Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

14. 26. Филоксера 1888.

Чик. 9.

За винограде, који су испитивањем у прошлој години обележени као заражени и за које су извесна правила била прописана, важиће такође у свему ова садања. Они се морају по чл. (. строго чувати и докле се не изврши оно, што је у чл. 8. означено, као и за рад при угушивању заразе и при спречавању од даљег ширења, важиће овај поступак:

Свака радња, која се врши у зараженом винограду, стајаће под строгом контролом општинске и надзором полицијске власти.

Почетак радње и рок докле има трајати, одрећиваће суд општински у споразуму са органом који у месту руководи послове око проналажења, и угушивања заразе, а у осуству овога са извештачем и месним одбором.

Свака радња у зараженом винограду има се извршити по времену тихом и сувом, кад је и земља сува и пошто су сви околни здрави виногради урађени, строго мотрећи на то, да се радња почиње од обележене границе па наставља, ка зараженој, средини, — леглу заразе. У заражене винограде морају радници улазити и из њих излазити оним путем, који је одређен при обележавању зараженог места.

По евршеном дневном послу морају сви радници изути своју обућу, добро је очистити и отрести, а тако и своја оруђа и хаљине очистити. Мотике и остали алати, покрај тога, што се имају пажљиво очистити, морају се у истом винограду осмудити на запаљеном руковеду сламе, сена или запаљеној лози. Ватра сеима наложити на излазу из винограда на друму или путу.

1 1 | | ij) у =>