Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

16 26. Филоксера 1888.

Министар ће на основу тога одредити оцењачку комисију од једног члана прегледне комисије, једног полицијског чиновника, једног одборника и једног грађанина, кога сопственик изабере, те да она процени, колика се накнада, у

границама законом одређенима има издати из државне касе.

Накнада ће се одмах издати, ако обе стране пристану на закључак оцењачке комисије; а ако која страна пе пристане, ствар решавају редовни судови.

Чт. 12,

Да не би оно земљиште, на коме је лоза уништена, лежало залудно, ималац има право засејати га идуће године другим биљем, које се гаји ради надземних делова као: пасуљ, грашак, 006, зрно итд. само је дужан тражити претходно дезинФицирање земљишта.

Чл. 18.

Имена извештача, којима се буде поверили осматрање винограда, у некоме месту, обзнаниће св у „Гласнику Министарства, Финансије , Кам дотичним властима саопштиће се особеним писмом, а тако исто урадиће се и за све изасланике, који буду одређени за стручно испитивање. Они ће имати свуда неспречен улав у винограде свога круга, за који су постављени, и дозволу да по потреби, ради ближега прегледа каквог сумњивог чокота, исту могу исчупати.

Ако би их ко у томе спречавао, дужне ће бити полицијске власти виновника казнити, а њих у раду потпомоћи. На захтев њихов месна власт