Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

сол 96. Филоксера 1883.

При поратку са дневнога рада забрањује се радницима свртати ув пут у друге винограде, или тога дана радити у незараженим виноградима. Из таких заражених винограда и обележених места, забрањено је износити предмете у чл. 1. под а, п 6, поменуте; а само вино које је ту од грожђа добивено, иокруњено зрно од усева, који се на месту произведу слободно је износити.

Чт. 10.

Забрана проношења винове лозе из једне оп_штине у другу у окрузима: смедеревском, пожаревачком и крајинском, по распису министра Финације од 6. септембра 1882. године, ЕБр. 3604; не само да се овим правилима не мења, но се на основу чл. 12. закона, а у интересу веће сигурности, да би се спречило ширење инсекта, распростире иста наредба још и на округе: крагујевачки, јагодински, ћупријски, алекчиначки, нишки и топлички.

У исто тоба, забрана преношења лозе из округа смедеревског, пожаревачког и крајинског, има и даље остати у снази, с тим, да то исто важи и за округ београдски и варош Београд, одакле се такође ради сигурности лоза не сме пзносити у друге округе у земљи.

Чл. 11.

При уништавању и ограничавању заразе, ако се морадну уништити и такви чокоти, који су здрави, комисија, која буде у месту радила, саставиће и министру послати извештај о томе, колики је број чокота заражен у појединих сопственика за чији се рачун накнада тражи, и колики се број незаражених чокота мора уништити.