Zemunski glasnik

5

ваил- задатка њезинбг. То је поље, на којем можемо сви сложно народну свест крепити научним истинама, то јс цут, којим можемо наоснову истине, а помоћу науке утврдити просвету и унаиредити народност српску. Браћо! У име узвишеног задатка омладииеког, у име оних светих начела. која је омладина у својим одлукама свету на видик изнела пружимо руку једно другом, као права брака. и утнрђујмо узајамним обавештавањем слогу између нас на пол,_у кп.иженном. па ио.т.у слободпог ран!штка и народпог нанреткаГ ГодинпБем одбору биКе пречи позив да иотномаже сваку задругу и сваког ггојединце у постизавању кога му драго од узвишених задатака, које је омладина себи задала, и да прибележи и објави еваки рад и евако дело, које би на то ишло, да

начела, која исповеда .сриска омладина, задобију себи иризнап.е у свима круговима нашег иарода. У Новоме Саду 16. Окт. 1867. А. X а 1,1 и ћ, с. р.

ПОЗИВ НА ПРЕЈПЛАТУ. По други пут иозИвам на претплату на моју књигу „И н д и ј с к е и р и п о в е т к е ," еноиеје из ,,Махабарате." Наш је читалачки свет имао доста на углед из ове, слављене иоезије источне. Ва уверен.е може послужити сада још и препорука наших листова, када сам први иут огласио. С тога- не Ку сам ништа говорити. Нека иоле одзива буде, на ће сада књига изаћи , јер ми, је и нрилика удеснија не прсђе. Отари пЈктплатници моји мислим да Ке се опет

пријавити, а новима се надам. У омладину се уздам! Она је устала, да прибира чисте не покварепе душевне хране народу своме. Да ли ће и ова књига ирипомоћи томе, остављам њиховом суду. Али сам уверен да ке се сложити са судом толиких народа, који је примише у св ој у к њижевно ст. У ову књигу доћи Ке к познатоме садрЖају још једна нова иесма. Цену остављам стару 60 новч., а за Србију 6 гр. чар. Рок уиисивању траје до Божика. Књига ће одмах по томе изаћи. Скуиљачима дајемна десет књига једпу иа Дар. Новди нека се шаљу управо на мене код г. Сонрона књижара. У Земуну 28. Октобра 1867. С и м а II о п о в и ћ.

Седмични нреглед курса на бечкој берзи

Дукаг цосарсии Инпо.јеондор Срсбро 5 (, ](Ј »1!гадиц|1 I Оии <: |;ал уај — новеи 5® Д ам^олии зиЈаи Акцпје иародне бннке „ крсд. завода Лозонн 1860. године 1864. „ кред занода

Пловии ред пароброда.

Из Земуна за у Пгшту : Понг>дел.ннком и Четвртком у 8 сати у јутру. „ Пеште за у Зеауи: Средом и Суботои у 7 сахата у јутру. „ Земуна за у Оршану, Галнц и Цариград: Петком у јутру. „ Оршнве за у Земун: Недељои у јутру, „ Земуна за у Сисак. Петком. „ Сиска за у Зсмун : Вторником у јутру. „ Земуна за у Сегедна: Псдељом у подне. „ Сегсднна за у Земун : Средом у јутру. „ Београда за у Градиште: Вторником, Петком и Недељом. тг-Суилишта а# У 1>огр.ад у Чегиртак, Субогу, и Иоиедељак у ј „ Всограда за у Нршану : Вторннком. „ Оршавс за у Београд: Средом у 10 сахата ире подне. „ Бсограда за у Шабац : Педељом, Вторником и Петком у јј „ ШаЛца за у Београд: Понеделннкои, Средом и Суботол! у јутру. „ Београда за у Брчку: Четвртко«. „ Брчке за у Београд: Пстком.

СТО ВАРИШТЕ ДРВЕНАРИЈЕ Накрачког снахилука госп. Ханри и Л. д'Ере у Сиску. Част ми је поштованој публивд јавити да се ц»Ј »ње стовариште у зпатном козичесгву код мене овде налазн и продајем: Лопате за рану у 3 велнчине 100 к. 20 Д. „ лебње 100 „ 34 „ Колица 100 „ 105 „ ф р а н к о обала овде са 3°| 0 за готове новце, а у осталој дрвенаријн као; впле, косишга, влашке лопате, јармови и пр., служићу гвојевремено у свак^ј количини, и наручбине примам за пролеће по нијумерелијој цени. У колико је чисто рукодјелије удешено, у толико су и цеие, да ће тешко когод с нама конкурирати моћи, а стовариште овде као средоточије трговине служи кулцина за велику олакшицу. У Земуну 1. Новембра 1867. Косша ПоиовиЛ.

Цоднуно столно пос.уђе за 6 особр за цену од Ј0 до 30 Фор Иоднупо иос;1)е за каФу и чај за 6 особа за цеиу од 6 до 18 Фор. И««|фииији тлњири од иорцулана на туце за цеиу од 2 до 6 Фор. НајФинији таљири од порцулана за сладкнш са здатом и^и б^з злата на туце ; за цеиу од 2 до 8 ФОр

СТОВАРИШТЕ СТАКЛА из ФлОрпкс ЗВЕЧЕВО уСЛЛВОПИЈН и ХАЈДА у ЧЕСКОЈ. Истовариште пор«улана,к.1мен.аче, огдедала и златни летница које ее могу праги из најкрснијих фарира у Ческој. Стаклареки послови сваке врсте врше се за најјеФтиније цсие. Стоварнште петролеум и Фотоген светиљка, ктому најФннијн салои Фотоген.

8ЕМиН. БРА Г БА ХАЈМ У ЗЕМУНУ.

)ш Е<11еп уоп 8рјг1а '8сћеп Ниизе. У кући Госн. пл. от Снпртс.

<Ј>1а§-Га^ег аиз (1еп 1<'а1>пкеп 2шеуо 1п бкуошеп ипс1 Пау(1а 1а Еоћшеп, РоглеПап8р1е§;е1-, а«сћ-воШе5з(:еп. Г^ајЈег лиз «.1еи УОгги^Нећзкеп 1 ,, а.ђг1кеп Воћтеиз. 1и1а .чег -Аг5»сч<е!1 аИег \\ег «1еп аи!' <1а§^ВШ%з1е Ј}егс1шеЈ. Рћо1о§еп- ип(1 Ре1го1ешп1ашреп-1=а§;ег, 1пе<2и (1аз ?е!П8(е ^а1он-Р1а»1оаго1».

СотрЈеИе 8рс18е-8ег\'1се Шг 6 Регзопеп уоп 10 1)18 30 (1. СотркНе Са1Гее- & Тћее-Зетсг Гиг 6 Регзопеп уоп 6 1)18 18 П. Ее1пз1е Рог2е11ап-8ре18е1е11ег рг. Ви1геп(1 уоп 21)18 6 11. РсЈпзи Бе8зег11е11ег тИ ип(1 оћпе 6о1с1 рг. Ви1гепс1 2 1)18 8 П.

СТЕФАН ШУЛ, предаетичар у Земуну, препоручује своју доб])о сн-абђеавену поедастичарницу код „Фортуне," где се налазе сваке врсте слаткиши, шоколаде, ликера , ауебрухска вина , торте и друге шећорне ствари, као и крстови за крсна имена, и ир. Овај посластичар прима. налоге и на ручкове и вечере ариликом, еватова и других евечаности.

т