Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

50 6. Трошарина на шпиритус 1883.

Члан 37.

Произвођач шпиритуса коме се трошарина

разрезује на основу контролника, ако би желео да од испеченога шпиритуса нешто разблажи водом или да му јачину од 94 процента прерадом сведе на ниже па у таквом стању да шширитус изнесе из земље, може тај посао извршити само у Фабрици и под непрекидним надзором контролора. У пријави ће се у таком случају од стране власти имати да назначи: колико је употребљено шпиритуса од 94 процента, колико воде и другог материјала, и на колико је процената течност сведена. Произвођачу he се према томе и трошарина вратити само на извезени део употребљенога шпиритуса од 94 процента без обзира на извезени додатак у води и другом материјалу.

Ова разлика пак не може се чинити при наплаћивању извозних царинских такса. (Оне ће се наплатити на сву извезену количину ако и у колико извезена течност овој наплати подлежи.

Члан 38.

Течности у земљи произведене, могу се извозити само у Београду, Смедереву, Шапцу, Дубравици, Суковом Мосту и Врањи; и даље, само на оним царинарама, које би министар Финансије, на молбу извозника, за сваки поједини случај нарочито овластио.

Члан 39.

Одредбе прописане члановима од 31—488 односе се само на шпиритус и ракију на које се трошарина разрезује и наплаћује по количини

љеввн мала фениров таман нек фике мелатонин