за сваки дан рада њиховог.

В. По количини на основу контролника.

Члан 17.

Разрезивање и наплаћивање трошарине по количини на основу контролника дозвољено је само за шпиритуе који се у Фабрикама производи и под условом да контролник, казани, хладњала, цеви које алкохолну пару епроводе из казана у хладњачу и одатле алкохолну течност у контролник (цеви не смеју бити крпљене нити казани са више отвора него што је нужно за радњу, па отвори да су и приступни и на догледу); даље славине кроз које течност пролази, вентили сигурности и друге справе потребне или употребљене за произвођење шпиритуса морају тако удешене и тако намештене бити, како произвођач не би могао ништа од течности, која се испече, утајати, а да се утајпи лако у траг не уђе. Ближе услове и појединости за то министар ће Финансије нарочито за сваку абрику према потреби месним приликама одредити, и Фабрикант је дужан да их све испуни пре него што производњу и почне.

Члан 18.

Кад произвођач јави да је испунио све услове,

који се горњим чланом прописују, власт или ми-

о