Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

206 6. Трошарина на шптритус 1888.

је пријава истинита, течност ће се, пошто се наплате царинске таксе и крчмарина, пропустити без наплате трошарине: иначе т. ј. ако се нађе да је течност јача од 98 процената наплатиће се поред осталих такса (без крчмарипце) трошарина на тежину која се буде премером средством ваге показала.

Преглед и премера у царинарама, код којих не постоји звање контролора, има се извршити

средством најмање два указна чиновника.

Члан 29.

На бурад у којима се шпирутус или ракија буде увозила одбијаће се при прорачуњавању трошарине на име даре 167). Мање количине, које би се донеле у мањим судовима, као што су: канте, Флаше и т. д. увозник ако хоће даму се дара одбије, дужан је о своме трошку преручити, па ће се испразњени суд премерити и тим начином изнађена тежина на име даре одбити.

Што се тиче одбијања даре ради наплаћивања саме царине поступиће се, по избору увозника, онако, како је општом или уговорном тарифом одређено.

Члан 30.

Царинаре ће наплаћивати трошарину у исто време кад наплаћују царину и друге таксе.

Предаја прихода од трошарине и полагање рачуна чиниће се онако исто као што се чини и за остале приходе царинске. У увозним књигама пак царинаре ће отворити једну нарочиту рубрику за завођење трошарине, па по истеку сваког месеца подносиће и оне министру финансије извештаје: колико· је код које у предходном

O O O пјева

укр аи bal