Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

26. Филоксера 1888. 1

5

обележи ће полицијска власт еходним знацима и обзнанити, да је забрањено од тога часа са тог места изножење свих оних предмета, који су побројани, у чл. 1. ових правила.

Чим се ово изврши, одмах је дужна полицијска власт да о том министра извести, како би он могао наредити према приликама ограничење „сумњивог предела“ и именовати предмете, који се одатле смеју износити, као и оне који се не смеју износити.

Чт. 7.

Да би се забрана могла у делу и са успехом извести, а да се не би сувишног и непотребног спречавања саобраћају чинило, = на чување зараженог места има да се обрати највећа пажња.

Општинска власт, дужна је одмах поставити стражу и одредити чуваре, а полицијска је власт дужна контролисати сигурност овог чувања.

На случај нехатног чувања, полицијска власт погодиће на трошак дотичне општине поуздане чтуваре и то људе из друге општине; а у случају потребе, где ни овај надзор не буде довљно сигуран, полицијска власт потражиће од министра, да о трошку општине потребан одред војника пошље.

Чл. 8.

Кад се учини све оно, што је у претходном чл. прописано, полицијска ће власт, одмах са стручњацима саставити предрачун трошкова за угушивање пронађене заразе и предложити мере против даљег ширења њеног министру, који ће за сваки посебни случај наређивати шта треба.